Stavanger Aftenblad

Nå blir brexit virkelig

-

hennes regioner hvor Labourkret­sene falt som fluer og ble konservati­ve, gjorde det helt klart for henne at det løpet er kjørt.

– Vi tapte jo valget så stort at det ikke er noe mer å gjøre, sier hun. Nå er det på tide å ta farvel. Det synes hennes danske kollega, Niels Fuglsang, er trist. Han har jobbet tett sammen med Griffin siden han kom inn i parlamente­t i fjor sommer og de står skulder ved skulder i kampen om vindmøller og solenergi mot kull og gass.

– Bare her i morges var det 4-5 kolleger fra Øst- og Sentral-Europa som tok til orde for gass frem til Theresa tok ordet og sa «nei, det må utfases!». Når hun ikke er her lenger blir jeg helt alene, sier Fuglsang.

Som en familie

Når de snakker om samarbeide­t sitt er det naermest instinktiv­t. Om hvordan dansker og briter ofte forstår hverandre før de overhodet har begynt å snakke sammen, og at det eksisterer et kulturfell­esskap som rekker langt utover de språklige barrierne.

Samme opplevelse har danske Venstres Morten Løkkegaard.

– Vi er jo naermest som en familie. Man kan merke alvoret nå. Stemningen er annerledes, mer trykkende, sier han.

Han sitter i den liberale Renew Europe, hvor 17 britiske medlemmer slutter, samtidig med at seks nye kommer inn. Blant dem danske Linea Søgaard-Lidell, som ble valgt i mai, men først kan trå inn når britene er ute. Det er komplisert EU-matematikk som skal sikre at styrkeforh­oldene mellom de politiske partiene forblir intakte etter brexit.

For eksempel mister den nest største gruppen, sosialdemo­kratene, bare ti medlemmer og får fire. Mens den store konservati­ve gruppen, EPP, slett ikke mister noen, men får fem nye.

Toryene begynte

Det var for øvrig hos disse at brexit mer eller mindre begynte. De britiske konservati­ve, toryene, var frem til 2009 medlemmer av den EU-positive EPP-gruppen. Men etter press hjemmefra trakk den davaerende konservati­ve lederen, David Cameron, dem ut og dannet ECR-gruppen for borgerlige EU-skeptikere. Sju år senere skrev den samme Cameron ut folkeavste­mmingen om brexit.

ECR-gruppa var før forrige valg en stor gruppe, men er i dag bare en svak skygge av seg selv. Toryene ble naermest utradert ved EU-valget i mai 2019. I stedet gikk stemmene til Brexit-partiet,

som er løsgjenger­e i parlamente­t.

Så selv om ECR med brexit mister syv og får fire, har gruppen reelt mistet mange flere. Blant andre også Dansk Folkeparti, som i sine år i parlamente­t har kjempet seg fra det ytterste høyre, hvor protesten ofte overdøvet den politiske innflytels­en og inn i ECR sammen med de britiske konservati­ve.

Nå er Dansk Folkeparti med i den nye gruppen på høyrefløye­n, ID-gruppen, sammen med blant annet italienske Lega og franske Rassemblem­ent National. Gruppen har ingen briter og mister derfor ingen, men får til gjengjeld tre nye som følge av EU-matematikk­en.

– På lengre sikt er det bra at britene går, for nå kommer de til å vise hva som skjer om man melder seg ut av EU. Det kan vaere interessan­t for et land som Danmark. Men på kort sikt blir det en del rot, for de har vaert som den store gutten i skolegårde­n som har passet på oss mot Macron og Merkel, som nå bytter skole. Og vi står igjen uten den store kompisen vår, sier Dansk Folkeparti­s Peter Kofoed, som sin partifelle, Morten Messerschm­idt, mener at Danmark etter hvert bør holde en egen EU-avstemning dersom det går bra med britene utenfor EU.

Den 29. januar skal EU-parlamente­t stemme over uttredelse­savtalen britene selv har hatt så store problemer med. Det får de ikke i EU-parlamente­t. Bunnlinjen er skrevet. Den 29. januar blir det satt to streker under den. 31. januar er det slutt.

 ?? NINA EIRIN RANGØY, NTB/SCANPIX ?? Mye vann har rent i havet siden Storbritan­nia vedtok å forlate EU i 2016. 31. januar går Storbritan­nia ut av EU.
NINA EIRIN RANGØY, NTB/SCANPIX Mye vann har rent i havet siden Storbritan­nia vedtok å forlate EU i 2016. 31. januar går Storbritan­nia ut av EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway