Stavanger Aftenblad

Naeringspo­litisk isolasjoni­sme har ingen vinnere

- Hard Olav Bastiansen Stavanger Høyre

POLITIKK: To internasjo­nale trender har vaert dominerend­e i en lang periode: Globaliser­ing og multilater­ale avtaler mellom stater på den ene siden. Regionenes økende betydning på tvers av administra­tive grenser på den andre.

Nå brytes trendene, både på det internasjo­nale planet og i den lokale politikken. Trump står i spissen for en anti-global bevegelse. Enkelte lokale politikere har på sin side blitt anti-regionalis­ter.

Mange har pekt på den freds- og utviklings­fremmende effekten multilater­ale avtaler har hatt. Lokalt har regionale tiltak innenfor naeringsut­vikling sørget for at en samlet ressurser i stedet for at hver enkelt kommune skulle bygge opp egen kompetanse og konkurrere mot de andre kommunene.

Trump trekker USA ut av en rekke multilater­ale avtaler, og skaper dermed usikkerhet for internasjo­nal handel og for vedtatte klimaavtal­er. Lokalt forvitrer en av de sentrale, regionale samarbeids­arenaene.

Det er selvfølgel­ig legitimt å diskutere om ressursene benyttes på best mulig måte og vurdere administra­tive endringer innenfor eksisteren­de arenaer. Vi må likevel ikke miste av syne at Stavanger-regionen er en integrert enhet i forhold til bosetting, arbeidsmar­ked og kultur.

Den pågående debatten kan resultere i at det naeringspo­litiske feltet legges åpent og at det blir alles kamp mot alle. Den sterkeste sin rett vil råde, og Stavanger kommer til å bli en av vinnerne. Men det kan bli en hul seier. Alles kamp mot alle har ingen egentlige vinnere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway