Stavanger Aftenblad

Ludwig Beethoven er mest spilt av alle komponiste­r

-

KLASSISK CD: Det store Beethoven-jubileet er i gang. Det kan du feire med 90 eller 120 cd-er – eller sammen med Stavanger Symfoniork­ester og Christian

Ihle Hadland fredag.

Arnfinn Bø-Rygg

Mer komplett blir det ikke Beethoven: Complete Edition. 90 cd-er. Diverse utøvere. Utgitt på Naxos.

Naxos-utgivelsen er den billigste, men den er av god kvalitet. I tillegg til de 90 cd-ene får vi en lenke med kodenummer, der vi kan høre seks cd-er med Liszts transkrips­joner av Beethovens symfonier og sanger. At Naxos-boksen inneholder alt av Beethoven, stemmer nok. For her har Beethoven-eksperter sørget for at samtlige ufullendte komposisjo­ner, fragmenter og alternativ­e verkutgave­r som er inneholdt i den nye Beethoven Gesamtausg­abe, er kommet med. 150 verk kan vi høre, deriblant også transkrips­joner av verk som enten stammer fra Beethoven selv eller er gjort av komponiste­ns samtidige. Vil man ha nye perspektiv­er på allerede kjente verk med alternativ­e besetninge­r, er dette en gullgruve. Hans eneste opera foreligger i to versjoner, som «Leonore» (den første) og så «Fidelio» (den mest kjente).

Mange kjente kunstnere er i aksjon her, f.eks. pianistene Boris Giltburg, Jenó Jandó, Stefan Vladar. Herbert Blomstedt er blant dirigenten­e, Kurt Moll og Paul Armin Edelmann blant sangerne; på cello finner vi Maria Kliegel, på fiolin Takako Nishizaki. Sammen med en rekke andre mer eller mindre kjente navn sørger de for at fremførels­ene har høy standard.

Soloverken­e komplett Beethoven: Complete Piano Works. Martino Tirimo klaver. 16 cd-er, utgitt på Hänssler Classic.

Kyprioten Martino Tirimo skal vaere den fjerde som har spilt inn absolutt alt Beethoven har skrevet for solo-klaver. De andre tre er Brendel, Buchbinder og Brautigam. Tirimo ikke blant de mest kjente pianister, men har gjort ypperlige innspillin­ger av Chopin, Liszt, Schumann. Han spiller her sonatene, variasjons­verkene og alle de andre stykkene i kronologis­k orden. Samlingen er også en raritet, siden mange av stykkene sjelden eller aldri spilles. De 16 cd-ene ble tatt opp i Gewandhaus i Leipzig i løpet av en tiårsperio­de, fra 2008 til 2018.

Store fortolknin­ger Beethoven: Complete Piano Sonatas, Piano Concertos & Diabelli-varations. Paul Lewis klaver, BBC Symphony Orchestra, dir.: Jirí Belohlávek. 14 cd-er utgitt på Harmonia Mundi.

Paul Lewis, en av de beste fortolkere av Beethoven og Schubert for tiden, har tidligere utgitt alle disse verkene på enkelt-cd-er, utkommet i tidsrommet 2005 til 2011. Nå er de altså samlet og med et teksthefte som kort og presist viser oss storheten i Beethovens klavermusi­kk. De 32 sonatene ville ha vaert verd en 6-er; det samme gjelder tolkningen av Diabelli-variasjone­ne hvor Lewis virkelig får vist oss alle de romantiske avkroker som dette enestående variasjons­verket inneholder. Lewis er elev av Alfred Brendel og det hører man på det sobre spillet han varter opp med; det er preget av en sjelden tydelighet i artikulasj­on, uten at detaljer i for stor grad trer i forgrunnen.

Det som gjør at de fem klaverkons­ertene ikke når helt opp, skyldes mest orkesteret og den tsjekkiske dirigenten som døde i 2017. Orkester og solist går godt i hop, men det er som om de sammen ikke våger nok i tolkningen­e. Det ville hos Beethoven, det fragmentar­iske og det abrupte i foredraget uteblir for ofte. ja, kanskje siden år 2000. Levit (årgang 1987) er ønsket av alle de store konsertsal­er og festspill verden over. Han skulle ha spilt ved Rosendal-festivalen i august, men måtte melde avbud; til manges skuffelse. Hos Levit hører vi Beethoven sonater på nytt. Det gjelder ikke minst de sene verkene, fra op. 90 til og med op. 111. Hammerklav­ier (op. 106) er en sak for seg; her ligger alle bruddene med den klassiske sonateform­en klart i dagen, som talende ruiner. I de mest populaere sonatene, de som har titler – Pathétique, Måneskinn, Pastorale, Stormen, Waldstein, Appassiona­ta, Les Adieuz – ja, de taler direkte til lytteren. For dem som er interesser­t i eldre pianisthis­torie: Levits forbilde er Artur Schnabel.

Besøksadre­sser Aftenbladt­orget:

Nykirkebak­ken 2,

4013 Stavanger

Mandag − fredag: kl. 08.00 − 15.30. Sandnes

Vågsgt. 22, Postboks 645,

4305 Sandnes

Mandag − fredag kl. 09.00 − 16.00 Jaeren

Tips

Nyhetsreda­ksjonen

Nyhetsreda­ktør:

Carl Gunnar Gundersen carl.gunnar.gundersen@aftenblade­t.no Tlf.: 415 59 360

Digitalred­aktør: Elin Stueland elin.stueland@aftenblade­t.no

Tlf.: 415 03 536

Desksjef: Kjersti Svalland kjersti.svalland@aftenblade­t.no

Tlf.: 957 48 149

Utenriks

Arild I. Olsson. Tlf.: 950 45 586 arild.inge.olsson@aftenblade­t.no Energi

Undersøken­de avdeling

Leder: Tarald Aano. Tlf.: 415 54 393 tarald.aano@aftenblade­t.no Lokalredak­sjonen

Leder Stavanger, Sandnes og Jaeren: Ola Fintland. Tlf.: 976 70 367 ola.fintland@aftenblade­t.no Egersund:

Arnt Olav Klippenber­g. Tlf.: 915 46 777 arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no Jørpeland:

Tor Inge Jøssang. Tlf.: 911 92 577 tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Oslo:

Kultur

Leder: Tarald Aano. Tlf.: 415 54 393. tarald.aano@aftenblade­t.no

Sport

Leder: Stig Nilssen. Tlf.: 928 83 714 sport@aftenblade­t.no

Feature

Leder: Finn E. Våga. Tlf.: 916 62 411 finn.vaaga@aftenblade­t.no

Annonser

Markedsdir­ektør: Børge Aanestad

Tlf.: 982 61 359

Salgssjef: Richard Kjønnhaug richard.kjonnhaug@aftenblade­t.no

Tlf: 932 87 495

Salgssjef: Linda Lillebø linda.lillebo@schibsted.no

Tlf: 920 65 355 annonse@aftenblade­t.no

Selvbetjen­ing privatanno­nser http://kundesente­r.aftenblade­t.no Selvbetjen­ing gratulasjo­ner http://kundesente­r.aftenblade­t.no

Digitalt materiell: trafikk@aftenblade­t.no Abonnement

Leder: Tor Anders Voldsund tor.anders.voldsund@schibsted.com

Alt om ditt abonnement: aftenblade­t.no/minside

Digital 249 kroner per måned

Helg 329 kroner per måned Komplett 399 kroner per måned

Under 30 år får 50% på Digital.

Nytt abonnement kjøpes på Aftenblade­t.no. Abonnement­et løper til det blir sagt opp. Godkjent og registrert nettooppla­g 2018: 63.644 eksemplare­r.

Avfotograf­ering av Aftenblade­ts tekst, bilder og annonser for videre produksjon er ikke tillatt.

Bankgiro: 1503 97 71818.

Utgitt av Stavanger Aftenblad AS

Trykk: Schibsted Trykk Organisasj­onsnummer: 990412987

 ??  ?? Ludwig van Beethoven ble født for 250 år siden. Utgivelser og arrangemen­ter står i kø.
Ludwig van Beethoven ble født for 250 år siden. Utgivelser og arrangemen­ter står i kø.
 ??  ?? Hvis du ikke bare vil høre på cd-er: Christian Ihle Hadland spiller Beethoven sammen med Stavanger Symfoniork­ester fredag.
Hvis du ikke bare vil høre på cd-er: Christian Ihle Hadland spiller Beethoven sammen med Stavanger Symfoniork­ester fredag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway