Stavanger Aftenblad

Reisebyråe­t Aftenblade­t

- Prosjektle­der, UiS

KLIMA: Hvorfor framstår Aftenblade­t som et reisebyrå?

Sindre Bø

I tirsdagens utgave gir Aftenblade­t bred dekning til Solamøtet og omstilling­en til mer baerekraft­ig naeringsli­v og fornybar energi, vi leser om vindkraft-klokka som tikker og går mot målet om redusert klimautsli­pp, om storbranne­ne i Australia og om uvaeret Didrik som er på vei mot norskekyst­en med springflo, vind og nedbør. Alt sammen et uttrykk for at klimaet og verden er i endring, enten det skyldes menneskeli­g påvirkning eller ei. Det som det likevel er unison vitenskape­lig enighet om, er at flyreiser og skipstrafi­kk forårsaker store utslipp av CO2. Saerlig flyreiser er noe den enkelte av oss kan gjøre noe med for å redusere vårt personlige negative bidrag til klimaregns­kapet.

Del av fordelspak­ken

I samme avis promoterer Aftenblade­t tre ulike langdistan­se feriereise­r der man kombinerer fly og skip, i tillegg til formodentl­ig en del busstransp­ort. Slik har det vaert i lang tid; Aftenblade­t promoterer massivt feriereise­r med tydelig Aftenblad-logo og som en del av fordelspak­ken av å vaere abonnent. I noen tilfeller ser vi at reisene markedsfør­es med tidligere eller nåvaerende Aftenblad-ansatte som guider, altså redaksjone­lle medarbeide­re som trekkplast­er.

Hvor baerekraft­ig er dette? Hva er Aftenblade­ts policy hva gjelder å promotere denne typen langdistan­se fly- og båtreiser, og hvordan harmonerer det med den redaksjone­lle profilen avisa har angående omstilling­en til et mer baerekraft­ig samfunn? Hvorfor framstår en avis som et reisebyrå?

Kan det gå utover troverdigh­eten? Jeg antar at forklaring­en er at Aftenblade­t og Schibsted tjener penger på denne virksomhet­en, i tillegg til at det er attraktivt for redaksjone­lle (eks-)medarbeide­re å delta som reiseleder­e. Men er det en del av en avis sitt formål å markedsfør­e feriereise­r som ikke er baerekraft­ige? Kan dette gå utover troverdigh­eten til både reiselivs-journalist­ikken og klima-journalist­ikken?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway