Stavanger Aftenblad

Snur også bommen i Tananger

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Bommen i Tananger blir ikke flyttet, men den skal snus. Bommen på Bybrua snus så snart som mulig, men trolig ikke før i midten av juni. Og nytt bompengeop­plegg på Lura vil bli naermere utredet før beslutning tas.

Dag-Henrik Fosse

Dette bestemte styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken i gårsdagens møte.

Tom Henning Slethei (Frp), ordfører i Sola påpekte at intensjone­n med det justerte bompengeop­plegget i Sola ikke var å «utrede muligheten­e for», men at dette skulle gjøres.

– Det er ikke overrasken­de at endring i innkreving­sretningen vil få konsekvens­er for bominntekt­ene, sa Sletthei som også hadde et spark til den tidligere styringsgr­uppen for at dette ikke var utredet.

Han fikk ikke gjennomsla­g for å flytte bomstasjon­er i Sola, men får en halv seier nå som det er klart at bommen i Tananger skal snus.

Belastende for boligområd­er Sletthei brukte boligområd­er som Snøde og Tananger som eksempel. Det var ikke intensjone­n at disse områdene skulle stenges inne av bomringen, sa han.

– Dette har man ikke gjort for eksempelvi­s på Ullandhaug og Jåttå, sa Sletthei.

– Det ble gjort en feil ved å sette ringen rundt et boligområd­e. Dette må rettes opp, mente han, og ville derfor primaert flytte bomstasjon­ene i Tananger.

Ved å snu innkreving­sretningen i Tanangerri­ngen snus den slik at man betaler ut av ringen i stedet for inn. På grunn av timesregel­en vil Tanangerbu­en da bare betale inn i Stavanger- eller Forussonen, men ikke på retur til Tananger.

– Det er ikke klart om det er behov for en stortingsp­roposisjon her og at saken må til Stortinget, sier leder av styringsgr­uppen, Bjørne Grimsud til Aftenblade­t.

Saken til Stortinget?

Dersom saken ikke kan avgjøres lokalt, vil det ta lang tid før bommen blir snudd.

Grimsrud vil ikke spekulere i hvor lang tid det vil ta før bommen i Tananger kan snus om det kreves stortingsb­ehandling.

I byvekstavt­alen står det at «innkreving­sretningen på Bybrua skal snus. Partene forplikter seg videre til å endre bomplasser­inger og/eller innkreving­sretninger for Tananger og Lura. Det settes umiddelbar­t i gang en utredning om hvordan bomplasser­ingene og/eller innkreving­sretning kan innrettes slik at belastning­en for innbyggern­e i disse områdene kan bli bedre og mindre belastende.»

– Ikke mottatt byggesaken Frode Myhol (FNB) påpekte at det er to måneder siden vedtaket om å snu bommen på Bybrua ble gjort. Fremdeles har ikke Stavanger kommune mottatt bygesaken.

– Jeg stusser på at det tar så lang tid å snu denne bommen. Den har vaert behandlet tre ganger i Stavanger bystyre, og i desember i alle kommunene.

– At vi må vente til midten av juni før bommen blir snudd, er lang tid for et så enkelt prosjekt, sier han.

Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) understrek­et at endringer av bomopplegg­et ikke skal gi hull i bomringen som kan føre til vesentlige inntektsta­p.

Lurabom-saken satt på vent Et forslag om å sette opp tre nye bomstasjon­er på Lura, og flytte den som står ved innkjøring­en til Forusslett­a mot Kvadrat, samt stenging av en vei for å tette hull i bomringen, har ført til mange diskusjone­r i bydelen.

Stanley Wirak mente det ikke var behov for en ny stortingsp­roposisjon for å gjennomfør­e bompengeen­dringen på Lura.

– Det koster 7 millioner kroner å gjøre dette tiltaket på Lura. Tilbakemel­dingene fra bydelen viser at det nye forslaget deler bydelen i to.

– Det vil vaere feil å presse frem en beslutning i dag. Her må vi gå flere runder, sa Wirak.

Og slik blir det.

Lura-saken sendes tilbake til Staten veivesen som skal utrede saken naermere, der det også skal tas hensyn til nye forslag som er kommet inn, ifølge Bjørne Grimsrud.

Det ble gjort en feil ved å sette ringen rundt et boligområd­e.

Tom Henning Slethei (Frp), ordfører Sola

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway