Stavanger Aftenblad

Mer om kommunegre­nser

-

LEDER: Den nåvaerende kommunestr­ukturen i Rogaland er verken logisk eller forståelig. Derfor er det avgjørende at de nye kommunene demonstrer­er hvorfor de er en god idé.

Øyvind Jacobsen, som er rådgiver for ordfører Kari Nessa Nordtun og medlem av kommunesty­ret i Stavanger for Arbeiderpa­rtiet, tar til orde for å innlede en flørt med Sola, Randaberg, Strand og Hjelmeland med tanke på en ytterliger­e utvidelse av Nye Stavanger. Han kunne gjerne tatt med Kvitsøy mens han var i gang.

Det er ingen statshemme­lighet at Aftenblade­t helst hadde sett en annen utgang på den ambisiøse kommuneref­ormen som regjeringe­n innledet i 2016. Vi er kritiske til innretning­en på Nye Sandnes, fordi vi mener at en større Ryfylke-kommune ville vaert et mer naturlig alternativ. En kommune som er avhengig av privat ferjedrift over Høgsfjorde­n er ikke en «robust» kommune, for å bruke et forslitt uttrykk fra regjerings­hold.

Vi mener også at det er uforståeli­g at Randaberg kommune ikke ble del av Nye Stavanger i denne omgang. Slik det er nå, må kommunedel­ene i Finnøy og Rennesøy passere Randaberg for å komme til resten av Stavanger. Inkludert Sola utgjør kommunene på Nord-Jaeren et felles bo- og arbeidsmar­ked med felles utfordring­er på områder som helse, transport, energifors­yning, skole og kultur/idrett, for å bare nevne noen få.

Også på Jaeren og i sørfylket er det fortsatt mye ugjort. En ny, stor jaerkommun­e ville stått mye bedre rustet til å håndtere befolkning­svekst og jordvernsp­ørsmål, for eksempel.

Vi frykter ikke at større kommunale enheter vil true lokaldemok­ratiet. Tvert imot kan den lokale komponente­n styrkes ved å gi kommunedel­ene mer innflytels­e i sitt naerområde, mens driften gjøres mer rasjonell.

Vi er likevel usikre på om tiden allerede nå er inne for en ny flørt fra Stavangers side. Burde ikke Nye Stavanger (og Nye Sandnes) få anledning til å sette seg før man tar til orde for en ytterliger­e utvidelse?

Det kan vaere en anledning til å trekke erfaringer fra innlemmels­en av Finnøy, Rennesøy og Forsand, og om mulig gjøre prosessen bedre neste gang.

Vi er nemlig overbevist om at det blir en neste gang, og at det ikke er lenge til. En større kommune i Ryfylke er åpenbart fornuftig. Det samme er en innlemmels­e av Randaberg i Nye Stavanger. Dersom Nye Stavanger blir en suksess, og det har vi tro på at den blir, vil stemningen hos velgerne i nabokommun­ene kunne snu.

For det aller beste er om endringer i kommunegre­nsene bygger på enighet og frivilligh­et. Sammenslåi­nger med tvang bør forbeholde­s de sjeldne unntakene, fordi dette ikke er en god måte å innlede et konstrukti­vt samarbeid på.

Det er uforståeli­g at Randaberg kommune ikke ble del av Nye Stavanger i denne omgang.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Ryfylketun­nelen innlemmer Strand og Hjelmeland i et felles bo- og arbeidsmar­ked. Det må føre til en ny diskusjon om kommunestr­uktur, mener Aftenblade­t.
TOR INGE JØSSANG Ryfylketun­nelen innlemmer Strand og Hjelmeland i et felles bo- og arbeidsmar­ked. Det må føre til en ny diskusjon om kommunestr­uktur, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway