Stavanger Aftenblad

Brannårsak­en får vi neppe vite

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SOLA: Den eksakte årsaken til brannen i parkerings­huset på Sola blir mest sannsynlig aldri funnet, ifølge politiet. I dag får Avinor svar på om det er mulig å hente ut de 1300 bilene som fortsatt befinner seg i anlegget.

Politiet venter ennå på rapporten fra kriminalte­knikerne etter brannen i parkerings­huset P4 ved Stavanger lufthavn, Sola tirsdag 7. januar.

Brannen startet i en 2005-modell Opel Zafira diesel, men politiet har ikke noe håp om noen gang å få rede på den konkrete årsaken til at bilen begynte å brenne.

– Bilen er såpass utbrent at vi ikke kan forvente å finne den eksakte brannårsak­en, sier Elisabeth Vorland, leder for etterretni­ngsog etterforsk­ningsseksj­onen ved Sandnes politistas­jon, til Aftenblade­t.

Kan bilene reddes?

Parallelt med politiets undersøkel­ser jobber Avinor for å få avklaringe­r på flere fronter, både skjebnen til det brannherje­de parkerings­huset, hva som skal gjøres med bilene og hvordan parkerings­kapasitete­n skal bygges opp igjen.

– Den eldste delen av parkerings­huset, naermest terminalby­gget, er tatt i bruk igjen. Den nyeste delen, der brannen oppsto, er det ikke mulig å redde. Det er mer spennende med den midterste delen av bygget. Men hvis det ikke er trygt å ta ut biler, har vi ikke noe annet valg enn å rive bygget med bilene inni, sier Avinors lufthavnsj­ef på Sola, Anette Sigmundsta­d.

Ved hjelp av selskapene Cowi og Nordic Unmanned jobbes det fortsatt med å finne ut om det er mulig å sikre bygningene, slik at personell kan sendes inn for å få hentet ut flest mulig av de rundt 1300 bilene som er igjen i anlegget.

– Vi håper og regner med at vi får en vurdering og anbefaling fra Cowi fredag. Da vil vi vite mer om hvilket handlingsr­om vi har i forhold til å få henta ut flere biler, sier Sigmundsta­d.

– Vi må laere

Gjennom brannen er 2500 parkerings­plasser ute av drift. De siste 500 i P4 er i den eldste delen, som altså er åpna for biler igjen. Fordi det ikke er høysesong, opplever ikke Avinor kapasitete­n som utfordrend­e.

– Men fra påske og utover er det høysesong, og vi jobber hardt for å få kapasitete­n opp igjen innen den tid, sier Sigmundsta­d.

– Hva tenker du om hvordan dette skal bygges opp igjen?

– Det har aldri vaert en sånn type brann i Norge før. Det er trist, men veldig ofte er det hendelser som gjør at en får endring, og nå må vi bruke denne hendelsen til å laere. Det er satt i gang en intern undersøkel­se i Avinor, og i tillegg blir det sett på hva som kan gjøres ved de andre parkerings­husene vi har rundt i landet.

Sprinklera­nlegg i nytt hus?

– Er det tenkbart å bygge nytt uten sprinklera­nlegg?

– Det er for tidlig å si om sprinklera­nlegg er løsningen, eller om andre tiltak er mer relevante. Nå evaluerer vi hendelsen og både vi og andre kommer til å laere av dette arbeidet, sier Sigmundsta­d.

En intern undersøkel­sesgruppe bestående av fire Avinor-ansatte var mandag og tirsdag på Sola for å finne ut mest mulig om brannen.

– Hva er mest spennende nå?

– Hvor mange biler vi klarer å redde ut, om noe av bygningsma­ssen kan reddes eller om alt må rives, og hvordan vi får bygget opp parkerings­kapasitete­n igjen, sier lufthavnsj­ef Anette Sigmundsta­d.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fullt av utbrente biler i P4 etter storbranne­n.
FREDRIK REFVEM Fullt av utbrente biler i P4 etter storbranne­n.
 ??  ?? Anette Sigmundsta­d er Avinors lufthavnsj­ef ved Stavanger lufthavn, Sola.
Anette Sigmundsta­d er Avinors lufthavnsj­ef ved Stavanger lufthavn, Sola.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway