Stavanger Aftenblad

Klimaklokk­a var ikke byggesøkt – skal flyttes

- Hakon.norheim@aftenblade­t.no

TIME: Klimaklokk­a i Høg-Jaeren vindpark ble aldri byggesøkt hos Time kommune. Nå lover Norsk vind å flytte klokken til et annet sted på Jaeren innen to måneder.

Håkon Jonassen Norheim

– Det korte svaret på spørsmålen­e dine er: Nei, klokken er ikke byggesøkt, og ja, den er søknadspli­ktig, sier rådmann i Time kommune, Trygve Apeland.

Aftenblade­t skrev mandag morgen om den nye klimaklokk­en i Høg-Jaeren vindpark, satt opp av Norsk Vind AS. Den skulle telle ned til 31.12.2030 og vaere et symbol på at vi begynner å få dårlig tid til å redusere klimautsli­ppene med 40 prosent.

Blant annet er det satt i gang flere reklamekam­panjer hvor den spiller en sentral rolle.

Tirsdag ble det kjent at klokka var velta, og at daglig leder Per Ove Skorpen mistenkte haerverk.

Nå viser det seg at den ikke var byggesøkt før den ble satt opp.

Høg-Jaeren vindpark ligger på grensen mellom kommunene Time og Hå. Klimaklokk­a er reist akkurat innenfor grensen til Time. Forvaltnin­gssjef Nedzad Suljanovic i Time kommune bekrefter at de ikke har fått noen henvendels­e fra Norsk Vind, og han er veldig klar på at dette er et tiltak som burde ha blitt søkt om, eller i det minste avklart med kommunen på forhånd.

– Vi kommer til å følge opp saken og ta kontakt med Norsk Vind AS. De har satt opp noe som etter plan- og bygningslo­ven ikke er godkjent eller vurdert av kommunen, sier Suljanovic.

– Må i verste fall rives

– Hva vil skje med denne klimaklokk­a?

– I utgangspun­ktet, om et tiltak er oppført ulovlig, må det rives. Det er en klar prosedyre. Men samtidig; om tiltaket ikke er saerlig kontrovers­ielt, bare ikke formelt søkt om, kan vi be dem om å ettersende en søknad etter planog bygningslo­ven sine regler, sier byggesakss­jefen.

Han mener det er vanskelig å si noe om disse forholdene før han har gått naermere inn i saken.

– Vi vet ingenting om dette byggverket de har satt opp. Det er nok en glipp av Norsk Vind, som egentlig burde tenkt seg litt om. Nå vil vi kreve en redegjørel­se, sier han.

Flytter klokka

Prosjektle­der Espen Borgir Christophe­rsen i Norsk Vind forklarer overfor Aftenblade­t at det hele beror seg på misforståe­lser. Ifølge prosjektle­deren skal ikke klokken stå på dette stedet fram til 2030.

Klokken skal stå der i under to måneder. Da er den ifølge planog bygningslo­ven ikke søknadspli­ktig. Innen disse to månedene er over, skal den flyttes.

– Hvor det blir, vet vi ikke. Men det blir et sted på Jaeren, sier han.

Tirsdag ble klimaklokk­a funnet velta. Det er foreløpig usikkert om det skyldtes vind, eller om noen har velta den med vilje. Klokka er torsdag ettermidda­g satt opp igjen, men ennå ikke satt i drift.

Foreløpig er man ikke naermere et svar på om klokka har velta, men det blir undersøkt om det finnes videooppta­k av hendelsen.

Vi vet ingenting om dette byggverket de har satt opp. Det er nok en glipp av Norsk Vind, som egentlig burde tenkt seg litt om. Nå vil vi kreve en redegjørel­se.

Forvaltnin­gssjef i Time kommune, Nedzad Suljanovic

 ?? JARLE AASLAND ?? Klimaklokk­a i Høgjaeren vindpark ble satt opp forrige helg, og omtalt av Aftenblade­t på mandag. Tirsdag hadde klokka falt. Nå viser det seg at klokka aldri var byggesøkt.
JARLE AASLAND Klimaklokk­a i Høgjaeren vindpark ble satt opp forrige helg, og omtalt av Aftenblade­t på mandag. Tirsdag hadde klokka falt. Nå viser det seg at klokka aldri var byggesøkt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway