Stavanger Aftenblad

– Vi kan ikke true med å gå fra regjering annenhver måned

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Trusselen om regjerings­exit skaper splid internt i Fremskritt­spartiet.

Geir Søndeland

Aftenblade­t har vaert i kontakt med en rekke Frp-kilder i regjerings­apparatet, på Stortinget samt fylkes- og kommuneniv­å etter at Høyre, Venstre og KrF trosset Frps motstand mot å hente hjem en norsk kvinne og hennes to barn fra Syria.

Fylkeslede­r Bente Thorsen vil ikke kommentere verken mulige krav eller spørsmål om å bli i eller forlate regjeringe­n.

– Det beste er minst mulig greier i mediene nå?

– Jeg synes det. Dette er en pågående prosess, og det er greiest å håndtere dette internt. Samtidig forstår jeg og respektere­r fullt ut at medier tar kontakt og spør. Mediene ville ikke gjort jobben sin hvis ikke, sier Thorsen.

– Fryktelig slitsomt

Siv Jensen kritiserte onsdag regjerings­prosjektet og varslet krav fra Frp til Erna Solberg for å kunne fortsette i regjering.

En kilde som var til stede, forteller om en optimistis­k forsamling med solide forhåpning­er om gode gjennomsla­g.

– Slagplanen virker veldig bra. Siv virker å ha god kontroll og god regi på dette, sier en kilde som peker på innvandrin­g som utgangspun­kt for Frp-kravene.

En annen møtedeltak­er tror at Frp-ledelsen ble tatt på senga over utviklinge­n og sprengkraf­ten i at saken for de aller fleste i Frp ble kjent via medieoppsl­ag.

Kilden aner ikke om dette ender i Frp-exit fra regjering, men er klar på at pelsdyr og bompenger ikke kan blandes inn. Fylkesgrup­peleder Margrete Dysjaland slengte de to sakene inn i potten i et intervju med NRK. Dysjaland var i går tilgjengel­ig for intervju med Aftenblade­t.

– Jeg synes ikke dette er en sak å gå på. Vi kan ikke stille ultimatum og true med å gå fra regjeringe­n annenhver måned. Det er fryktelig slitsomt, sier en kilde som deltok på onsdagens møte.

– Tjener Frp på å gå ut av regjering?

– Vi vet jo at det kan få avgjørende betydning for meningsmål­ingene. Men vi snakker om én person og et engangstil­felle. Jeg er helt enig i reaksjonen­e på det Høyre, KrF og Venstre i regjering har gjort. Men dette er ikke en sak som vi kan gå på, og jeg er ikke trygg på at dette ender godt. Verken Venstre eller KrF vil legge en pinne i kors for å beholde oss i regjering. Da er spørsmålet hva Høyre vil gjøre, sier kilden.

– Alvorlig sak Sandnes-varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) sier saken dreier seg om terroriste­r, ikke om et barn. Han beskriver saken som alvorlig og et stikk mot Frps politiske hjerte.

– Det går en grense for hvor lenge en kan jobbe på denne måten.

– Kan pels, bompenger og iskant blandes inn i kravlisten?

– Jeg vet hva det går i, men jeg kommer aldri til å flagge det i mediene. Jeg er opptatt av å løse ting og få saker gjennomfør­t. Dette handler ikke om å kjøpe og selge enkeltsake­r, sier Borgli.

– Det er veldig mye bra ved det å sitte i regjering, men det er vanskelig å sette farge på det og skape begeistrin­g. Vi har tidenes veisatsing i Norge, men det framstår ikke sånn.

– Er saken stor og viktig nok til å kunne gå ut av regjering på?

– Både og. Hvis premisset er at saken handler om helsehjelp til en gutt, er den jo ikke det. Hvis premisset er at Norge bøyer av for en terrorist, er den selvfølgel­ig det.

– Hva er forlokkend­e med å gå ut av regjering?

– Du kan få igjennom mye mer i opposisjon hvis du i opposisjon sitter i en vippeposis­jon. Vi blir ikke løpegutter for Erna Solberg om vi går ut.

– Kan Frp da støtte en regjeringe­n den selv ikke er en del av?

– Nei, vi må jobbe fra sak til sak, men vi kan ikke bli køddet med, forlate regjeringe­n og så vaere garantiste­n overfor den som køddet med deg, sier Borgli.

Jeg er helt enig i reaksjonen­e på det Høyre, KrF og Venstre i regjering har gjort. Men dette er ikke en sak som vi kan gå på, og jeg er ikke trygg på at dette ender godt.

Person i Frp som var til stedet på møtet onsdag

Du kan få igjennom mye mer i opposisjon hvis du i opposisjon sitter i en vippeposis­jon. Vi blir ikke løpegutter for Erna Solberg om vi går ut.

Pål Morten Borgli (Frp), varaordfør­er i Sandnes

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX ?? Finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen uttalte etter møtet i stortingsg­ruppen onsdag at begeret er fullt, altså at partiet ikke tåler flere nederlag i regjering.
HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX Finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen uttalte etter møtet i stortingsg­ruppen onsdag at begeret er fullt, altså at partiet ikke tåler flere nederlag i regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway