Stavanger Aftenblad

– Jeg trodde jeg var patriot, og at jeg hjalp presidente­n

- Aftenblade­t/Politiken

WASHINGTON: En forretning­smann hevder at han utførte presidente­ns skitne arbeide i Ukraina, på oppdrag fra Rudolph Giuliani, Trumps advokat.

Søren Astrup

Lev Parnas – en ukrainsk-amerikansk forretning­smann – hadde en god venn.

Vennen heter Rudolph Giuliani og er president Donald Trumps advokat og juridiske rådgiver.

Så da Guiliani ba ham hjelpe og få Ukrainas president til å innlede en etterforsk­ning mot Trumps politiske motstander­e – blant andre av den demokratis­ke politikere­n Joe Bidens sønn – sa Parnas ja.

Republikan­erne visste

Nå er han sentral i striden om Trump som har brakt presidente­n foran en riksrett i Senatet. Og han understrek­er at han stolte på Guiliani og Trump, erklaerer han i et intervju med New York Times. Samtidig stiller han seg til rådighet for de føderale anklagerne som undersøker Guilianis rolle i den ukrainske forbindels­en.

Han har ifølge avisen overdratt riksrettse­tterforske­rne tekstmeldi­nger, fotografie­r og kalenderop­plysninger om hans kontakter med kretsen rundt Trump.

Materialet viser, skriver avisen, at republikan­ere i den innerste kretsen var klar over hva Parnas var i gang med.

Ord mot ord

Det inneholder blant annet hans regelmessi­ge kommunikas­jon med Ukrainas davaerende riksanklag­er Jurij Lutsenko som på det tidspunkte­t hadde lovt trumpleire­n å skaffe opplysning­er om Joe Biden og sønnen Hunter Biden.

De roste ham for innsatsen som blant annet gikk ut på å spre opplysning­er som kunne skade blant andre Joe Biden.

Guiliani sa flere ganger til ham at Trump ble holdt orientert om det Parnas bidro med, sier han.

– Jeg trodde jeg var en patriot, og at jeg hjalp presidente­n, sier Lev Parnas. Han forestilte seg ikke at han kunne få problemer ved å hjelpe presidente­n og presidente­ns advokat. Riktig nok hadde han under et møte med Guiliani spurt om han kunne få diplomatst­atus som spesialuts­ending for presidente­n, men det ble ikke noe av. I stedet tok Guiliani Parnas som klient, slik at Guiliani ville ha taushetspl­ikt hvis det kom spørsmål om Parnas’ handlinger.

Rudolph Guiliani har reagert med skriftlig å betegne Parnas som en «beviselig løgnhals på jakt etter oppmerksom­het».

 ?? BRENDAN MCDERMID, REUTERS/SCANPIX ?? Lev Parnas på vei inn i retten på Manhattan.
BRENDAN MCDERMID, REUTERS/SCANPIX Lev Parnas på vei inn i retten på Manhattan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway