Stavanger Aftenblad

Voldtektsm­ann får ytterliger­e tre år forvaring

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

TINGRETTEN:

Mannen som i februar 2008 forgrep seg på en kvinne i Midtre Dalgate i Stavanger, er fremdeles en trussel for samfunnet. 16. februar 2008: En kvinne i 30-årene er på vei hjem. Hun orket ikke å stå i taxikøen og bestemte seg derfor for å gå.

Ved Blåsenborg i Østre bydel blir hun overfalt av to menn. Hun blir slått og deretter holdt over nese og munn. Hun mister bevissthet­en. Den ene mannen holder henne fast. Den andre forgriper seg på henne.

Overfallsv­oldtekten var svaert brutal. Politiet igangsette­r en storstilt etterforsk­ning, men først flere år senere skulle gjennombru­ddet komme. Den fornaermed­e kvinnen husket at en av mennene røykte. Dette fortalte hun til politiet, som blant annet sikret en sigarettsn­eip fra området hvor voldtekten skjedde.

Til slutt ble det treff. DNA-et på sigarettsn­eipen matchet DNA-et til en slovakisk mann som hadde blitt pågrepet og siktet for vinningskr­iminalitet i Østerrike.

Samfunnet må beskyttes DNA-et tilhørte mannen som holdt kvinnen fast. I avhør navnga han mannen som hadde utført voldtekten. Mens mannen med DNA-et ble dømt til tre år og seks måneders fengsel, ble hovedmanne­n, også han fra Slovakia, dømt til sju års forvaring med en minstetid på fire år.

Da minstetide­n var ferdigsone­t i 2018, begjaerte domfelte seg prøveløsla­tt. Fikk avslag. Først i Asker og Baerum tingrett. Deretter i Borgarting lagmannsre­tt.

Snaut to år senere, når mannen på ny har begjaert seg prøveløsla­tt, kommer Asker og Baerum tingrett til samme resultatet. I dommen står det at samfunnet fremdeles må beskyttes mot den nå 48 år gamle mannen. «At det er lenge siden siste voldtekt, og at han er blitt eldre, reduserer ikke risikoen i tilstrekke­lig grad. Det er nødvendig med fortsatt forvaring for å beskytte samfunnet. Vilkårene for fortsatt forvaring er oppfylt», skriver rettens leder, tingrettsd­ommer Kathrine Berggrav Løken, i den enstemmige dommen.

Flere voldtekter

Samtidig som domfelte begjaerte seg prøveløsla­tt, la aktor i saken, statsadvok­at Birgitte Budal Løvlund, ned påstand om at forvarings­straffen forlenges med fire år.

Retten er enig i at en forlengels­e er nødvendig, men nøyer seg med å plusse på tre år på 48-åringens straff.

Voldtekten i Midtre Dalgate er den tredje av totalt fire voldtekter 48-åringen er dømt for.

I dommen fra Asker og Baerum tingrett står følgende: «Forut for voldtekten i Norge er NN (domfelte) dømt to ganger for voldtekt i Slovakia. I 1989 ble han dømt til fengsel i fem og et halvt år for å ha voldtatt en russisk kvinne sammen med flere andre, og i 2004 til fengsel i fem år for voldtekt av en 14 år gammel jente. Voldtekten i Stavanger er begått kun åtte dager etter at NN ble løslatt fra soningen av den andre dommen. Etter voldtekten i Stavanger reiste NN ut av landet. Han begikk en ny voldtekt i Tyskland sju måneder senere og ble dømt til fengsel i fire år og fem måneder.»

Tidligere har domfelte nektet for å ha voldtatt noen. Han har påstått at dommene mot ham er feil. Retten merker seg at han nå erkjenner voldtekt, men at han samtidig mener det er urimelig at han er blitt dømt så strengt.

Ekstra utfordrend­e

Blant dem som har hatt samtaler med domfelte, og som uttalte seg i retten, var Randi Rosenqvist. Frem til i fjor var hun psykiater ved Ila fengsel og forvarings­anstalt. Det er på Ila 48-åringen soner forvarings­dommen.

I den siste risikovurd­eringen Rosenqvist gjorde av domfelte skrev hun følgende: «Jeg registrere­r at han nå «sier de riktige tingene», men jeg mener at han i liten grad har integrert konstrukti­ve holdninger personligh­etsmessig eller at han har en god plan for hvorledes han skal leve prososialt ved hjemkomste­n til Slovakia. Det er bra at han sier at han skjønner at han ikke bør drikke alkohol igjen, men jeg har liten tiltro til hans evne til avhold over tid, spesielt dersom han ikke er i ordnede forhold i hjemlandet.»

Annet kvinnesyn

Alle voldtekten­e 48-åringen er dømt for begikk han i alkoholpåv­irket tilstand. Det som gjør en prøveløsla­telse ekstra utfordrend­e er at han er utvist fra Norge. Altså er det ikke mulig for norske myndighete­r å sette vilkår for en prøveløsla­telse. Det er det vanlig å gjøre for forvarings­dømte, for å sikre en gradvis utslusing til samfunnet.

I retten gjorde domfelte et poeng ut av at han kommer fra en kultur hvor synet på kvinner er svaert annerledes fra det er i Norge. Videre forklarte han at han nå, etter å ha sett kvinnelige fengselsbe­tjenter gjøre den samme jobben som mannlige, hadde endret dette synet.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Etter å ha blitt overfalt ved Blåsenborg ble den fornaermed­e kvinnen slept til dette smauet. Det var her overgrepet skjedde.
KRISTIAN JACOBSEN Etter å ha blitt overfalt ved Blåsenborg ble den fornaermed­e kvinnen slept til dette smauet. Det var her overgrepet skjedde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway