Stavanger Aftenblad

Tragisk bakteppe, ordinaer krim

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TV: Tv-versjonen av krimparet Roslund & Hellstrøms «Box 21» er spennende og dramatisk, men mangler det lille ekstra for å skille seg ut i mengden.

Box 21

Svensk krimdrama. Premiere på Viaplay fredag.

Det er ikke lenge siden Hollywood plukket opp en bok fra det kjente svenske forfatterp­aret Roslund & Hellstrøm, med en heller middels filmatiser­ing av «3 sekunder». Der ble handlingen flyttet til USA. I «Box 21», en av Viaplays originalpr­oduksjoner, befinner vi oss imidlertid i Sverige igjen, i noen av de aller mørkeste krokene. Den unge, rumenske jenta Lidia blir lurt ut i elendighet­en av en hun tror er kjaeresten sin. Han hevder å ha skaffet henne jobb som servitør i Sverige, men i virkelighe­ten blir hun tvunget ut i prostitusj­on, på et motbydelig bordell i en ellers vanlig boligblokk. Hun gjør et slags opprør, og det resulterer i at halliken slår henne helseløs. Det blir starten for et desperat oppgjør med overgriper­ne, men ikke helt i den formen de velvillige politifolk­ene som oppsøker Lidia på sykehuset hadde sett for seg.

Serien følger også et parallelt spor, hvor en hardbarket kriminell tilsynelat­ende havner i en slags indre konflikt med sin egen samvittigh­et og prøver å få livet sitt på rett kjøl. Men før dette skjer, kjører han over og skader en politikvin­ne. Tilbake sitter mannen hennes, politiette­rforsker Ewert Grens, med et stort raseri over at forbrytere­n slapp for lett unna. Før han vet ordet av det krysser disse to sakene hverandre, og han blir blandet inn i en etterforsk­ning hvor han egentlig burde vaert meldt inhabil.

Serien tar med andre ord opp store og viktige temaer. Det er hjerteskja­erende og opprørende å se hvordan de traffickin­g-rammede kvinnene behandles og hvordan menn i vanlige kjernefami­lier lever et dobbeltliv hvor de bidrar til disse kvinnenes lidelse. Spenningsn­ivået er høyt, og for oss som ikke har lest boka, er det langt fra åpenbart hvordan ting vil utvikle seg.

Samtidig er det noe litt traust og gjenkjenne­lig ved det hele. Dette er den typen politikrim vi har sett hundre ganger før, bare med andre folk. Det er godt håndverk, lett å henge med i, men uten de helt store utfordring­ene eller overraskel­sene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway