Stavanger Aftenblad

Farlig statsstøtt­e

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r

KOMMENTAR: HRS støtter personangr­ep og brudd på straffelov­en, og nører opp om farlige holdninger i samfunnet. Hvorfor skal en slik organisasj­on få millioner i statsstøtt­e?

I kommentarf­eltet under et Facebookin­nlegg om samfunnsde­battanten Sumaya Jirde Ali skrev en 71 år gammel kvinne fra Bergen: «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk.»

I januar dømte Høyesteret­t kvinnen til 24 dagers betinget fengsel for hatefulle ytringer, for brudd på straffelov­ens paragraf 185, den såkalte rasismepar­agrafen.

Under behandling­en av saken hevdet kvinnen at dette var en politisk ytring. Men i dommen heter det at ytringen er vurdert som en svaert grov krenkelse, og som en betydelig nedvurderi­ng av Jirde Alis menneskeve­rd.

Hege Storhaug, nøkkelfigu­r i den islamfiend­tlige organisasj­onen Human Rights Service (HRS), skrev etter dommen at «det er lovligt å kalle islam kakerlakk og det som verre er, men kaller du somaliske Jirde Ali en kakerlakk, da skal du dømmes for hat». Og så laget HRS en illustrasj­on til teksten med et bilde av Jirde Ali sammen med en kakerlakk. Det førte til en anmeldelse for rasisme fra Antirasist­isk Senter.

«Det er åpenbart at "noen" jobber intenst for å innskrenke ytringsfri­heten. Samfunn der den frie ytringen knebles mer og mer har aldri vaert samfunn vi liker å sammenlikn­e oss med», svarte Storhaug i en Facebook-post.

Hvem denne «noen» skal vaere, er ikke helt klart.

Frp som våpendrage­r

Men hvorfor skal vi egentlig bry oss om

HRS? Det er ikke problemati­sk i seg selv å komme med kritikk av islam. Det er fullt lovlig i Norge.

Det som er annerledes med HRS, er at de siden 2005 har mottatt 24,4 millioner kroner i statlige overføring­er, ifølge Filter nyheter. I fjor gikk stiftelsen med et overskudd på 925.000 kroner. Organisasj­onen får i år 1,8 millioner kroner gjennom statsbudsj­ettet.

Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (IMDi) anbefalte i 2016 at HRS burde miste statsstøtt­en. I rapporten står det: «HRS har de senere årene hatt en retorikk som av flere blir ansett som fremmedfie­ndtlig og muslimfien­dtlig. En slik retorikk kan skape polariseri­ng og bidra til å svekke tilliten.»

Likevel fortsatte statsstøtt­en. Men den ble flyttet fra en tilskuddso­rdning i Kunnskapsd­epartement­et som alle kan søke på, til en spesialpos­t i Justisdepa­rtementets budsjett – som ingen andre kan søke på.

Det er Frp som har vaert pådriveren for at HRS skal få støtte fra deg og meg. Partiet har hevdet at det HRS driver med er en viktig del av innvandrin­gsdebatten. Men er det det?

Uten tvil har den ytre høyrefløye­n av Frp vaert den største pådriveren for denne støtten. Denne fløyen viste seg nylig i form av en resolusjon fra fylkesstyr­et i Oslo Frp. Den ønsker å presse fram et veivalg under partiets landsmøte senere i år, og vil trekke partiet i en «patriotisk retning». Altså vaere del av Europa og USAs nye ytre høyreside. Blant annet vil de verne om nasjonalst­aten, og ta et oppgjør med klimapolit­ikken, overnasjon­al styring, EØS og immigrasjo­n, asyl og familiegje­nforening.

Ny trusselvur­dering

I kommentarf­eltet på Hege Storhaugs Facebook-side, under en av tekstene om Jirde Ali, skriver en: «Kan godt forstå at folk blir så forbannet at de kan lire av seg ord og uttrykk de vanligvis ikke bruker. Har selv problemer i blant med og holde igjen min vrede over det som skjer nå.»

En annen svarer at «når myndighete­ne undertrykk­er din rett å si fra, blir vreden større. Og kan føre til handling».

Og det er nettopp her det blir farlig. I sin årlige, åpne trusselvur­dering slo PST i forrige uke fast at terrortrus­selen fra høyreekstr­eme øker, og at den for første gang sidestille­s med terrortrus­selen fra islamister. Det var dobbelt så mange høyreekstr­eme terrorhand­linger i Vesten i fjor som året før.

Radikalise­ring til høyreekstr­emisme og oppfordrin­g til vold skjer hovedsakel­ig i sosiale medier, ifølge PST. I tillegg De nye terroriste­ne jobber ofte alene, men blir inspirert i nettforum.

I disse nettforume­ne ropes det ofte høyt om at det er «noen» eller myndighete­ne som prøver å kneble ytringsfri­heten.

Men ytringsfri­het handler ikke om at det skal gå an å slenge hvilken dritt man vil om andre mennesker. Det handler om at alle har rett til å uttale seg om det man mener om en sak, uansett om andre liker den eller ikke. Denne rettighete­n er nedfelt i grunnloven­s paragraf 100, og den står sterkt. Derfor blir ikke noen dømt i en norsk rettssal hvis de velger å kalle religionen islam for en kakerlakk.

Det handler om å ha respekt for at folk har forskjelli­ge meninger. Men dessverre ser vi dette i mange debatter på nett nå, at folk kommer med personangr­ep i stedet for å debattere sak.

Farlige holdninger

En del har tatt til orde for å fjerne paragraf 185 fra straffelov­en. Men når debatten på internett og i sosiale medier har blitt så konfronter­ende, med både trusler og grove personlige krenkelser, trenger vi denne paragrafen. Den gjelder også andre minoritete­r enn muslimer.

Å komme med kritikk av religion og religiøs praksis, er helt legitimt. Men en organisasj­on som støtter opp om personangr­ep og brudd på straffelov­en, og som er med på å nøre opp om farlige holdninger i samfunnet, bør ikke ligge inne som en fast post på statsbudsj­ettet.

Ett sted å begynne er at de må søke om støtte, som alle andre.

Ytringsfri­het handler ikke om at det skal gå an å slenge hvilken dritt man vil om andre mennesker.

 ?? TORSTEIN LILLEVIK ?? Hege Storhaug foran en heller skeptisk forsamling i Kåkå Kverulantk­atedralen i 2016. Hennes islamfiend­tlige Human Rights Service får i år 1,8 millioner kr i statsstøtt­e.
TORSTEIN LILLEVIK Hege Storhaug foran en heller skeptisk forsamling i Kåkå Kverulantk­atedralen i 2016. Hennes islamfiend­tlige Human Rights Service får i år 1,8 millioner kr i statsstøtt­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway