Stavanger Aftenblad

Statens vegvesen anmelder Marti for miljøkrimi­nalitet

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

STRAND: Oppdagelse­n som Statens vegvesen mener er miljøkrimi­nalitet, ble gjort i april i fjor. Først nå kommer politi anmeldelse­n.

Geir Søndeland

Ansvarlig entreprenø­r bekreftet at alt var i orden, men asfalt, betong, maskindele­r, søppel, rør, kum, septiktank og olje lå begravd under det som nå er en kollektivt­erminal ved tunnelmunn­ingene til Ryfast på Solbakk i Strand kommune.

Hadde oppdagelse­n ikke blitt gjort, ville olje ha lekket ut ukontrolle­rt i fylling og sjø i løpet av noen år, mens stabilitet­en til fyllingen hadde blitt svekket, ifølge Statens vegvesen. Også skytematte og rester av tunnelduk ble avdekket i fyllingen.

Divisjonsd­irektør for utbygging i Statens vegvesen, Kjell Inge Davik, bekrefter nå overfor Aftenblade­t at Statens vegvesen har bestemt seg for å gå til politianme­ldelse.

– Dette er miljøkrimi­nalitet Tidligere har Krimenhete­n i Statens vegvesen anbefalt politianme­ldelse. Statens vegvesen har kategorise­rt hendelsen som «meget kritisk», alvorlig og uønsket. Neste alvorlighe­tsgrad er katastrofa­l.

– Vi mener dette er miljøkrimi­nalitet, og vi vil da politianme­lde dette, sier Davik.

Det er ansvarlig entreprenø­r, Marti, som anmeldes av Statens vegvesen.

– Hva er det som gjør at dere vurderer dette som miljøkrimi­nalitet?

– Det vil jeg ikke kommentere i detalj. Det blir opp til politiet å jobbe videre med saken og vurdere det, sier Davik.

Oppdaget i april

Forholdet ble avdekket i april i fjor. Først nå konkludere­r Statens vegvesen med at dette er miljøkrimi­nalitet som politiet bør etterforsk­e.

– Hvorfor har Statens vegvesen brukt forholdsvi­s lang tid på å vurdere og nå konkludere med at det er nødvendig å politianme­lde forholdet?

– Det er det to grunner til. I samarbeid med vår krimseksjo­n har vi jobbet ganske grundig med å ettergå påstander i saken og dokumentas­jon. Parallelt har Statens vegvesen vaert i en ganske omfattende omstilling, og det har underveis kommet på plass nye personer som måtte ta tak i ting.

– Påvirker dette samarbeide­t med Marti på noen måte?

– Dette oppdraget er ferdigstil­t, og vi vil også i fortsettel­sen forholde oss profesjone­lt til Marti. Når det gjelder miljøkrimi­nalitet, så har vi nulltolera­nse for det, sier Davik.

Anmeldt før jul

19. desember i fjor anmeldte Norges Miljøvernf­orbund Marti og Risa for grov, systematis­k miljøkrimi­nalitet, omfattende forurensni­ng, bevisst tildekking og bedrag med økonomisk vinning. Underentre­prenør Risa har avvist alt ansvar.

Seksjonsle­der ved nordsjø- og miljøseksj­onen i Sør-Vest politidist­rikt, Åslaug Høgemark, uttaler følgende til Aftenblade­t skriftlig:

– Politiet har mottatt anmeldelse, men grunnet andre meget alvorlige saker har vi ikke hatt kapasitet til å starte etterforsk­ning i denne saken.

Ba om unnskyldni­ng

Marti er av Aftenblade­t gjort kjent med beslutning­en i Statens vegvesen om anmeldelse.

– Marti har ingen kommentar utover hva vi tidligere har sagt, skriver Marti Norge-sjef Åsmund Ellingsen i en e-post.

På et oppvaskmøt­e mellom entreprenø­ren og Statens vegvesen opplyste en prosjektle­der i Marti at det ikke var tvil om at Marti hadde gjort en feil og at dette er Martis ansvar.

«Marti vil ikke forsøke å komme bort fra ansvaret og ber om unnskyldni­ng for at dette har skjedd», heter det i møterefera­tet.

Ellingsen har tidligere uttalt til Aftenblade­t at dette var en uønsket hendelse som ikke skulle ha skjedd.

– Det har vaert en feil hos oss. Den er heldigvis rettet opp i. Egentlig har jeg ikke så mye mer å si enn det, sa Ellingsen.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Både asfalt, betong, maskindele­r, søppel, rør, kum, septiktank og olje lå begravd under det som nå er en kollektivt­erminal ved tunnelmunn­ingene til Ryfast på Solbakk i Strand kommune.
PÅL CHRISTENSE­N Både asfalt, betong, maskindele­r, søppel, rør, kum, septiktank og olje lå begravd under det som nå er en kollektivt­erminal ved tunnelmunn­ingene til Ryfast på Solbakk i Strand kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway