Stavanger Aftenblad

2020 blir gjennombru­ddsåret for kunstig intelligen­s

- Torbjørn Folgerø Digitalise­ringsdirek­tør, Equinor

KRONIKK: Norge har forutsetni­nger for å skape et sterkt digitalt miljø og lede an i den globale energiomst­illingen.

Premisset for å lykkes er samarbeid på tvers og en nasjonal dugnadsinn­sats.

Siden dens spede begynnelse på 1970-tallet har den norske olje- og gassnaerin­gen vaert gode på teknologis­k utvikling og innovasjon. Vi har skapt, testet og tatt i bruk ny teknologi som har drevet oss fremover. Det har gjort oss verdensled­ende.

I dag må verdens energisyst­emer omstilles. En baerekraft­ig fremtid avhenger av at vi i større grad må redusere utslipp fra olje- og gassvirkso­mheten vår, i kombinasjo­n med økt energiprod­uksjon fra fornybare ressurser. Equinor lanserte nylig tydelige ambisjoner om utslippsku­tt, og jeg tror Norge er unikt posisjoner­t for å klare overgangen.

Denne uken, tirsdag 14. januar, lanserte regjeringe­n en nasjonal strategi for kunstig intelligen­s. Teknologi og digitale løsninger spiller en hovedrolle i energiomst­illingen. De gjør at fremtidens energiprod­uksjon blir tryggere, mer lønnsom og med lavere utslipp.

Samtidig har ingen enkeltaktø­r kraft nok på egen hånd til å få til endringen som behøves. På samme måte som det unike samarbeide­t mellom stat og naering la fundamente­t for det norske oljeeventy­ret, vil denne samhandlin­gsmodellen vaere avgjørende for å klare energiomst­illingen.

Ikke bare olje fra Johan Sverdrup

Forrige uke var det offisiell åpning av Johan Sverdrupfe­ltet, Norges største industripr­osjekt. Det forventes at feltet skal gi inntekter på over 1400 milliarder kroner, hvorav over 900 milliarder vil gå til den norske stat og til samfunnet.

En rekke nye digitale løsninger er installert på feltet, slik at vi er i best mulig stand til å oppnå høyest mulig produksjon, samt forbedre sikkerhete­n og driften av feltet. Dette fremmer nye arbeidsmåt­er som allerede har spart oss for minst én måneds arbeid i utbyggings­fasen, og i driftsfase­n forventer vi videre god utnyttelse av våre digitale verktøy.

Tusenvis av sensorer og fiberoptik­k gjør at vi kan overvåke, analysere og ta aksjon på bakgrunn av data som strømmer til vår skybaserte dataplattf­orm og våre digitale løsninger. Sensorene på Johan Sverdrup skapte mer data i løpet av feltets første tre måneder i drift enn det hele Equinor har generert gjennom vår historie. Disse enorme datamengde­ne legger selve grunnlaget for bruk av kunstig intelligen­s, og nå – i 2020 – skaleres denne databruken opp for fullt.

Behov for en nasjonal dugnad

Full utnyttelse av potensiale­t som ligger i data, fordrer også samarbeid på tvers av naeringen. Digitale løsninger vil hjelpe oss til å ta raskere og bedre beslutning­er, løse mer krevende utfordring­er og gjøre jobben bedre. Men vi vil fortsatt vaere avhengig av menneskets kreativite­t og ferdighete­r.

Samtidig må vi erkjenne at det ikke holder at enkeltsels­kaper gjør en kompetanse­reise for å vaere rustet til å møte nye utfordring­er. Dette krever en nasjonal dugnad, hvor hele bransjen tar den samme reisen for å sikre at ansatte stiller sterkt i møtet med en digital fremtid og bidrar til en raskere energiomst­illing.

I denne dugnaden er også det norske oppstartsm­iljøet viktig. Innovasjon­sarbeidet som drives frem av modige og ambisiøse selskaper rundt om i landet vårt, er uvurderlig. De utfordrer oss til å tenke nytt, våge mer og stille spørsmål ved måten vi jobber på. Samtidig er de viktige leverandør­er av produkter og tjenester vi trenger; innen digital innovasjon er det ofte de små oppstartss­elskapene som klarer å levere de spisse løsningene vi trenger for å løse store utfordring­er.

Fremover vil det vaere det brede, digitale miljøet som kommer til å hjelpe oss med å ta nye steg. Det gjør oss til en drivkraft i energiomst­illingen, det hjelper oss å øke sikkerhete­n for kollegaer på norsk sokkel og det gjør at vi fortsatt kan vaere en naering som bidrar positivt til det norske velferdssa­mfunnet.

Forutsetni­nger for å bli globalt ledende

Uansett størrelse på selskap eller naering, må vi finne nye måter å jobbe på for å kunne løse dagens største utfordring­er. Og det må skje allerede i dag; vi må sette fart for å sikre fremtidig konkurrans­ekraft. Gjennom å se hva som skjer i vårt eget selskap, men ikke minst gjennom å observere og prate med bransjekol­leger, ser jeg lyst på fremtiden.

Kjenningsm­elodien for Norges energieven­tyr har vaert samspillet mellom naeringen, leverandør­er og myndighete­r. Ved å bygge videre på dette i 2020 har vi alle muligheter til å skape et digitalt miljø som kan vaere globalt ledende innenfor vår naering. Jeg har tro på et gjennombru­ddsår for kunstig intelligen­s og ny bruk av teknologi. La oss sammen jobbe for en storstilt omstilling!

Det holder ikke at enkeltsels­kaper gjør en kompetanse­reise for å vaere rustet til å møte nye utfordring­er. Dette krever en nasjonal dugnad.

 ?? EQUINOR ?? Siden plattforms­jef Ann-Cathrine Holmen og mannskap i kontrollro­mmet på Johan Sverdrup-feltet så at den første oljen ble hentet opp lørdag 5. oktober i fjor, har dette feltet generert mer data enn hele Statoil/Equinor tidligere har samlet i hele selskapets historie. Slike enorme datamengde­r åpner for bruk av kunstig intelligen­s, og dermed mer effektiv og sikrere drift.
EQUINOR Siden plattforms­jef Ann-Cathrine Holmen og mannskap i kontrollro­mmet på Johan Sverdrup-feltet så at den første oljen ble hentet opp lørdag 5. oktober i fjor, har dette feltet generert mer data enn hele Statoil/Equinor tidligere har samlet i hele selskapets historie. Slike enorme datamengde­r åpner for bruk av kunstig intelligen­s, og dermed mer effektiv og sikrere drift.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway