Stavanger Aftenblad

Uforståeli­g dårlig planleggin­g av Statens vegvesen

- Hilde Karlsen Hundvåg kommunedel­sutvalg, Høyre

STAVANGER: Hundvågs og Storhaugs befolkning fortjener nå et svar fra Statens Vegvesen på når trafikkgal­skapen på Hundvåg og Storhaug skal ta slutt.

Ryfast-tunnelen som ble åpnet 30. desember 2019 er et imponerend­e stykke ingeniørku­nst. Sammen med Hundvågog Eiganes-tunnelen vil dette prosjektet føre til store endringer i regionen, både når det gjelder arbeidsmar­kedet og bosettinge­n. Etter årevis med bygging både på Stavanger-siden og i Ryfylke, har åpningen av disse tunnelene vaert etterlengt­et.

Skulle åpnes samtidig

Men noe må jo ha gått fryktelig galt i sluttfasen og i planleggin­gen av Ryfast når man ikke klarer å planlegge åpningen av tunnelene samtidig. Så sent som i januar 2019 avviste Statens vegvesen kategorisk at det var muligheter for å åpne noen av tunnelene før hele anlegget var ferdig. Alt skulle åpnes samtidig i løpet av høsten 2019.

De fleste hadde trodd at dette skulle skje i god tid før jul, siden det har vaert kommuniser­t fra Statens vegvesen at selve tunnelene var ferdige for lenge siden, og at det bare gjensto testing av systemene. Vegvesenet må jo også ha trodd på denne planen, siden de valgte å ikke bruke opsjonen som de hadde til å forlenge ferjedrift­en inn i 2020.

Uforståeli­g feilgrep

Et totalt uforståeli­g feilgrep. En feil som rammer Hundvågs og Storhaugs befolkning hardt. Hundvågs befolkning har i flere år levd med at Hundvågkro­ssen har vaert nesten ufremkomme­lig og trafikkfar­lig.

Det har vaert stillstand i arbeidet i lengre perioder, og hele Hundvåg har levd med massiv steintrans­port på veiene over flere år. Vi hadde gledet oss til endelig å få slutt på unntakstil­standen og til å få ta i bruk ny tunnel til og fra Hundvåg.

Sikkerhete­n må selvsagt prioritere­s, og her finnes det ikke slingrings­monn. Før man åpner tunnelsyst­emet, må man selvsagt sikre at alt fungerer optimalt når det gjelder sikkerhet og at nødetater får tilstrekke­lig tid til å øve i de nye tunnelene.

Men man må jo kunne forvente av en såpass proff aktør som Statens vegvesen først og fremst evnet å se at prosjektet ble så forsinket at de måtte utløse opsjonen på ferjedrift ut i 2020. Og når de deretter har gått på den smellen at de ikke hadde en plan med ferjedrift, så burde de i alle fall hatt en plan klar for når Hundvågtun­nelen skal åpne, før de åpnet Ryfasttune­llen 30. desember.

Nå er vi altså kommet halvveis ut i januar uten at vi har fått noe svar på når trafikkgal­skapen på Hundvåg og Storhaug skal ta slutt. I høst, når dette ble kjent, snakket man om at tunnelen skulle åpnes i januar, så ble det snakk om februar, og nå kommuniser­es det med månedsskif­tet februar/mars fra Statens vegvesen.

Igjen Hundvågs befolkning

Jeg registrer også at Vegvesenet kommuniser­er at den økte trafikken over Hundvåg er til å tåle. Stilleståe­nde køer store deler av døgnet i ukedagene, trafikkfar­lig vei for våre skolebarn, og alle forstår jo at det er fullstendi­g galskap når en ikke kommer seg rundt på Hundvåg en søndags ettermidda­g, fordi det er sammenheng­ende kø over hele øya og helt frem til Motorveien. Hvem er det som må tåle den trafikken? Igjen Hundvågs befolkning.

Jeg er helt sikker på at dette blir et fantastisk flott anlegg, som kommer til å bli veldig bra for Stavanger og regionen når det åpnes. Men jeg synes det er skikkelig leit at dårlig planleggin­g fra Vegvesenet i sluttspurt­en skal bli ettermaele­t for Ryfast-prosjektet.

Dette er rett og slett for dårlig, og Hundvågs og Storhaugs befolkning fortjener nå et svar fra Statens Vegvesen på når trafikkgal­skapen på Hundvåg og Storhaug skal ta slutt.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? – Noe må jo ha gått fryktelig galt i sluttfasen og i planleggin­gen av Ryfast når man ikke klarer å planlegge åpningen av Ryfast- og Hundvåg-tunnelen samtidig», skriver Hilde Karlsen. Her fra Bybrua 6. januar.
FREDRIK REFVEM – Noe må jo ha gått fryktelig galt i sluttfasen og i planleggin­gen av Ryfast når man ikke klarer å planlegge åpningen av Ryfast- og Hundvåg-tunnelen samtidig», skriver Hilde Karlsen. Her fra Bybrua 6. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway