Stavanger Aftenblad

Ole Bernt Syvertsen er død

-

MINNEORD: Ole Bernt

Syvertsen, f. 3. mars

1925, d. 12. desember 2019, var en kristiansa­ndslektor, cand. philol. med norsk hovedfag fra

UiO, som var elsket av sine elever og studenter, som aldri fikk nok av han. Også hans kolleger holdt ham høyt for hans kunnskaper og gode historier, humørfylte og beskjedne adferd og evne til å knytte menneskeli­ge relasjoner.

Han var min gode kollega ved Kristiansa­nd Handelsgym­nasium og ADH/ HiA, men var også velkjent som innleid foreleser og veileder over hele landet. Han verdsatte sin frihet så høyt at han i mange år omtalte seg som «en handelsrei­sende i undervisni­ng», uten å ha fast stilling ved noen institusjo­n. Etterspurt som han var, var dette ikke noe problem. Selv om han likte konkurrans­er, mislikte han de om opprykk og forsknings­midler. Han var en fri sjel i en sunn kropp som elsket den frie tanke.

Veien inn i høyere utdanning var ikke lett for Ole Bernt. Oppvokst som han var i Menigheten Samfundet, og brøt med den for å få lov til å studere, likte han å utfordre skrevne sannheter og ble ganske religionsk­ritisk. Ugift og uten egne barn, grenseløst snill som han var, «onkel Ber» for mange som mistet sine naere, inntok han en omsorgsful­l rolle og underviste og utfordret de unge til å ta ansvar for andre og for egne liv. Når noen av hans egen eller neste generasjon døde, viste han mer sine følsomme sider. I minnestund­en ble det sagt at de kvinnelige studentene ble enda mer glad i ham da, og at minst fem av dem ville inngått ekteskap med han på dagen.

Filologen, lokalhisto­rikeren, stedsnavne­ksperten, og fremfor alt målmannen, vårt gode medmennesk­e Ole Bernt Syvertsen, ble bisatt fra Oddernes kapell 3. januar. Fenomenal som han var til å kjenne igjen ansikter og navn ville han ha gledet seg over alle de mange elever og andre som var der for å hedre og minnes han.

Thor Einar Hanisch

 ?? ASLE HAUKLAND ?? Birgitte Ånestad
ASLE HAUKLAND Birgitte Ånestad
 ?? ASLE HAUKLAND ?? Lilly Marie Johnsen
ASLE HAUKLAND Lilly Marie Johnsen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway