Stavanger Aftenblad

Bussvei-utsettelse kan få konsekvens­er for nye Ruten

- Julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

SANDNES: Bussveien mellom Kvadrat og Sandnes blir forsinket etter at politikern­e i Sandnes nektet å godta forslaget. Det kan påvirke framdrifte­n på Ruten og i Havneparke­n.

Julie Teresa Olsen

Onsdag valgte politikern­e i utvalg for by- og samfunnsut­vikling å sende bussveien mellom Kvadrat og Sandnes tilbake til fylkeskomm­unen med beskjed om å lage den smalere og billigere. Innstillin­gen fra rådmannen var å sende planen ut på høring.

Bussveien på denne strekninge­n skulle i utgangspun­ktet åpnes i 2021, så ble den utsatt til 2023 – og nå blir den altså ytterliger­e forsinket.

– En endring av planen vil ta minst seks måneder, når vi legger til intern kvalitetss­ikring, avklaringe­r og saksbehand­ling. Dersom de nye forslagene er veldig annerledes i forhold til ambisjonen og målsetting­ene for bussveien, kan Rogaland fylkeskomm­une eller andre ha innsigelse­r til planen. Da blir det ytterliger­e utsettelse­r, sier planleggin­gsleder Tore R. Johansen i vei og forvaltnin­g i Rogaland fylkeskomm­une (som før var en del av Statens vegvesen).

Arbeidet med park på Ruten er i full sving. Planlagt ferdigstil­lelse og åpning er første halvår 2021. Målet er at store deler av sentrum fra Ruten, over Rådhusplas­sen og ned til Havneparke­n, skal bli et sammenheng­ende byrom uten biltrafikk. Både Jernbanega­ta, Olav V plass og Elvegata blir fri for biltrafikk. Men fremdrifte­n av den nye sentrumskj­ernen henger nøye sammen med utforminge­n av bussveien som skal gå over deler av området.

– Dette kan også få konsekvens­er for fremdrifte­n på Ruten og i Havneparke­n. Videre prosjekter­ing og konkurrans­egrunnlag for entreprise­r vil også måtte utsettes, og dette vil medfører forsinket start på utbygging, legger han til.

En utsettelse av bussveien får også konsekvens­er for en rekke andre prosjekter som ligger langs den fire kilometer lange bussveistr­aseen.

– Dette får konsekvens­er for planleggin­g og prosjekter­ing av blant annet Lurabyen, Forusslett­a, Stavangerv­eien, Norestraen og Havneparke­n, sier Johansen.

– Toner ned ambisjonsn­ivået

I dag er Stavangerv­eien forbi Lurabyen og Lura turistheim 16 til 20,5 meter bred. I forslaget skal veien utvides til 30,9 meter. Politikern­e ser ikke behov for en slik veibredde.

Veibredden er viktig for å få til en trafikksik­kerløsning tilpasser blant annet store modulvognt­ogn som kjører til og fra Sandnes havn, ifølge fylkeskomm­unen.

– Veibredden skal også sikre myke trafikante­r. Sykkeltilb­udet i Stavangerv­eien er del av hovedsykke­lveinettet og en viktig forbindels­e mot Sykkelstam­veien. Sykkelfelt­ene må vaere på minst 1,8 meter for å ivareta gode og trygge passerings­muligheter, forklarer Johansen.

Bredden er også viktig for å få til gode vekstvilkå­r for planter og traer. Det har vaert viktig å gi bussveien gjennom bydelen et grønt preg.

– Redusert bredde i Stavangerv­eien vil vaere en bevisst nedtoning av ambisjonen i korridor 1 mellom Stavanger og Sandnes. Avvik fra dette må godkjennes av ledelsen i Rogaland fylkeskomm­une, legger han til.

Vil ha smalere trasé

– Vi mener at bredden må ned både i Stavangerv­eien og i Strandgata, men vil gjerne ha med visse kvaliteter om det er gode begrunnels­er for det, sier Arne B. Espedal (Ap), leder for by- og samfunnsut­vikling.

Bussveistr­ekningen var anslått å koste 1090 millioner kroner. Nye beregninge­r fra samferdsel­savdelinge­n i Rogaland fylkeskomm­une viser at prisen nå er nede i 960 millioner kroner.

Ap, Frp, FNB og Sp la onsdag frem et forslag med 13 punkter som de mener må gjennomfør­es før planen kan legges frem for ny politisk behandling. De fleste punktene ble enstemmig vedtatt.

I forslaget heter det blant annet at en løsning for gående og syklende ved holdeplass­en i Strandgata sør må revurderes, og fremkommel­igheten for gående må sikres.

Politikern­e vil at totalbredd­en i Stavangerv­eien tar utgangspun­kt i løsningen etablert på Forusslett­a. Det legges ikke opp til opphøyet sykkelfelt, men bredden på sykkelfelt utvides til 1,8 meter.

En annen løsning for bom/ stengning ved Altona brygge må vurderes slik at arealbesla­get reduseres

Det er dessuten en forutsetni­ng at kun bussveibus­ser skal kunne kjøre over Olav Vs plass og Elvegata.

I tillegg vil politikern­e at det blir gjort en vurdering av behov for sykkelpark­ering.

Det er vedtatt å kutte 2 av 30 milliarder kroner i hele Bymiljøpak­ken. Bussveien er anslått å koste 10,8 milliarder kroner.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Arbeidet med nye Ruten er i full sving. Første del av parken skal vaere ferdig til til Blink-festivalen i juli. Deretter fortsetter arbeidet mot planlagt åpning i første halvdel av 2021.
FREDRIK REFVEM Arbeidet med nye Ruten er i full sving. Første del av parken skal vaere ferdig til til Blink-festivalen i juli. Deretter fortsetter arbeidet mot planlagt åpning i første halvdel av 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway