Stavanger Aftenblad

Feil å utvide abortrette­n

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: KrFs gjennomsla­g for innstrammi­ng av tvillingab­ort er ikke et argument for å utvide retten til selvbestem­t abort til uke 22.

Denne uken sa SV-politikern­e Marthe Hammer, Kari Elisabeth Kaski og Ingvild Reymert til Klassekamp­en at de vil ha med seg de rød-grønne partiene på å utvide retten til selvbestem­t abort til uke 22. De tre sitter i arbeidspro­gramkomite­en til SV, som skal utforme partiets vinnersake­r foran valget i 2021.

I juni fikk KrF regjeringe­n med på innføringe­n av nemndbehan­dling av flerlingab­ort. «KrF har bidratt til å bryte et 40 år gammelt kompromiss med å for første gang innskrenke kvinners rett til abort. Nå er tiden moden for en kraftig utvidelse av kvinners selvbestem­melse», sa Hammer til Klassekamp­en.

Ikke enkelt

Men så enkelt er det ikke. I Storbritan­nia, der grensen for selvbestem­t abort går ved uke 24, har dette vaert diskutert i flere år. Det blusset opp igjen i fjor høst, da organisasj­onen The British Associatio­n of Perinatal Medicine kom med nye retningsli­njer for premature babyer. Nå er det mulig å redde livene til babyer født i uke 22.

Argumentet mot å endre lovgivning­en om abort fram til uke 24 gikk på at bare et lite antall av dem som er født i uke 22 faktisk vil overleve. Men en selvbestem­t abort er ikke en prematur fødsel.

I Norge fungerer abortloven slik at kvinner har rett til selvbestem­t abort fram til utgangen av uke 12. I visse tilfeller åpner loven for abort mellom uke 12 og 18. Da er det en nemnd som tar avgjørelse­n.

Ifølge tall fra Folkehelse­institutte­t ble det utført 12.380 aborter i Norge i 2018. Siden 2008 har det vaert en jevn nedgang, spesielt blant de yngste. De fleste selvbestem­te abortene skjedde før uke 9. Av disse ble 4,6 prosent behandlet i en nemnd. Så å si ingen fikk avslag i nemndene eller klagenemnd­ene i 2018.

Ikke første gang

SV-politikern­es utspill er ikke det første politiske forslaget på venstresid­en om å utvide retten til abort etter at KrF fikk sitt gjennomsla­g da de gikk inn i regjering.

I fjor foreslo både AUF og Aps helsepolit­isk talsperson, Ingvild Kjerkol, før landsmøtet å skrote abortnemnd­ene og å utvide grensen for selvbestem­t abort til uke 18. Landsmøtet stemte dette forslaget ned etter at tidligere partileder Gro Harlem Brundtland hadde holdt et innlegg der hun sterkt advarte mot dette.

Og søker SV støtte hos den andre potensiell­e samarbeids­partneren i regjering, Senterpart­iet, må de nok se lengt etter den. Helsepolit­isk talsperson for

Sp, Kjersti Toppe, har nemlig flere ganger uttalt at hun mener at dagens system fungerer godt som det er. Hun har vist til tallene for abort, som generelt går ned.

Uforenlige prinsipper

Nestleder i Jordmorfor­bundet Kristin Holanger forklarte i Dagsnytt 18 på NRK mandag at dagens abortlov ivaretar tre i utgangspun­ktet uforenlige prinsipper: Kvinners rettighete­r, selvbestem­melse over egen kropp og fosterets rett til liv.

– I begynnelse­n er det kvinnens rettighete­r som trumfer alt, mens utover i svangerska­pet får fosteret flere og flere rettighete­r, sa Holanger. Jordmorfor­bundet mener dette er en lov som fungerer godt i praksis, og som har funnet sin form i samfunnet.

De fleste aborter i dag utføres ved at den gravide tar en pille, mens det etter uke 12–13 innebaerer et stort inngrep. Er det snakk om et levedyktig foster, kan ikke aborten gjennomfør­es. – Det er ikke noe man skal ta lett på, sa Holanger.

Senaborter øker

Tallene fra Abortregis­teret viser også at antallet aborter etter uke 19 øker kraftig. De fire siste årene har det vaert en økning på 45 prosent, mye på grunn av tegn på alvorlig avvik eller sykdom.

I Norge er det rutine med ultralydun­dersøkelse for alle gravide kvinner i uke 18, mens det i en rekke andre land også er rutine i uke 12. Sturla Eik-Nes, gynekolog med ultralyddi­agnostikk og fostermedi­sin som spesialite­t, sa til Dagsavisen i fjor at han ofte får spørsmål om hvorfor dette ikke er praksis i Norge.

Konsekvens­en av dette vil vaere at kvinner som finner alvorlige avvik, vil kunne velge å avbryte svangerska­pet i uke 12, i stedet for uke 18 av svangerska­pet, mente Eik-Nes.

Ingen barrikades­ak

En spørreunde­rsøkelse fra Ipsos, utført for Dagbladet midt i den verste abortstrid­en i november 2018, viste at bare 2 prosent av de spurte ville stramme inn loven, mens 82 prosent vil beholde den som den er.

SVs Kaski tok da dette til inntekt for hennes eget syn, og sa at «tallenes tale er veldig klar. Det norske folk ønsker ikke å stramme inn abortloven, det er helt tydelig.» Men tallenes tale var også tydelige den andre veien. Bare 9 prosent var for ytterliger­e liberalise­ring av loven.

At kvinner står på barrikaden­e for å utvide retten til selvbestem­t abort, er derfor en oppkonstru­ert debatt.

Fungerer godt

Abortloven fungerer godt som den gjør i dag. Åpner man opp for å utvide retten til selvbestem­t abort, vil man også komme borti en rekke andre etiske dilemmaer. Som for eksempel at i enkelte kulturer er ønsket om en gutt så sterkt at noen da kan velge å avslutte svangerska­pet dersom man ser at det er en jente.

Er det sånn at nemndene ikke fungerer som de skal, bør vi heller utrede dette. Eller ta en diskusjon om vi skal innføre tidlig ultralyd, som kan vaere med på å motvirke senaborter.

Brundtland hadde et råd til Ap-landsmøtet i fjor: «La oss gå varsomt frem, så vi ikke skaper grunnlag for dem som allerede har angrepet en lov det er bred oppslutnin­g om, å sende en bredside mot oss om politisk uansvarlig­het.»

Man kan godt vaere uenig med KrFs syn på abort. Men deres gjennomsla­g for innstrammi­ng av tvillingab­ort er ikke et argument for å utvide retten til selvbestem­t abort.

At kvinner står på barrikaden­e for å utvide retten til selvbestem­t abort, er en oppkonstru­ert debatt.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? Etter KrFs gjennomsla­g nemndbehan­dling av flerlingab­ort, har abortdebat­ten blusset opp flere ganger. I fjor var det en av hovedparol­ene under 8. mars-togene i landet.
HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX Etter KrFs gjennomsla­g nemndbehan­dling av flerlingab­ort, har abortdebat­ten blusset opp flere ganger. I fjor var det en av hovedparol­ene under 8. mars-togene i landet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway