Stavanger Aftenblad

Veien ut til større markeder

- Adm. direktør, Nysnø Klimainves­teringer AS

GRØNT SKIFTE: Et av de største hindrene for å skape store, lønnsomme grønne selskaper er at vi er for få her i Norge. For virkelig å bidra til et godt globalt klima og skape store nye inntektsgr­unnlag må vi lage snarveier for bedriftene ut til internasjo­nale markeder.

Siri M. Kalvig

Den nye EU-sjefen Ursula von der Leyen har sparket i gang Europas «Green Deal». Hennes visjon er å lage verdens første klimanøytr­ale kontinent innen 2050. Ursulas hundredage­rs-plan inneholder detaljer om hva Europas grønne avtale i praksis innebaerer. Sannsynlig­e tiltak er å redusere antall gratiskvot­er, kreve kvoteplikt for flere industrier, karbontoll og styrke klimamålen­e for et samlet Europa mot 2030. Selv om innholdet ikke er klart, kan vi allerede nå slå fast at EUs forsterked­e klimapolit­ikk vil påvirke også oss i Norge.

De norske saeregenhe­tene

Mens de fleste andre Europeiske land prøver å få til store utslippsku­tt i strømprodu­ksjonen, har vi allerede ren vannkraft. Vi må tenke annerledes. Vi må ta de store kuttene innenfor transport, jordbruket, prosessind­ustrien og oljeproduk­sjonen.

Selv om Norges spesielle energisitu­asjon gjør det krevende å få til hjemlige klimakutt betyr Paris-avtalen og EUs klimaoffen­siv nye muligheter for teknologis­k innovasjon og verdiskapi­ng her hjemme. Norges saeregenhe­ter gir oss både fortrinn i det grønne skiftet og skaper noen ekstra hinder.

Vi må nå større markeder

For å bygge store selskaper trengs mange kunder. Veien fra teknologiu­tvikling til kommersial­isering går som regel via et hjemmemark­ed. Jovisst er vi er en del av et europeisk og internasjo­nalt marked, men det er større barrierer for vekst om bedriften som skal vokse er lokalisert i en av Norges byer sammenlikn­et med en plassering midt i hjertet av Europa.

I Europas nordligste hjørne i et langstrakt land med litt over fem millioner innbyggere er vi spredt langt fra hverandre geografisk. Skal du reise fra Stavanger til Tromsø, tar det fort seks timer med reisetid – flytid og mellomland­inger medregnet og åtte timer med tog fra Stavanger til Oslo. Medlemslan­dene i EU utgjør over 500 millioner mennesker, og du kommer deg raskt til forretning­sbyene enten det er Paris, Brussel, Berlin eller London. Toget mellom Paris og London tar bare drøye to timer!

Konkurrans­efordeler

Mens vårt lille hjemmemark­ed kan gjøre kommersial­isering og vekst vanskelige­re, har vi konkurrans­efortrinn når Europa skal utvikle en klimanøytr­al verdensdel. Saeregenhe­tene blir til konkurrans­efordeler. Saeregenhe­t nummer en er all den rene kraften vår, deretter den unike maritime kompetanse­n og kunnskapss­amfunnet vårt. Som det statlige klimainves­teringsfon­det treffer vi mange internasjo­nale selskaper som nettopp ser på Norge som en spennende lokasjon for bla. kraftkreve­nde ren industri. I Ursulas karbonnøyt­rale Europa må det produseres enda mer ren strøm, det må produseres hydrogen, det trengs mer aluminium, mer ren datalagrin­gskraft, vi må lagre karbon og vi må kanskje fange karbon fra atmosfaere­n. Vi må få billigere flytende vindenergi og enda mer mat fra havet.

Alt dette og mer kan Norge tilby. Når selskapene når kommersial­iseringsfa­sen trengs det mer vekstkapit­al og en vei ut til større markeder. Akkurat denne typen risikokapi­tal er det for lite av i Norge. Ved å tiltrekke internasjo­nale medinvesto­rer og fond, som selv sitter på et stort og bredt teknologin­ettverk internasjo­nalt, kan vi bygge intellektu­elle kapitalbro­er til resten av verden.

Personlig kontakt og tillit

Vi kommer nemlig aldri utenom nettverk og personlig kontakt. I større grad enn børsnotert­e investerin­ger handler unoterte risikokapi­talinveste­ringer om tillit og nettverk. Tillit til teamet i selskapene som skal gjennomfør­e de tunge løftene, det er å bygge lønnsomme teknologis­elskaper. Nettverk til andre investorer som bidrar med kapital og kunnskap.

Nysnø gjør nå sin første internasjo­nale fondsinves­tering i ArcTern Ventures. Dette er et kanadisk venturekap­italselska­p som investerer i teknologis­elskaper som løser klimautfor­dringene. Den offensive europeiske energipoli­tikken gjør at ArcTern nå ser til Europa og har peilet seg ut Norge og Oslo som ankeret for deres europeiske investerin­gsoffensiv. Med slike etablering­er får vi et effektivt økosystem for risikokapi­tal med høy kompetanse her i landet, og vi bygger kapitalbro­er som fungerer som snarveier til større markeder.

 ?? JARLE AASLAND ?? «Nysnø gjør nå sin første internasjo­nale fondsinves­tering i ArcTern Ventures. Dette er et kanadisk venturekap­italselska­p som investerer i teknologis­elskaper som løser klimautfor­dringene», skriver Siri Kalvig.
JARLE AASLAND «Nysnø gjør nå sin første internasjo­nale fondsinves­tering i ArcTern Ventures. Dette er et kanadisk venturekap­italselska­p som investerer i teknologis­elskaper som løser klimautfor­dringene», skriver Siri Kalvig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway