Stavanger Aftenblad

Ja takk, begge deler

-

LEDER: Hvis Dagros blir grønnere, er det bra for alle. Landbruket og kjøttbrans­jen kan gå fra miljøverst­ing til miljøfyrtå­rn.

Slakteribe­driften Fatland i Ølen vil investere i anlegg for vegetarpro­duksjon. Hver uke sender bedriften nå ut 5–6 tonn kjøttfrie produkter, og volumet har økt med 50 prosent bare det siste året.

Over 100 millioner kroner skal Fatland investere i et anlegg for produksjon, trolig i Sandefjord. Bakgrunnen er naturligvi­s en økt etterspørs­el etter kjøttfrie produkter hos kundene.

Samtidig har Gjesdals store kjøttbedri­ft, Jaeder, tro på kjøttfrie dager og satser på vegetarmat med åtte millioner kroner i forsknings­midler.

Det er svaert gledelig å se at etablerte og tradisjone­lle kjøttbedri­fter som Fatland og Jaeder evner å snu seg så raskt. Det er selvsagt ingenting i veien for at norske bønder kan levere råstoff til kjøttfri produksjon, slik de i dag leverer kjøtt. Dette er en naturlig respons på et marked i endring.

«Kjøttskam» og liknende begreper er dårlige. Ikke minst fordi de bidrar til polariseri­ng i en viktig debatt om kosthold, dyrevelfer­d og ikke minst baerekraft.

En ny rapport som ble offentlig mandag denne uka, viser at i Sør-Rogaland står landbruket alene for nesten 30 prosent av utslippene av klimagasse­r. Dersom målene for reduksjon i klimaavtry­kket fra landbruket skal kunne nås, er det nødvendig å se på driftsform­en.

Produksjon av rødt kjøtt (storfe og sau) i stor skala er svaert ressurskre­vende. Det kreves store mengder mat og vann for å produsere ett kilo kjøtt. Og i Norge er mye av kjøttprodu­ksjonen helt avhengig av importert fôr, saerlig soyabønner fra Brasil. Enorme områder med regnskog hogges for å etablere nye soyaplanta­sjer. Transporte­n av fôret skaper også store utslipp i og utenfor Norge.

En nyorienter­ing i landbruket, der hele naeringskj­eden fra bonde til bord tar høyde for både nye spisevaner og nye krav til baerekraft, kan gi noe så sjeldent som en løsning som både tar hensyn til norsk matproduks­jon og selvforsyn­ing OG et mer klimavennl­ig landbruk.

Nøkkelen er å utnytte Norges egne beiteressu­rser bedre. Mer av kjøttprodu­ksjonen må flyttes naermere den maten som vokser av seg selv. Bare tre prosent av Norge er dyrket. Men i norsk natur er det en overflod av gras i form av beite.

Støtten til norsk kjøttprodu­ksjon bør dreies slik at den belønner bruk av utmarksbei­te og demper bruken av importert fôr. Norsk kjøtt har en naturlig plass også på framtidens middagsbor­d, men også kjøttbrans­jen må endre seg.

Norsk kjøtt har en naturlig plass også på framtidens middagsbor­d, men også kjøttbrans­jen må endre seg.

 ?? ANDERS MINGE ?? Norske sauer og kyr som beiter i utmark utnytter en verdifull ressurs og gjør den om til mat for mennesker. Dette er baerekraft­ig landbruk, skriver Stavanger Aftenblad. Bildet viser bonde Torunn Havrevoll fra Hamrabø i Suldal på fjellbeite med kyrne sine.
ANDERS MINGE Norske sauer og kyr som beiter i utmark utnytter en verdifull ressurs og gjør den om til mat for mennesker. Dette er baerekraft­ig landbruk, skriver Stavanger Aftenblad. Bildet viser bonde Torunn Havrevoll fra Hamrabø i Suldal på fjellbeite med kyrne sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway