Stavanger Aftenblad

FN: Barn av IS-krigere må hentes ut fra Syria

-

SYRIA: En gruppe FNgransker­e sier barn av ISkrigere må hentes hjem fra Syria, og at barna kan komme til å ta skade om foreldrene blir fratatt statsborge­rskapet.

Granskerne, kjent som Commission of Inquiry for Syria, har siden 2011 gransket den syriske borgerkrig­en. I en ny rapport heter det at barna i Syria er i en «saerdeles utrygg» situasjon, fordi de ofte mangler identifika­sjonspapir­er.

«Dette setter deres rett til en nasjonalit­et i fare, forhindrer familiegje­nforening, og gjør dem mer utsatt for utnyttelse og mishandlin­g», står det i rapporten.

29.000 barn

UNICEF anslo i 2019 at det var om lag 29.000 barn av fremmedkri­gere i Syria. 20.000 av disse var fra

Irak, og de fleste var under tolv år gamle.

Etter IS-kalifatets kollaps i fjor ble fremmedkri­gere fra nesten 50 land pågrepet i Syria og Irak. FN-kommisjone­n ber regjeringe­r om å anerkjenne dokumenter utgitt av ikke-statlige aktører, for eksempel IS, og andre vitnesbyrd, slik at barna kan skaffe seg gyldige dokumenter.

Marie-Dominique Parent fra FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR) opplyste til EU-parlamente­t i november at mellom 700 og 750 barn med tilknytnin­g til europeiske land var i leirer nordøst i Syria. 300 av dem ble sagt å vaere franske.

Flere land har begynt å hente hjem slike barn – både med og uten foreldre – på humanitaer­t grunnlag.

Kritikk mot europeiske land FN-etterforsk­erne kritiserer land som tar statsborge­rskapet fra folk som mistenkes for å vaere IS-krigere, deriblant Storbritan­nia, Danmark og Frankrike.

I rapporten heter det at praksisen har «påvirket barna negativt, inkludert deres mulighet til å utøve grunnlegge­nde menneskere­ttigheter».

– Landene har klart definerte obligasjon­er for å beskytte barn, blant annet fra det å bli statsløse. Å ikke holde fast ved slike fundamenta­le prinsipper, innebaerer en klar ansvarsfra­skrivelse, sier Hanny Megally i FNs Syria-granskings­kommisjon.

Rapporten retter også kritikk mot flere lands planer om å hente hjem barn uten deres mødre, og skriver at det kan stride mot det å ivareta barnets beste interesser.

Ifølge VG skulle Norge torsdag hente hjem en kvinne, som skal ha sverget troskap til IS, og hennes to barn, fordi kvinnens fem år gamle sønn er alvorlig syk.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway