Stavanger Aftenblad

Er du forelska? Er hjertet knust? Uansett – dette er den eneste musikken du trenger å høre i dag

- Journalist

KOMMENTAR: Mye kan sies om

14. februar, men aldri undervurde­r gode kline -og break-up-låter. Dette er mine anbefaling­er - uansett sinnsleie.

Valentinsd­agen. Alle hjerters dag. Kjaerlighe­tsdagen. Parselfie-dagen. Spis-vekk-sorgene-dagen.

I tillegg til enda en økonomibas­ert feiring, har kjaerlighe­tsdagen gitt oss unødvendig presentasj­onsangst og dårlig selvtillit – avhengig av om du har en date eller ikke.

Undertegne­de er ikke dagens største fan, men ikke misforstå – jeg er en romantiker. Derfor har jeg tatt meg bryet med å guide dere gjennom dagen i form av to vidt forskjelli­ge musikalske reiser: y En spillelist­e for når daten dumper deg til fordel for

eksen. y Og en for når cocktailen av hormonene melatonin,

setratonin og dopamin treffer blink i nervesyste­met.

Elsker, hvor bor du?

Spillelist­ene, som du finner på motsatt side, fungerer som kontraster. Skifter kjaerlighe­tsdagen leie, kan man enkelt snu i løypa.

Avstandsfo­rhold? Skype-date? Sett på «Lover where do you live» av norske Highasakit­e. Hvis ikke frysningen­e treffer ryggraden før første refreng, er noe galt.

Blir webkamerae­t hans, eller hennes, slått på for tidlig, og den nye kollegaen dukker halvnaken opp på skjermen? Sett på «Take you back» av Orville Peck:

I don't know that much, but I know about keepin' score And if there's one thing I know for sure It'd be a long cold day in Hell when I take you back

Eller, Beyonce’s hevn-anthem «Don’t Hurt Yourself». En dårlig skjult trussel med god backing fra Jack White.

E-ordet

Dere har sammen en stund, og du tenker det er en god idé å droppe det famøse e-ordet på selve dagen? La Erza Furman gjøre jobben for deg med «I love you so bad»:

I just love you baby so, so bad

En ny låt, som allerede høres ut som en klassiker. Spillelist­en for de våryre:

Blir svaret «eh, jeg er veldig glad i deg å»?

Gå ut døra, ring vennene og la Ariana Grandes «Thank u, next» vaere lydsporet på vei ned til byens tinder-befengte vannhull.

Du kan bedre – alltid

Nylig singel rett før en fredag i februar? Er partneren å se med ny elsker på armen hver helg? Du er mest sannsynlig bedre enn dem begge. Sett på «One job» av TeaMarrr og kjenn på selvtillit­en:

Real n ***** a myth, they on a decline ...

... I thought saw your worth That shit got declined

I hit low, 'cause you hit low

Teamarrr spør seg selv hvorfor menn er så himla svake – og ber dem ta hensyn til hennes eget ettermaele når de velger seg ny partner. Den aggressive slå-opp-låten er ekstremt catchy – en uvanlig pop/soul-låt.

Spillelist­en for dere som absolutt ikke er forelsket:

«His bobness»

Bob Dylan har mange låter på hver side av kjaerlighe­tsspektere­t. Å plukke ut en til hver anledning er vanskelig, men låten «Don’t think twice, It’s all right», mener jeg skildrer ett brudd med uvanlig varme og snert. Låten kan derimot tolkes, derfor vil noen kalle den svaert kynisk.

Har du bestemt deg? Er dette mennesket du elsker? Sett på «I want you». Din elskede kommer til å forstå. Enkelt, naivt og vakkert fra «his bobness».

Femme fatale

Har du kapret drømmedama, men merker at menn sender henne lange blikk? Du forlater henne i ett sekund og svermer med andre friere er rundt henne. Du forguder bakken hun går på og vil at hun skal vite det. Four Tops har redningen: «Bernadette» er klassikere­n som sier KJAERLIGHE­TSERKLAERI­NG. En old schoolvers­jon av kjaerlighe­ten vell å merke, men den virker like godt i 2020 som i 1967:

Bernadette, they want you because of the pride that gives But Bernadette, I want you because I need you to live.

Kanskje du har fått deg kjaereste lørdag morgen, kanskje ikke, uansett det finnes alltid en låt for deg.

Nylig singel rett før en fredag i februar? Er partneren å se med ny elsker på armen hver helg? Du er mest sannsynlig bedre enn dem begge.

 ??  ?? Ariana Grande lagde en moderne klassiker i 2018. «Thank u, next» er en sassy og catchy break-up-låt, perfekt for en singel Valentines dag. Eksen var kanskje dust, men du sitter i det minste igjen med nye erfaringer: «I've loved and I've lost... So, look what I got. Look what you taught me. And for that, I say. Thank you, next».
Ariana Grande lagde en moderne klassiker i 2018. «Thank u, next» er en sassy og catchy break-up-låt, perfekt for en singel Valentines dag. Eksen var kanskje dust, men du sitter i det minste igjen med nye erfaringer: «I've loved and I've lost... So, look what I got. Look what you taught me. And for that, I say. Thank you, next».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway