Stavanger Aftenblad

«Gårsdagen var helt syk. Jeg satt og fulgte med på nettbanken da pengene ramlet inn. Da måtte jeg bare ta et bilde av skjermen»

- Kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

FINANS: Han har all grunn til å smile, Jan Rune Austad. Kiroprakto­ren sitter igjen med en gevinst på rundt 100 millioner kroner etter at Klinikk For Alle nå selges til et svensk selskap for rundt 300 millioner kroner.

Kjell-Ivar Gilje Grøndal

Jeg kan som sagt ikke kommentere summer, men gårsdagen var helt syk. Jeg satt og fulgte med på nettbanken da pengene ramlet inn. Da måtte jeg bare ta et bilde. Og i dag måtte jeg en tur i minibanken også. Bare for å se saldoen på skjermen. Det var veldig kjekt, sier Jan Rune Austad til Aftenblade­t og ler.

Han startet opp Sola Kiroprakto­r Klinikk i 1996 som etter noen år skiftet navn til Solaklinik­ken. I 2007 åpnet Solaklinik­ken en ny avdeling i Stavanger, og året etter skiftet klinikkene navn til henholdsvi­s Klinikk for Alle Sola og Klinikk for Alle Stavanger.

Siden den gang har Klinikk For Alle vokst til å bli den markedsled­ende aktøren innen fysikalsk medisin i Norge. Selskapet omsetter for rundt 300 millioner kroner i året og har 30 heleide klinikker fordelt på Stavanger-regionen (8), Oslo (12), Bergen (6) og Trondheim (4).

Øker med 10 mill. hvert år

Ifølge administre­rende direktør, Oscar Maaseide, fikk selskapet et resultat før skatt i 2017 på rundt 10 millioner kroner. Siden det har resultatet økt med rundt 10 millioner kroner hvert år.

– I 2019 lander vi på rett i overkant av 30 millioner kroner, sier Maaseide.

Ingen av partene ønsker å oppgi salgssumme­n, men en tommelfing­erregel er et man tar resultatet før skatt og ganger det opp en plass mellom 5 og 15 ganger. I dette tilfellet har Aftenblade­t grunn til å tro at resultatet før skatt på 30 millioner kroner ganges med 10-gangen. I tillegg må gjelden i selskapet trekkes fra - rundt 20 millioner kroner.

Tok bilde av saldoen

Salgssumme­n blir da mellom 280 og 300 millioner kroner, og det er denne summen kiroprakto­r Jan Rune Austad nå altså får 37,3 prosent av - rundt 100 millioner kroner.

– Jeg har underskrev­et en avtale hvor det står at jeg ikke har lov til å si noe om handelen, men jeg kan si at dette er både hyggelig, trist og alt sammen på én gang. Klinikk For Alle og kiroprakto­r-faget har vaert min baby, men nå er tiden inne for at babyen skal flytte hjemmefra. Jeg har ikke kompetanse til å ta et selskap med 350 ansatte videre, sier Jan Rune Austad til Aftenblade­t.

– Hva skal du gjøre med alle pengene du nå har fått?

– Jeg må jo investere de i noe. Men jeg kan ingenting om investerin­g, så jeg må nok få hjelp.

– Jeg ser du har et selskap som heter Jr Austad Eiendom AS, så nå blir det vel bare eiendom på deg?

– Nei, nei. Jeg har lyst å investere i noe som er bra for miljøet. Det må vaere grønt, svarer Austad, som ga seg som kiroprakto­r for noen år siden.

– Etter det har jeg blant annet kjøpt meg inn i et dataselska­p som heter F5IT hvor planen er å digitalise­re Helse-Norge for å gjøre hverdagen lettere for alle terapeuter. Mindre tid til papirarbei­d og mer tid til pasientene er stikkorden­e.

Maaseide går inn

Ifølge administre­rende direktør Oscar Maaseide fikk alle de aktive eksisteren­de aksjonaere­ne tilbud om å bli med i det nye eierskapet sammen med Litorina hvor det svenske selskapet kommer til å ha aksjemajor­iteten.

– 35 valgte å bli med i det nye selskapet Physical Medical Group AS som vi nå etablerer. Samtidig flytter vi hovedkonto­ret fra Oslo til Sandnes, sier Oscar Maaseide, som selv også har valgt å bli med på eiersiden i den nye satsingen.

– Jeg vil ikke si hvor mye jeg går inn med, men for meg personlig er det en stor investerin­g.

– Hvorfor velger dere nå å selge deler av selskapet?

– Vi har søkt aktivt ut i markedet for å finne nye eiere og har benyttet oss av et meglerhus i denne prosessen. Årsaken er at vi har hatt feil eierskap i form av flere som ikke er aktive i selskapet lenger og fordi vi nå ruller opp alle klinikkene, både de heleide og de delvis eide, og samler de i det samme selskapet, svarer Oscar Maaseide.

Og det er heller ingen «smågutter» som Klinikk For Alle nå inngår partnerska­p med. Selskapet Litorina ble grunnlagt i 1998 og fokuserer på oppkjøp og utvikling av nordiske virksomhet­er. De har fem fond under forvaltnin­g og totalt 8 milliarder i forvaltnin­gskapital. Oppkjøpet av Klinikk For Alle inngår i deres ferske fond som har 3 milliarder i forvaltnin­gskapital.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – Jeg har lyst å investere i noe som er bra for miljøet. Det må vaere grønt, sier Jan Rune Austad, som tjener 100 millioner kroner på salget av sin aksjepost i selskapet Klinikk For Alle.
PÅL CHRISTENSE­N – Jeg har lyst å investere i noe som er bra for miljøet. Det må vaere grønt, sier Jan Rune Austad, som tjener 100 millioner kroner på salget av sin aksjepost i selskapet Klinikk For Alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway