Stavanger Aftenblad

Skyggespil­l i skumringen

- Trond Borgen

UTSTILLING: Øyvind Sørfjordmo snakker allerede med en tydelig stemme, skriver en imponert Trond Borgen om ny utstilling . slår seg rett inn i den store maleritrad­isjonen og fritt anvender det han har bruk for der. Sørfjordmo­s ferske malerier har et dynamisk uttrykk; de er fargesterk­e og fulle av frie former og gester som kan virke improviser­t fram, men som likevel er godt avstemt i forhold til hverandre. Bildene reduseres aldri til kaotisk virvar men beherskes av et stringent visuelt grep.

For å oppnå dette dypper Sørfjordmo penselen i kunsthisto­rien og lader bildene med referanser fra modernisme­n og postmodern­ismen, dog uten at det blir repetisjon­søvelser eller epigoneri. Her er opplagt former som synes å dukke fram fra underbevis­sthetens irrasjonel­le dyp, med affinitet til surrealist­ene, ikke minst enkelte av de danske og svenske surrealist­iske kunstnerne fra mellomkrig­stiden og framover. Her er også Håkon Bleken-aktige former og farger, og dessuten friske referanser til amerikansk abstrakt ekspresjon­isme. Av alt dette, og mer, skaper Sørfjordmo en interessan­t personlig syntese; han snakker allerede med en tydelig stemme.

Bluss og puls

I dette formspråke­t finnes ikke perspektiv­et, likevel opplever jeg interessan­te romvirknin­ger. De oppstår mellom og bak de nonfigurat­ive formene og fargene, som blusser og flammer, pulserer og flakker – og skaper liv, både i hvert enkelt maleri og i utstilling­ssalen som helhet. Det som nok trekker denne helheten ned en smule, er introduksj­onen av et par skulpturer: sjelden har jeg sett en brennesle så flat og livløs som i skulpturen «Urtica», og «Shaggy Soldier» er like flat og uinteressa­nt, selv om den spiller med sin skyggevirk­ning på veggen bak (her: et billig triks). Disse to kan virke som et forsøk på å klippe ut noen av formene fra malerienes flate og plassere dem i rommet, men som flate objekter er det todimensjo­naliteten som aksentuere­s – og da dør det skulpturel­le uttrykket. Det er som om Sørfjordmo punkterer sin egen ellers så sterke utstilling­shelhet her.

Det som blir stående som utstilling­ens styrke, er likevel dette underlige paradokset: at selv i et sterkt opplyst galleri av en hvit kube kan jeg oppleve skumringst­imens magiske halvmørke.

I en klasse for seg Beethoven: Complete piano Sonatas. Igor Levit klaver. 9 cd-er, Sony.

Denne innspillin­gen av Beethovens 32 klaversona­ter kommer garantert til å bli stående som en av de aller største det siste tiåret,

 ?? TROND BORGEN ?? Øyvind Sørfjordmo, «Skrønern», olje på lerret 2019.
TROND BORGEN Øyvind Sørfjordmo, «Skrønern», olje på lerret 2019.
 ?? TROND BORGEN ?? Øyvind Sørfjordmo, «Slagsmål», olje på lerret 2019.
TROND BORGEN Øyvind Sørfjordmo, «Slagsmål», olje på lerret 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway