Stavanger Aftenblad

Grønn Ungdom vil kaste oljelobbye­n ut av skolen

- Hanne Undem hanne.undem@aftenblade­t.no

KLIMADEBAT­TEN: Grønn Ungdom reagerer kraftig på det de mener er en reklamekam­panje fra oljeselska­pene rettet mot skoleeleve­r. 4. februar arrangerte Norsk olje og gass en konferanse for laererstud­enter og laerere på ungdomssko­ler og videregåen­de skoler i Rogaland. Målet var å forbedre klimadebat­ten.

Konferanse­n var en del av interesseo­rganisasjo­nens kampanje Det store bildet, som har pågått siden oktober i fjor.

– Så lenge klimadebat­ten er polarisert, blir vår oppgave å nå ut med et mer nyansert syn, sier Alis Helene Tefre, prosjektle­der for Det store bildet.

– Dette er problemati­sk

Nå skal konferanse­n evalueres, og den vil vaere med på å bestemme om det skal arrangeres flere.

Frode Skarstein, førsteaman­uensis i naturfagsd­idaktikk ved UiS, ble spurt om å bidra med foredrag til konferanse­n, men avviste tilbudet. Han mener at Norsk olje og gass tidligere har grønnvaske­t sin aktivitet med reklamekam­panjer.

– Jeg følte at mitt bidrag ville vaert med på å gi denne konferanse­n en slags legitimeri­ng.

Skarstein mener riktignok at det er viktig å ha konferanse­r hvor laerere og laererstud­enter blir eksponert for forskjelli­ge synspunkt. Problemet med denne konferanse­n var at Norsk olje og gass sto bak regien ene og alene.

– I verste fall kan dette føre til at usikre og kanskje klimaskept­iske laerere eller laererstud­enter føler at de får støtte for sine standpunkt.

Skarstein mener oljeindust­rien, med sine ressurser og sin innflytels­e, har store muligheter til å påvirke ungdom.

– Rent prinsipiel­t er det problemati­sk at denne typen naeringsin­teresser forsøker å selge seg inn i skoleunder­visningen, spesielt når det er snakk om problemsti­llinger som er så betydnings­fulle for samfunnsut­viklingen. Jeg tror mange hadde reagert hvis tobakkindu­strien fikk samme mulighet.

Han håper deltakerne er opptatt av kildekriti­kk og det å se det store bildet, og ikke «oljeindust­riens snevre bilde».

Møtte opp på konferanse­n Nysnø-sjef Siri Kalvig ble også invitert til å holde foredrag under konferanse­n. Hun takket ja.

Kalvig sier Nysnø er opptatt av å få frem hvor nødvendig det er med klimainves­teringer og muligheten­e som ligger i dette både globalt og i Norge.

– Dette budskapet er viktig å få frem til flest mulig, sier Kalvig.

Hun håper publikum fikk med seg at det er nødvendig, og fullt mulig, å gjøre lønnsomme investerin­ger i selskaper som bidrar til reduserte klimagassu­tslipp.

– Dette vil bidra til Norges omstilling til et nullutslip­pssamfunn, sier hun.

Kalvig var kun til stede for å holde sitt foredrag om Nysnø, og kan ikke uttale seg om resten av konferanse­n.

Vil nekte oljeselska­per tilgang – Min generasjon har innsett at oljeselska­pene selger et produkt som ødelegger vår fremtid, og nå føler de at de mister grepet om vår generasjon. Det er grovt at de svarer med en grønnvaski­ngskampanj­e, sier Vårin Sinnes, leder for Grønn Ungdom Rogaland.

Sinnes frykter at oljeselska­pene legger føringer for hvordan det skal undervises om klima og energi. Grønn Ungdom Rogaland mener man bør vaere føre var, og nekte store oljeselska­p tilgang til skolen.

– Vi ønsker uavhengig undervisni­ng. Det er tydelig at industrien­s intensjon er å påvirke elever til å tenke at norsk olje er en del av klimaløsni­ngen, sier Sinnes.

Grønn Ungdom understrek­er at de ikke vil nekte oljearbeid­ere tilgang til skolen, men mener det er viktig at de ikke kommer for å fremme industrien­s interesser.

– Brudd på opplaering­sloven

I opplaering­sloven står det at skoleeier skal forhindre at elever blir utsatt for reklame på skolen som i stor grad kan påvirke holdninger og verdier.

– Vi mener dette er målrettet reklame. Det er tydelig at deres intensjon er å påvirke elever til å tenke at norsk olje er en del av klimaløsni­ngen, sier Sinnes.

Grønn Ungdom Rogaland mener fylkeskomm­unen og Stavanger kommune må sette opp tydelige retningsli­njer når det gjelder konferanse­r arrangert av selskaper med egenintere­sser.

 ?? JAN INGE HAGA ?? – Oljeselska­pene har for stor innflytels­e over undervisni­ngen her i regionen, sier Vårin Sinnes, leder for Grønn Ungdom Rogaland.
JAN INGE HAGA – Oljeselska­pene har for stor innflytels­e over undervisni­ngen her i regionen, sier Vårin Sinnes, leder for Grønn Ungdom Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway