Stavanger Aftenblad

Sjøslag mot lønninger ned mot 35 kr i timen

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Regjeringe­n kan ikke garantere norske lønns- og arbeidsvil­kår på norsk sokkel og i norske farvann. Oljebransj­en og redere stritter imot press for høyere lønninger.

Geir Søndeland

Erna Solberg kan ikke garantere norske lønns- og arbeidsvil­kår for alle sjøfolk på norsk sokkel og i norske farvann, men statsminis­teren vil gjøre det hun kan for å få det til, sier hun.

– Ja, hvis det er mulig for oss å stille de kravene uten at det betyr en ekstrem kostnadsøk­ning som gjør at vi går tilbake til en tid med ulønnsom oljedrift i Norge, så skal jeg gjøre det, sier Solberg til Aftenblade­t. Hennes ønske er at alle nordmenn skal få gode lønnsog arbeidsvil­kår i de jobbene de har.

Regjeringe­n har ikke konkludert, og Solberg mener saken byr på mange krevende juridiske og naeringspo­litiske avveininge­r. Hun vil vaere sikker på at konkurrans­ekraften ikke blir betydelig svekket av eventuelle endringer.

– Uverdige tilstander

Jonas Gahr Støre (Ap) insisterer på det er mulig kreve innføring av norske lønninger og vilkår i denne sektoren og dermed få bukt med «uverdige tilstander» og lønninger ned mot 30–40 kroner timen.

Han mener det er farlig å argumenter­e for at Norge ikke har råd til dette. Støre frykter for rekrutteri­ngen og viser til at andelen nordmenn på de aktuelle skipene har sunket fra 60–70 prosent til rundt 20 prosent på 15 år.

Sp, Ap og SV ønsker et partssamme­nsatt utvalg som skal foreslå hvordan norske lønnsog arbeidsvil­kår for denne skipsfarte­n kan gjennomfør­es.

Partiene er bekymret over at antallet skip i NOR-registeret – som krever norske lønns- og arbeidsvil­kår – går ned og viser til eksempler på timelønn ned mot 35 kroner i timen.

Øystein Joranger i Norsk olje og gass, mener handlingsr­ommet er veldig begrenset for å kreve norske lønns- og arbeidsvil­kår på utenlandsk­e skip.

– Vi er ikke imot at det skal vaere norske sjøfolk på norsk sokkel, sier Joranger til Aftenblade­t. – I dag er det ordnede forhold på norsk sokkel. Det sier motparten også. Bruk av arbeidskra­ft og fartøy er ikke problemet. Det er naerskipsf­arten som er problemet, sier han.

– Hva er konsekvens­en av å innføre de reglene som dere stritter imot?

– At fartøy ikke kan gå over landegrens­ene og at du får saerregule­ring på hvert enkelt fartøy, sier han.

Administre­rende direktør Harald Solberg i Rederiforb­undet peker på at sjøfolk skal ha lønns- og arbeidsvil­kår i landene der sjøfolkene bor og har sine utgifter. Norge vil neppe akseptere at andre lands vilkår påtvinges sjøfolk i norske skip når disse anløper andre land, påpeker Solberg.

Han advarte under torsdagens høring i Stortinget sterkt mot å bryte mot lange linjer, folkeretts­lige prinsipper og etablerte strukturer.

Krever norsk lønn Hege-Merethe Bengtsson, administre­rende direktør i Det norske maskinistf­orbund, avviser alle påstander om at å innføre norske vilkår, bryter med internasjo­nale konvensjon­er, er proteksjon­istisk og handelshin­drende.

Terje Hernes Pettersen, advokat i Norsk Sjømannsfo­rbund, sa at innføring av norske vilkår verken strider mot folkerette­n, flaggstats­prinsippet eller EØS-retten.

LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik, krever norske vilkår må gjelder på norsk sokkel og i norske farvann og sier at framtiden til norske sjøfolk står på spil.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway