Stavanger Aftenblad

– Vi kommer til å kjøre en beinhard linje framover

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STAVANGER: Vil de ikke, så skal de. Lederen i Stavanger Frp foreslår å bruke maktmidler for å slå sammen Strand og Randaberg med Stavanger.

Tor Inge Jøssang

– Vi kommer til å kjøre en beinhard linje framover, sier Mats Danielsen, leder i Stavanger Fremskritt­sparti.

Han er litt snurten over at Øyvind Jacobsen i Arbeiderpa­rtiet var først ut med et frieri rettet mot Randaberg, Sola, Strand og Hjelmeland. Jacobsen har foreslått for årsmøtet i Stavanger Arbeiderpa­rti at de fire naboene skal inviteres til samtaler om kommunesam­menslåing.

Invitasjon­en ble umiddelbar­t avvist av ordførerne i Strand og Hjelmeland.

Taper penger på samarbeid Mats Danielsen har ikke tenkt å ta et nei for et nei. Han vil rette oppmerksom­heten mot Strand og Randaberg.

Etter sammenslåi­ngen av Stavanger, Rennesøy og Finnøy ligger Randaberg som en enklave (omringet land) midt i Stavanger. Og etter åpningen av Ryfylketun­nelen er Stavanger og Strand knyttet tett sammen.

– Stavanger har et admninistr­ativt vertskommu­nesamarbei­d med andre kommuner. Dette betyr at vi tar ansvar for å drive alt fra barnevern, skatt, IT, legevakt for andre kommuner. Randaberg og Strand er blant de største mottakerne. Randaberg har 52 tjenester levert av Stavanger. Problemet med disse avtalene er at betalingen er beregnet på en måte som Stavanger kommune taper penger på, sier Mats Danielsen.

Kommende mandag skal kommunesty­ret ta stilling til om Stavanger skal inngå legevakt-samarbeid med Strand på nattestid.

– Vi kommer til å foreslå varighet til 2024. Vi ber også om at alle andre vertskommu­ne-avtaler tas opp til revisjon. Nabokommun­ene vil da få en invitasjon til å slå seg sammen med oss. Hvis de ikke ønsker dette, må de finne andre måter å drifte tjenestene sine på, sier Danielsen.

Han vil invitere Stavanger-ordføreren og flertallsp­artiene med og er overbevist om at et slikt vedtak vil bane vei for kommunesam­menslåing.

– Nabokommun­ene må innse hvor mange tjenester de får levert av Stavanger, det er bare en formalitet før vi er én kommune idag. De mangler fagkompeta­nse, de er ikke herre i eget hus, og vi er leie av at skattebeta­lerne i Stavanger skal finansiere tjenestene deres. Hvis de vil ha fordelene av stordrift, må de slå seg sammen med oss, sier Mats Danielsen (Frp).

Godt samarbeid Randaberg-ordfører Jarle Bø (Sp) er ikke overrasket over at Fremskritt­spartiet tar til orde for tvangssamm­enslåing og sentralise­ring. Han avviser at det er aktuelt med kommunesam­menslåing.

– Som ordfører har jeg et samlet kommunesty­re bak meg, sier Bø.

Han påpeker at alt fra IVAR til Rogaland brann og redning IKS er blant de 52 tjenestene rogalandsk­ommunene samarbeide­r om.

– Stavanger er like avhengig av kommunene rundt seg som oss. Det er ikke sånn at dette bare går en vei. Vi har utviklet gode tjenester sammen med naboene våre. Her har det vaert romslighet, godt naboskap, samarbeid og gode løsninger på tvers av kommunegre­nsene. Dette har gjort regionen til en av de beste i landet. I stedet for å legge opp til tvangssamm­enslåing og skyttergra­ver bør vi jobbe sammen, sier Bø.

 ??  ??
 ?? CARINA JOHANSEN ?? Mats Danielsen tar til orde for tvangsekte­skap mellom Stavanger og nabokommun­ene Randaberg og Strand.
CARINA JOHANSEN Mats Danielsen tar til orde for tvangsekte­skap mellom Stavanger og nabokommun­ene Randaberg og Strand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway