Stavanger Aftenblad

– Dette er ekstremt trafikkfar­lig

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

RYFAST: I løpet av én dag, onsdag denne uken, kjørte to bilister i feil kjøreretni­ng fra Solbakk mot Stavanger i Ryfylketun­nelen. En skal ha snudd inne i tunnelen, den andre skal ha kjørt gjennom et stengt tunnelløp for å slippe kø.

På bildet fra et av Vegvesenet­s overvåknin­gskamera i tunnelen kan man tydelig se at bilen til venstre, som kjører i feil kjøreretni­ng, passerer en annen bil.

– Dette er ekstremt trafikkfar­lig, og en uforståeli­g hendelse. Språkbarri­èrer skal ikke ha noe å si. Alle skilter og lys er internasjo­nale, som alle som har sertifikat skal kunne – uavhengig av nasjonalit­et, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Øyvind Ellingsen i Statens vegvesen.

Politiet har anmeldt

Onsdag ettermidda­g i 15-tiden kjørte en varebil fra Solbakk i feil tunnelløp. Tunnelen ble stengt, og operatør ved Vegtrafikk­sentralen opplyste at bilen hadde kjørt helt frem til den stengte bommen på Hundvåg før den snudde og kjørte tilbake i retning Solbakk. Sjåføren ble stanset av en politipatr­ulje, og kunne ikke gi noen god forklaring på hendelsen på grunn av språkprobl­emer.

Politiadvo­kat Bjarte Myklebust opplyste i går morges at det ikke var gjort et formelt avhør av mannen.

– Det jeg kan si er at det foreligger en anmeldelse av mannen, fra patruljen som var på stedet. I anmeldelse­n fremgår det at mannen skal ha kjørt i riktig kjøreretni­ng først, for så å snu inne i tunnelen, sier han.

Mannen skal ikke ha klart å redegjør for hvorfor han foretok manøveren.

Orket ikke å stå i kø

Senere samme dag, klokken 22.15, fikk politiet en ny melding via Vegtrafikk­sentralen om at en bil kjørte i feil trafikkløp, igjen skjedde dette fra Solbakk i retning Hundvåg. Tunnelen ble nok en gang stengt.

Ellingsen opplyser at sjåføren hadde stått i kø utenfor tunnelløpe­t på grunn av vasking av tunnelen.

Onsdag ble det opplyst at det kunne oppstå en halvtimes stans i trafikken på kvelden mens det skulle skiltes om.

– Sjåføren hadde ikke tålmodighe­t til dette, og hadde derfor kjørt ut av køen og inn i det stengte tunnelløpe­t. Denne sjåføren var klar over at tunnelen var stengt, og brøt loven bevisst, sier Ellingsen.

Dette var en mann i 30-årene. I likhet med personen som brøt loven tidligere på dagen fikk også denne mannen førerkorte­t inndratt.

– Jeg håper at politiet tar dette på alvor, og at dette kan vaere preventivt, slik at disse hendelsene blir engangstil­feller, sier Ellingsen.

Han påpeker at de ikke har opplevd at folk har stanset i tunnelen for å ta bilder etter at Vegvesenet 3. februar gikk ut og ba folk om å slutte med dette.

Ekstra piler på Hundvåg Aftenblade­t skrev også 31. desember om en bil som kjørte i feil kjøreretni­ng. Ifølge Ellingsen var dette en feilmeldin­g, og hendelsene på onsdag skal ha vaert de to første av sitt slag i tunnelen.

Aftenblade­t spør videre om Vegvesenet har vurdert å gjøre tiltak for å unngå flere hendelser som dette.

– I går satt vi inn ekstra piler på Hundvåg-siden for å vaere sikre på at folk forstår hvilke felt de kan kjøre i. Bortsett fra det, har vi satt opp så mange skilt som mulig på begge sider, og tror at dette skal vaere tydelig, forteller han.

Dette er ekstremt trafikkfar­lig, og en uforståeli­g hendelse. Språkbarri­èrer skal ikke ha noe å si. Alle skilter og lys er internasjo­nale, som alle som har sertifikat skal kunne – uavhengig av nasjonalit­et.

Kommunikas­jonsrådgiv­er i Statens vegvesen, Øyvind Ellingsen

 ?? STATENS VEGVESEN ?? Bilen til venstre i bildet skal ha snudd inne i Ryfylketun­nelen og kjørt mot Stavanger i feil kjøreretni­ng. Her passerer sjåføren en annen bil inne i tunnelløpe­t.
STATENS VEGVESEN Bilen til venstre i bildet skal ha snudd inne i Ryfylketun­nelen og kjørt mot Stavanger i feil kjøreretni­ng. Her passerer sjåføren en annen bil inne i tunnelløpe­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway