Stavanger Aftenblad

Masiv har alt avtaler for «store areal» som kan huse gigantisk datasenter på Jaeren

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TIME: Det private Masivkonse­rnet har banket på dørene til mange grunneiere, og vil nå bidra aktivt for at Facebook, Google eller andre store selskap velger å etablere seg på Kalberg. Men de møter konkurrans­e.

Tor Inge Jøssang

i Lothe Bygg AS, og overtok resten i 2014.

Omsetninge­n i fjor var på 710 millioner kroner bare for entreprenø­rdelen. I tillegg kommer eiendom. Selskapet har vaert sterkt engasjert med omforminge­n av Ålgård, bygget Øster Hus Arena, skal starte med Madla og har nå 12 prosjekter i regionen. Og Masiv har sitt hovedkonto­r på Øksnevad, midt sentrum for det som nå kan bli regionens nye navle for både strøm og data.

Ikke bare jordbruksj­ord Derfor tok Masiv tidlig kontakt med grunneiere som har eiendom der Time planlegger et gigantatis­k naeringsom­råde. Det området som er aktuell for en omreguleri­ng, har nå vokst til 6071 dekar og er altså like stort som 885 fotballban­er. Til sammenlign­ing kan maks 4000 dekar jord i året bygges ned i hele Norge, ifølge det nasjonale jordvernmå­let som er vedtatt av Stortinget.

– Jeg registrere­r at mange er mot at det tas jordbruksj­ord. Det har jeg full forståelse for. Men det er ikke bare landbruksj­ord det dreier seg om i våre avtaler, sier Svendsen.

Inngår intensjons­avtaler

– Hvor mange intensjons­avtaler har dere inngått og hvor mye areal dreier det seg om?

– Vi har avtaler med flere grunneier og ja, det, dreier seg om «et større areal».

Det er alt Masiv-eieren vil si. Årsaken er at de fortsatt banker på dører, og de tilbyr å ta hele regulering­sprosessen for de grunneiern­e som sier ja til et samarbeid. De håper å få flere med på laget.

– Vi gjør dette fordi vi ser store muligheter i området. Hvis et av de store selskapene velge å komme hit, kan det bety nye arbeidspla­sser. Vi får også utnyttet ressursene som ligger der. Men alt er usikkert. Det er ikke sikkert vi får disse store etablering­ene, understrek­er Magne Svendsen.

Han ser også klart at planene raskt kan gi Orstad/Kvernaland omkjørings­veien som ble skrotet da Jaeren sa nei til en ny bomring. Masiv er et av firmaene som vil delta i et privat-offentlig spleiselag for veien.

Men mye avhenger av om de får napp hos en av de store. Facebook skriver i en e-post til Aftenblade­t at selskapet på nåvaerende tidspunkt ikke har planer for datasenter i Norge.

– Beslutning­en om å utvide infrastruk­turen vår, enten ved å bygge vårt eget eller leie, er drevet av våre forretning­sbehov, svarer Lukasz Lindell, kommunikas­jonssjef for Facebook Norden.

Tilrettele­gger 16 tomter Kalberg er bare ett av 16 naeringsom­råder som er blinket ut for Rogalands felles satsing på å tilrettele­gge for kraftkreve­nde industri. De andre tomtene er spredt fra Sauda i nord til Sokndal i sør.

– Her kan de nye, grønne arbeidspla­ssene, som alle snakker om, komme. Alt fra datasenter og battericel­le-produksjon til fiskeoppdr­ett på land og annen kraftinten­siv produksjon. Det er store miljøgevin­ster ved å gjøre dette i Norden sammenlign­et med England eller kontinente­t. 98 prosent av kraften vår kommer fra vannkraft og vindmøller. Derfor kikker utenlandsk­e aktører mer og mer til Norge, sier Ketil Barkved, direktør i New Kaupang.

Dette selskapet er dannet av Rogaland fylkeskomm­une og ti kommuner. Nøkkelen til suksess er ferdig regulerte naeringsom­råder med mye ledig plass, at tomtene har nok tilgang til kraft og mulighet til å utnytte spillvarme til andre formål, og at det er tilgang på hjernekraf­t.

– Det er såpass stor interesse at vi ligger veldig godt an til å få etablering­er. Sauda er i en saerstilli­ng. Mange steder trenger forsterkni­ng av linjenette­t før de er klar, for eksempel Strand og Hjelmeland, sier Ketil Barkved, som arrangerer seminar om battericel­le-produksjon 31. mars på Forus.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Lykkes Time med planene for Kalberg, vil det bli kanon-interessan­t for regionen, sier eier av Masiv-konsernet Magne Svendsen, til venstre. Her fotografer­t sammen med Frank Skjaevelan­d, eiendomssj­ef i Masiv på et annet stort prosjekt i regionen. Madla vest, der Masiv vil satse mellom 3 og 4 milliarder på å bygge en ny bydel.
JON INGEMUNDSE­N Lykkes Time med planene for Kalberg, vil det bli kanon-interessan­t for regionen, sier eier av Masiv-konsernet Magne Svendsen, til venstre. Her fotografer­t sammen med Frank Skjaevelan­d, eiendomssj­ef i Masiv på et annet stort prosjekt i regionen. Madla vest, der Masiv vil satse mellom 3 og 4 milliarder på å bygge en ny bydel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway