Stavanger Aftenblad

Kvammen satser alt på Stavangere­nsemblet og denne gjengen

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

REVY: – For første gang siden 1987 er jeg nervøs, sier Pål Mangor Kvammen, som legger et betydelig, privat beløp i potten for å realisere

«Blyge Harry».

Leif Tore Lindø

Premiere på musikalen «Blyge Harry» er 18. september 2020 i Stavangere­n. Det er den største satsingen som noen gang er gjort på huset, og det satses ungt. Blant de 14 skuespille­rne som er klare er ingen over 40 år. Orkesteret skal bestå av unge folk, musikalsk ansvarlig Anders Brunvaer Hauge og koreograf Valentina Reyes er unge folk og hovedrolle­n spilles av Marius Samuelsen på 22.

– Jeg gleder meg enormt. Vi vet foreløpig ikke så mye mer enn det dere vet, men jeg har stor tro på at dette blir veldig bra, sier Samuelsen, som vant Idol i 2016.

Historien er i korte trekk som følger: Stavanger 2088 er stort sett fraflytta og ødelagt av forurensin­g og elendighet. Nå er det bedre tider på gang, og en eiendomsma­gnat vil kjøpe opp Straen, rive driden og lage luksusleil­igheter i betong. Men husene er okkupert av av en gjeng med hippie-ungdommer, og de vil ikke ut. Legg til masse romantikk, konflikter, klassekamp, litt Romeo og Julie, politikk og ein bråde Stavangere­nsemblet-sanger, så er vi omtrent på merket.

Generasjon­sskifte

Den gjengen på 14 skuespille­re, som kan bli til 15, er unge folk. Men det betyr ikke at de ikke er erfarne. Mellom seg har de utallige forestilli­nger i alt fra Gosenrevye­n, Rogaland Teater, Bjergsted og Vågen, revyer, «Mamma Mia» i Tyskland og musikaler og forestilli­nger andre steder. Da Kvammen satte opp Mods-musikalen «Revansj!» i 2012, hadde de åpen audition. Denne gangen har de kontaktet folk de ville ha med, og som de visste «hadde det som trengs».

– Jeg har to grunner for å gjøre dette. Den første er at jeg har hatt en drøm om å lage en feelgood-musikal full av rock n’ roll og energi, basert på Stavangere­nsemblet. Vi skal lage en vanvittig god musikal, sier Pål Mangor Kvammen.

– Den andre grunnen handler om at vi jobber med et generasjon­sskifte i Stavangere­n. Sally, Per Inge og Dag er snart 250 år. Vi trenger å utvikle nye talenter. Dette generasjon­sskifte vil ta 5–10 år, men det er helt nødvendig. Og nå har vi funnet en kjerne med folk som vil satse og som har det som trengs for å lykkes.

Unge gamle

I kampen om Straen og Gamle Stavanger i 2088 skal Ole Alexander Maeland og Inger Lise Hope spille mor og far.

– En skikkelig boost for 30-årskrisen min, sier Hope.

– Jeg er ikke 40 ennå, men jeg er han gamle. Galskap, sier Maeland og ler.

– Men seriøst, dette blir enormt kjekt. Den gjengen som er med her...oooo...de er gode.

Historien skrives av Pål Mangor Kvammen. Han lener seg naturligvi­s tungt på Ensemble-tekstene til blant andre Svein Tang Wa, Gunnar Roalkvam og Tor Salomonsen.

– Da vi laget Mods-musikalen, oppdaget vi jo ganske fort at de aller fleste av de 20 sangene handlet om å gjemme seg bak en hekk og holde i hendene. Med Ensemblet er det annerledes. Her er det tekster om politikk, om typer og folk og alt mulig. Det er et fantastisk grunnlag for å lage en musikal, sier Kvammen.

Historisk stor satsing

Noen sanger vil bli lett gjenkjenne­lige. Andre blir ommøblert, klippet og limt i og musikalise­rt. Og resultatet blir den største satsingen som er gjort i Stavangere­n noensinne.

– Sist jeg lånte på huset var da vi startet Stavanger Revyteater. Denne gangen har vi med oss gode samarbeids­partene. Uten dem hadde ikke dette vaert mulig.

– Men du investerer en del selv også? – Ja, jeg gjør det. Rett og slett fordi jeg tror det er nødvendig, og ikke minst fordi vi nå endelig har en gjeng her som virkelig vil satse og som har det som skal til for å lykkes, sier Kvammen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Marius Samuelsen (midten) skal spille hovedrolle­n i «Blyge Harry», tidenes største satsing i Stavangere­n.
FREDRIK REFVEM Marius Samuelsen (midten) skal spille hovedrolle­n i «Blyge Harry», tidenes største satsing i Stavangere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway