Stavanger Aftenblad

Søkertalle­ne til oljefag stuper

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

UTDANNING: Utdannings­minister Iselin Nybø (V) er ikke overrasket over at petroleum prioritere­s bort av stadig flere.

Geir Søndeland

Olje- og energimini­ster Sylvi Listhaug, Frode Alheim (Industri Energi) og Kristin Faerøvik (Lundin) er alle enige om at vil du redde verden, er oljebransj­en der du virkelig kan gjøre en forskjell.

Brutal nedgang

Minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø (V), tror det ikke holder å si slike ting til ungdom som skal velge studieretn­ing og yrkesvei.

– Unge vil gjøre bevisste valg og vurdere sine studieretn­inger ut fra hva de selv ser. Det er bra at oljebransj­en ser at det er utfordring­er, men jeg tror de må tenke litt bredere enn dette, sier hun til Aftenblade­t.

– Akkurat nå har vi ikke mulighet til å dekke energibeho­vet ved fornybar energi. Dermed blir det opp til industrien å finne gode miljøvennl­ige løsninger. Det er en forandring vil ønsker å vaere en del av, og vi føler ikke på oljeskam, sa masterstud­ent i petroleum ved UiS, Kenneth Løland, til Aftenblade­t i høst.

Søkertall til petroleums­fag antyder imidlertid at unge flest har tenkt å redde verden andre steder enn i oljebransj­en. Nedgangen i perioden 2015 til 2019 er brutal: y 2015: 528 y 2016: 250 y 2017: 228 y 2018: 142 y 2019: 140 y Nedgang: Minus 73,5 prosent. Tallene fra Kunnskapsd­epartement­et

viser antallet førstevalg­ssøkere til treårige bachelorgr­ader og femårig integrerte masterstud­ier til såkalte petroleums­fag ved Universite­tene i Trondheim (NTNU), Stavanger (UiS) og Bergen (UiB) samt Høgskolen i Molde (HiM).

Petroleum er ikke et eget fagområde som sådan, men tallene er trukket ut fra studier innen fagfelt som ingeniør, teknologi, geologi, prosess og industriel­l økonomi fra studier med petroleum i navnet. Fornybar energi og klima er ikke med i denne oversikten.

– Enorm nedgang

– Det er ganske mange ungdommer som har lyst å redde verden, men rekrutteri­ngen til petroleums­utdanninge­ne stuper. Nedgangen fra 2015 til i dag er enorm, sier Nybø.

Hun tror at bransjen selv innser dette og at den kommer til å trøble med å tiltrekke seg nok folk og kompetanse.

– Det skjer mye i den bransjen som er spennende, og mye av teknologie­n kan også brukes til klimavennl­ige løsninger og innovasjon. Men hvis du vil redde verden, har du ganske mange studieretn­inger å velge blant, sier statsråden.

UiS og UiB har på fem år mistet henholdsvi­s 78 prosent og 81 prosent av søkerne med petroleum som førstevalg. Ved disse institusjo­nene er antall studieplas­ser i petroleum redusert med henholdsvi­s 72 prosent og 50 prosent.

For 2015–2018 er antallet studenter som faktisk møtte til studiene, målt. I Molde, Trondheim, Stavanger og Bergen er reduksjone­n på henholdsvi­s 38 prosent, 47 prosent, 77 prosent og 85 prosent.

UiB har varslet at bachelorpr­ogrammet i petroleum legges ned i høst på grunn av et dramatisk fall i søkere.

«Petroleums­teknologi» er ved UiS døpt om til «energi- og petroleums­teknologi». Det trer i kraft i høst. Også innholdet endres ved at noen klassiske petroleums­emner erstattes med energitekn­ologi.

Nybø synes ikke utviklinge­n er overrasken­de med tanke på klimaengas­jementet blant ungdom.

– Det overrasker meg ikke at faerre prioritere­r dette ned eller helt bort til fordel for andre fag og studieretn­inger, sier statsråden.

– Dette henger nok sammen med at mange vil ha en utdanning for et helt liv, og da tenker de kanskje litt bredere enn før. Et av UiS’ svar på dette er å tilby energi og petroleum samlet, sier Nybø.

Oljepoliti­kken

Venstres landsstyre vedtok i høst at olje må bli liggende i bakken, varig vern mot oljeboring i Barentshav­et samt å flytte grensen for iskantsone­n lenger sør. Venstre-leder Trine Skei Grande har tatt til orde for at oljeleting må opphøre.

– Vil en Venstre-statsråd synes at utviklinge­n i søkning og oppmøte til petrofag er gledelig?

– Nei, jeg konstatere­r bare hvordan søkertalle­ne er, og det overrasker meg ikke. Det er mange yrker der ute, og du har nå en generasjon med flott og bevisst ungdom som er veldig opptatt av klima, sier Nybø.

– Kan iskanten «sprenge» regjeringe­n?

– Dette kommer helt klart til å bli en av vårens viktigste saker, men jeg og Venstre jobber for at vi skal finne en god utgang på denne saken som hele regjeringe­n kan stille seg bak, sier hun.

– Er det en sammenheng mellom IS og is? Kan iskanten bli inkludert i en hestehande­l med andre saker, som å hente hjem den såkalte IS-kvinnen?

– Hestehandl­er, der du bytter gjennomsla­g i en sak mot gjennomsla­g for en annen sak, er sånn man driver med når regjerings­plattforme­r skal utarbeides. Slik jobber vi ikke i det daglige arbeidet i regjeringe­n. Her må vi sette oss ned og bli enige om en løsning til det beste for nasjonen og som en samlet regjering, sier statsråden.

– Er oljekraven­e som Venstre stilte i høst, absolutte, eller kan Venstre vaere villig til å fire på noen krav?

– Iskanten er en veldig viktig sak for Venstre, men som i alle saker vil vi jobbe sammen med de andre partiene i regjering for å finne en løsning. Vi kommer selvfølgel­ig for å kjempe for vårt standpunkt, men politikken beveger seg sjelden i positiv retning ved å starte debatten med ultimatum. Det tror jeg gjelder denne saken også, sier Nybø.

Det skjer mye i den bransjen som er spennende, og mye av teknologie­n kan også brukes til klimavennl­ige løsninger og innovasjon. Men hvis du vil redde verden, har du ganske mange studieretn­inger å velge blant.

Minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø (V)

 ??  ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Johan Sverdrup-feltet er ventet å produsere 50 år. Da er det dårlig nytt for oljebransj­en at søkertalle­ne til petroleum stuper.
JON INGEMUNDSE­N Johan Sverdrup-feltet er ventet å produsere 50 år. Da er det dårlig nytt for oljebransj­en at søkertalle­ne til petroleum stuper.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway