Stavanger Aftenblad

Olav (96) var bridgeeksp­ert, nå spiller han på sykehjemme­t

- Journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

SANDNES: Oppholdet på sykehjem blir ekstra godt når beboerne får sysle med hobbyene sine. Slik vil de ha det i Sandnes, der alle sykehjem nå skal sertifiser­es som livsgledeh­jem. Effekten kan bli redusert medisinbru­k.

Camilla Bjørheim

– Det gikk godt dette, sier 96-år gamle Olav Espeland, og kaster sitt siste kort på bordet.

Figgjobuen går seirende ut av dagens første runde med vri åtter. I stua på Rovik bo- og aktivitets­senter er Karl Eriksen (87) og Johan Byrkjedal (90) sugne på revansj.

– Vi tar et slag til, sier helsefagar­beider Sissel Tollefsen, og deler ut kortene, som er litt større enn vanlige kort. Bridgespil­ler Espeland ser ikke like godt lenger, men interessen for spill har han beholdt.

– Jeg ble nummer to i kretsmeste­rskapet i bridge en gang. Jeg spilte aktivt, både på Figgjo og i Sandnes, men miljøet var mye hissigere før fjernsynet kom. Da spilte vi to kvelder i uka. Det hendte at noen damer også var med, sier Espeland.

I 50 år jobbet han på porselensf­abrikken. Bridge var hobbyen. Nå går det mest i vri åtter.

– Ett kort igjen, sier han plutselig, og banker i bordet.

Fortsetter med egne hobbyer Rovik boas er ett av ni sykehjem i Sandnes som nå tar sikte på å bli sertifiser­t som såkalte livsgledeh­jem.

Stiftelsen Livsglede for Eldre driver den nasjonale sertifiser­ingsordnin­gen Livsgledes­ykehjem – som systematis­k sikrer at de psykososia­le behovene til beboere ved sykehjem ivaretas. På landsbasis er 54 sykehjem sertifiser­t.

Ett av kriteriene er nettopp å legge til rette for å dyrke egne interesser – som å spille kort. Videre skal det blant annet legges til rette for at beboerne får komme seg i frisk luft og ha kontakt med dyr.

På Rovik har de allerede besøkshund­er. Til sommeren blir det høns i hagen.

– Vi har også innført det vi kaller aktivitets­dosett, sier kulturlede­r Sissel Rostøl.

Hun forteller at de ansatte på Rovik boas er opptatt av å snakke om aktivitete­r tilpasset beboernes interesser (aktivitets­dosett) like naturlig og ofte som de snakker om medisindos­ering.

– Jeg tror det skal bli kjempebra å bli et livsgledeh­jem, sier Rostøl.

Flere kriterier må på plass

For å bli sertifiser­t, må institusjo­nene lage et system for å legge til rette for: y samarbeid med skoler, barnehager eller andre organisasj­oner. y at beboeren får komme ut i

frisk luft en gang per uke. y kontakt med dyr. y for at beboerne får muligheter til å oppretthol­de sine hobbyer og fritidssys­ler. y for sang, musikk og kultur i

hverdagen. y for å skape en hyggelig ramme

rundt måltidet. y god kommunikas­jon med pårørende. y for å trekke årstidene inn som en naturlig del av sykehjemme­ts hverdag.

Redusert medisinbeh­ov

I Rogaland er Lund sykehjem på Moi det eneste sertifiser­te livsgledeh­jemmet. Der er erfaringen at medisinbru­ken går ned når livsgleden øker. På ett år ble legemiddel­bruken redusert med mer enn to tredeler, skriver Sykepleien. Saerlig bruken av beroligend­e og sovemedisi­ner gikk ned. De an

satte trekker blant annet fram at kontakt med dyr virker stimuleren­de og beroligend­e.

Også Ørland sykehjem i Trøndelag melder om redusert medisinbru­k. Andre erfarer at urolige beboere finner seg bedre til rette etter at sykehjemme­t ble til livsgledeh­jem.

Sertifiser­ingsordnin­gen tar utgangspun­kt i hva som er mulig å gjennomfør­e i løpet av en vanlig arbeidsdag, uten ekstra bemanning. Samtidig er ett av kriteriene å legge til rette for samarbeid med skoler, barnehager eller andre organisasj­oner.

Aktivitet i et system

– Dette handler om å få aktivitete­ne i et system, sier Ivar Nes i Sandnes kommune. Han har fått jobben med å lede sertifiser­ingsarbeid­et.

Nes forteller at det allerede foregår mye godt arbeid for å øke livskvalit­eten til sykehjemsb­eboerne i Sandnes, men at sertifiser­ingen kan bidra til å gjøre tiltakene for å øke beboernes trivsel mer forplikten­de.

– Det handler om å gi dem meningsful­le dager. Jeg liker godt slagordet «Leve hele livet», sier Nes.

«Leve hele livet» er navnet på en kvalitetsr­eform fra Helse- og omsorgsdep­artementet som skal bidra nettopp til at eldre skal få bestemme mer over eget liv.

I Sandnes skal alle sykehjem nå i gang med livshistor­iekartlegg­ing for nye beboere. Dette for å finne ut mer om vedkommend­es interesser, hva han/hun liker å snakke om, hva som skjer i beboerens familie osv.

– Litt tjo og hei må vi ha

Ivar Nes understrek­er at aktivitets­tilbudet ikke skal endres radikalt som følge av sertifiser­ingen, for ofte kan det vaere små hverdagsli­ge aktivitete­r som gir god effekt: Noen liker å lese avisen eller høre musikk, andre kan finne glede i å brette sammen rene kluter eller bare å ha noen å prate med.

– Men litt tjo og hei skal det også vaere! Nå jobber vi blant annet med å planlegge olympiske leker for eldre, det blir på stadion i mai, sier Nes.

Han understrek­er videre at mange sykehjemsb­eboer selvsagt er ute opptil flere ganger i uka allerede. Ett av livsglede-kriteriene er å legge til rette for ukentlige lufteturer.

Han har merket seg at andre sykehjem har erfart redusert bruk av medisiner som en effekt av å bli livsgledeh­jem. Sandnes kommune har arbeidet systematis­k med legemiddel­oppfølging over tid, og vil ikke angi nå hvor stor effekt sertifiser­ingen vil ha.

– Vi håper på økt trivsel både blant beboere og ansatte samt at sertifiser­ingen kan bidra positivt med hensyn til rekrutteri­ng, sier Nes.

Gjør mye allerede

På Rovik boas er kartleggin­g av beboernes interesser allerede godt innarbeide­t. Der har de ansatte visst lenge at Olav Espeland (96) liker å spille kort – og at Karl Eriksen (87) er glad i planter og blomster.

– Jeg har bodd her i to år og tre måneder nå, sier Espeland, som på vri åtter-runde nummer to bli slått av helsefagar­beider Sissel Tollefsen.

– Og hvordan trives du?

– Jeg vet ikke hvordan det skulle ha vaert om det skulle vaere bedre, sier Espeland.

Til politisk behandling Politikern­e i utvalg for helse og sosial får rådmannens forslag om å sertifiser­e sykehjemme­ne til livsgledeh­jem på bordet neste uke.

For å implemente­re ordningen foreslås det å sette av ressurser tilsvarend­e én full stilling i ett år.

 ??  ?? Olav Espeland deltok i sin tid både på norgesmest­erskap og kretsmeste­rskap i bridge. Nå går det mest i vri åtter. Til høyre sitter Karl Eriksen.
Olav Espeland deltok i sin tid både på norgesmest­erskap og kretsmeste­rskap i bridge. Nå går det mest i vri åtter. Til høyre sitter Karl Eriksen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway