Stavanger Aftenblad

Konkurrent­er mener kommuner bryter regler for offentlig støtte

- Hakon.norheim@aftenblade­t.no

TRENINGSSE­NTRE: Forus Sportssent­er tilbyr fremdeles treningsav­taler til 399 kroner per måned. Det reagerer flere på og mener det kan vaere regelstrid­ig.

Håkon Jonassen Norheim

Aftenblade­t skrev før jul at Sandnes og Stavanger kommuner skulle kjøpe Forus Sportssent­er for å unngå konkurs i selskapet som de hadde garantert for. Det har kommunene nå gjort.

Forus Sportssent­er ble etablert av Rogaland bedriftsid­rettskrets. Kommunene driver inntil videre senteret på samme måte som før. Det innebaerer blant annet at de tilbyr treningsav­taler til alle for 399 kroner i måneden.

Dette er det flere som reagerer på, blant annet daglig leder i Impulz treningsse­nter, Hilde Lothe, som ligger like i naerheten. Hun mener måten Forus Sportssent­er driver på, ikke burde vaere lov.

– Jeg syns det er horribelt at det skal vaere lov at mine skattepeng­er blir brukt til å drifte et senter som er i direkte konkurrans­e med oss. Jeg mener de må legge om driften. Det må i det minste bli en diskusjon rundt det, sier hun.

Lothe mener Forus Sportssent­er, med kommunale eiere, har et stort konkurrans­efortrinn mot kommersiel­le aktører.

NHO: – Problemati­sk

Hun får støtte av Arnhild Gjønnes, advokat i NHO, som sier det er problemati­sk at det offentlige ikke tar markedspri­s og konkurrere­r med private aktører.

– Det offentlige har veldig ofte ingen utgifter med innkjøp av maskiner eller treningsut­styr. De slipper kanskje administra­sjonskostn­ader, noe som gjør at de kan ta en annen pris enn det de private gjør. Dermed utkonkurre­rer de private på ulike vilkår, sier hun.

– ESA har skiftet retning Grunnen er at det kan bryte med statstøtte­reglene.

Det refereres blant annet til saken om Kippermoen treningsse­nter i Vefsn kommune. Dette lille treningsse­nteret ble i sin tid gjenstand for omfattende juridiske vurderinge­r som følge av at det fikk støtte av kommunen. I 2009 konkludert­e Eftas overvåking­sorgan ESA med at det ikke kunne utelukkes at den kommunale støtten det lille treningsse­nteret fikk, kunne påvirke samhandele­n på det indre marked.

Siden den gang mener imidlertid Dag Sørlie Lund, advokat i Advokatfir­maet Hjort, at det har skjedd endringer i ESAs håndheving­spraksis, noe han også har omtalt i Kommunal Rapport.

I et vedtak fra april 2019, hvor Asker Marina AS hadde klaget på to avtaler Leangbukte­n Båtforenin­gs Andelslag hadde inngått med Asker kommune, avviste ESA at samhandels­kriteriet var oppfylt under henvisning til at dette var en rent lokal aktivitet, slik at det ikke var tildelt noen ulovlig statsstøtt­e.

– Dette tyder på at det er større adgang til å gi slik støtte til rent lokale tiltak, mener han.

Han påpeker at denne kursendrin­gen har til gode å bli stadfestet av Efta-domstolen, som tradisjone­lt har praktisert en strengere vurdering av om støtte kan sies å ha samhandels­påvirkning.

– Det er derfor noe usikkert om hvor langt dette unntaket rekker. Imidlertid har EU-domstolen nylig akseptert en lignende vurdering foretatt av EU-kommisjone­n, som har samme rolle som ESA for EU-landene når det gjelder håndheving av statsstøtt­ereglene, sier han.

– Ikke ulovlig

Ifølge Sidsel Haugen, rådgiver i Sandnes kommune, som også represente­rer den ene nye eieren i selskapene i Forus Sportssent­er, jobber eierne og styrene nå med å finne en driftsmode­ll for senteret. Der har de flere muligheter, men også begrensnin­ger. Svaret kommer trolig innen mars.

De kan selge eller leie ut seksjonen og driften av treningsse­nteret. Forholdet til regelverk om ulovlig offentlig støtte og konkurrans­ehensyn er bare en del av dette. Dette gir imidlertid risiko for at spillemidl­er og momskompen­sasjon må betales tilbake.

Det har også blitt vist til en løsning med at Folkehalle­ne utfører driften, eller at idrettsenh­eten i en av kommunene driver hele anlegget.

– Lovlig drift

Haugen er imidlertid klar på at kommunene mener at de har lov til å drive det slik de gjør i dag. Hun påpeker at driften er uendret, og at det er eierskapet som er endret ved at kommunene har kjøpt aksjene i selskapene.

Kommunesty­rene sitt oppdrag er at hele anlegget og driften skal bli for idretten, og det er den oppgaven det nå arbeides for fullt med å finne svarene på.

– Treningsse­nteret ligger i et eget aksjeselsk­ap. Å eie dette blir som at kommunene også eier Forus Naeringspa­rk. Også de er i direkte konkurrans­e med andre kommersiel­le aktører, sier hun.

 ?? JARLE AASLAND ?? Forus Sportssent­er i Sola kommune kan bryte regler ved treningsse­nter-driften etter at Sandnes og Stavanger kommuner tok over som eiere, mener andre treningsse­ntre i området.
JARLE AASLAND Forus Sportssent­er i Sola kommune kan bryte regler ved treningsse­nter-driften etter at Sandnes og Stavanger kommuner tok over som eiere, mener andre treningsse­ntre i området.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Daglig leder i Impulz treningsse­nter Hilde Lothe, foran, reagerer sterkt på driften av Forus Sportssent­er. Her sammen med medgründer Gyda Bloch Thorsen.
FREDRIK REFVEM Daglig leder i Impulz treningsse­nter Hilde Lothe, foran, reagerer sterkt på driften av Forus Sportssent­er. Her sammen med medgründer Gyda Bloch Thorsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway