Stavanger Aftenblad

– Fyrverkeri­interessen min tok overhånd

-

SOLA: – Jeg er ingen bombemann, sier 26-åringen. Hjemme hos ham fant bombegrupp­en over 50 kilo fyrverkeri, 6 kilo skarpt sprengstof­f, kjemikalie­r og kunstgjøds­el.

– Forstår du hvorfor du sitter i varetekt?

Den 26 år gamle mannen i besøksrom 1 i Stavanger fengsel nikker.

Beslagsrap­porten i saken er på godt over 100 sider. Det var antallet sider som måtte til for å registrere alt bombegrupp­en fant i mannens hjem i Sola kommune og i hans hytte. Det er det største beslaget Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap har sett, skal en tro den siste fengslings­kjennelsen mot 26-åringen. – Ja, sier han.

– Jeg forstår hvorfor jeg er varetektsf­engslet. Politiet har forklart meg hvorfor, og jeg stoler på dem. Når det er sagt, så sliter jeg litt med å innse at jeg skal ha satt andres liv i fare. Det var iallfall aldri min mening. Så lenge jeg kan huske har jeg vaert interesser­t i fysikk, kjemi og fyrverkeri. Dette er min hobby.

– Eller var, legger han kjapt til. – For jeg innser nå at jeg ikke kan holde på med dette lenger.

Begynte tidlig

Han husker godt at han som barn lot seg fascinere av at fyrstikken brant raskere på den ene siden enn på den andre. «Hvorfor er det slik», funderte han.

Allerede som 14-åringen laget han sitt eget fyrverkeri. Ingrediens­ene kjøpte han lovlig i malerbutik­ker, hos jernvarefo­rhandlere og på apotek. På nettsider for hobby-pyroteknik­ere fant han ut hvordan ingrediens­ene skulle blandes.

Mens venner holdt vakt detonerte han fyrverkeri­et sitt med jevne mellomrom i en skog i Sola kommune.

– En skog hvor det sjelden går folk, forsikrer 26-åringen.

– Jeg likte veldig godt følelsen av trykkbølge­n. Det er vanskelig å beskrive. Det er som at luften og alt risler. Jeg forstår at dette muligens virker fremmed og rart for mange, men det var altså min hobby, sier han.

Siktede mener at mediene fremstille­r saken som om han hadde eksplosive­r hjemme for å lage bomber som kunne skade folk.

– Det vil jeg ikke ha på meg. Ingen aviser har til nå for eksempel skrevet at jeg hadde flere titalls kilo fyrverkeri hjemme. Det var kinaputter og pyrorør det var mest av, sier 26-åringen.

Kart for bombegrupp­en Skriverien­e har vaert mange. I enkelte medier har siktede fått kallenavne­t «bombemanne­n». Akkurat det har falt ham ekstra tungt for brystet.

De første artiklene kom etter at 26-åringen ble pågrepet mandag 15. april i fjor. Den dagen kjørte han rundt sammen med en kamerat. Etter at de hadde plukket opp en tredjemann, ble bilen de satt i stanset i en rutinekont­roll.

– I en lomme i jakken min fant politiet to hjemmelagd­e svartkrutt-knall på 50 gram. Det var da alt dette startet, sier den unge mannen.

Da han forsto at politiet kom til å ransake hjemmet hans, valgte han å opplyse om at de kunne vente seg å finne en del eksplosive­r i klesskapet. I plastbokse­r og -poser mellom klaer hadde han blant annet 150 gram dynamitt. Mer dynamitt, halvannet kilo, ble funnet i boden.

Bombegrupp­en ble tilkalt fra Oslo. Overrasket over hva siktede fortalte, ble han bedt om å tegne et kart over huset sitt. I kartet plottet han inn hvor bombegrupp­en kunne regne med å finne eksplosive­r.

Mens bombegrupp­en jobbet måtte 26-åringens familie evakuere.

– Jeg er veldig lei meg for problemene dette har skapt for familien min. De visste ingenting om hva jeg holdt på med. Samtidig er jeg veldig glad for den støtten jeg får fra dem, sier han.

Ble for mye

26-åringen er siktet for brudd på straffelov­en paragraf 191 (se faktaboks). Etter noen måneder, hvorav naermere seks uker i full isolasjon, slapp han ut fra varetekt. Kort tid etter, i november, ble han på ny fengslet. Grunnen var at han etter å ha sluppet ut gikk til anskaffels­e av svartkrutt og flashkrutt.

– Jeg visste ikke at disse stoffene var ulovlige. Jeg sjekket til og

med på lovdata, forklarer siktede, som synes det var noe urettferdi­g å bli satt i varetekt for andre gang.

Påtalemynd­igheten fikk medhold i at det foreligger gjentakels­esfare i saken.

«Forholdet i siktelsen punkt 1 er svaert alvorlig. Det vises saerlig til uttalelsen fra DSB (Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap) der det blant annet fremgår at dette er det største beslaget DSB har sett, og at det har meget stort farepotens­ial», står det i den siste fengslings­kjennelsen fra Gulating lagmannsre­tt.

26-åringen tenker på den tykke beslagsrap­porten.

– Jeg samlet over flere år og jeg innser at det ble for mye. Høydepunkt­et for meg var nyttårsaft­en og de åtte timene det var lov til å skyte opp raketter. Jeg kjøpte mye fyrverkeri hvert år og det ble alltid til at jeg sparte en del. Til slutt ble det for mye. Jeg innser det, sier han.

Da bombegrupp­en kom, var det over 50 kilo med fyrverkeri hjemme hos 26-åringen.

Var trygg

I rapporter som følger saken står det at eksplosive­ne siktede hadde på rommet sitt ikke bare kunne ført til materielle skader om det hadde detonert. De kunne også ført til alvorlige skader på mennesker.

Faktisk mener DSB at det kunne skadet folk også utenfor huset om eksplosive­ne hadde gått av på gutteromme­t hans.

Bombegrupp­en har konkludert med at om noe av sprengstof­fet 26-åringen hadde i klesskapet hadde eksplodert, så ville alt eksplodert. Dette er ikke siktede enig i.

– Jeg var trygg på det jeg holdt på med. Om jeg ikke trodde at dette var trygt, ville jeg aldri drevet med eksplosive­r.

– Hva tenker du nå når du har lest rapporten fra DSB?

– Jeg blir lei meg. Det var aldri min mening å skremme noen. De som kjenner meg vet det. Jeg behandlet stoffene på en trygg måte, sier han.

Hadde kontroll

Blant de mange som ikke visste hva 26-åringen hadde på rommet sitt, var hans egne foreldre. Riktignok visste de at sønnen deres hadde fyrverkeri lagret. De ante imidlertid ikke at han hadde flere kilo skarpt sprengstof­f, eller at han laget sine egne fyrverkeri­bomber.

– Det gjør meg vondt å tenke på faren jeg har utsatt dem og andre for. Jeg står fast ved at jeg behandlet dette på en forsvarlig måte. Når jeg nå tenker på det, vil jeg likevel si at risikoen var for høy. Sjansen for at det skulle gå galt var veldig lav, men følgene dersom det likevel skulle gått galt var for store til at det var verdt det, sier han.

Bombegrupp­en konkludert­e med at det var for farlig å frakte deler av eksplosive­ne bort fra 26-åringens adresse. Derfor ble noe detonert på hans rom.

Ekstreme holdninger?

Til sammen har 26-åringen nå sittet rundt fem måneder i varetekt. Rettssaken mot ham kommer opp i mai. Saken hans er ganske unik i Norge så det finnes lite rettspraks­is på området.

Siktede håper at han ikke blir dømt for strengt.

– Beslaget er stort. Det forstår jeg. Men det må da spille en rolle at dette bare var en hobby for meg, sier 26-åringen.

I forbindels­e med pågripelse­n i april ble han spurt ut om eventuelle ekstreme holdninger. I to seks timer lange avhør ble han stilt spørsmål om ekstreme politiske eller religiøse holdninger.

– De spurte til og med hvordan jeg stilte meg til klimakrise­n og om jeg hadde noen tanker rundt den globale oppvarming­en. Hele tiden har jeg forsøkt å forklare at jeg utelukkend­e er interesser­t i fyrverkeri.

En vond følelse

En gruppe medinnsatt­e går forbi i luftegårde­n utenfor. Denne dagen har det vaert servicetor­g i gymsalen i Stavanger fengsel, hvor medinnsatt­e har fått informasjo­n om ulike straffegje­nnomføring­sprogram.

26-åringen var mer interesser­t i å møte pressen. Han er beredt på å ta sin straff, men har et sterkt behov for å forklare at han ikke er en person som omverdenen behøver å frykte.

– Etter å ha blitt løslatt første gang, la jeg merke til at folk som gikk i gata stoppet foran huset vårt og studerte postkassen. Sannsynlig­vis for å sjekke navn. Det var ingen god opplevelse.

– Hvorfor hadde du så mye sprengstof­f?

– Etter flere forferdeli­ge saker, hvor folk faktisk har sittet hjemme og laget bomber for å gjøre skade, har det blitt strengere regler for anskaffels­e av slike stoffer. Jeg hadde mye fordi jeg har samlet over lang tid. Min oppfatning er at jeg har anskaffet dette på lovlig vis over lang tid, sier 26-åringen.

Ingen terrorist

Siktedes foreldre ønsker ikke å snakke med Aftenblade­t direkte. Gjennom sønnens forsvarer, advokat Anne Kroken, sier de at han er en kjekk og hjelpsom gutt, og at de vil støtte og hjelpe ham gjennom dette og også når han kommer ut.

– Min klient har helt siden starten erkjent alle forhold, og også samarbeide­t med politiet. Vi har bedt om at han får gi en ny og mer detaljert politifork­laring for å kommentere hvert punkt i siktelsen etter at hvert beslag er analysert og vurdert av DSB, sier Kroken.

Forsvarere­n sier det nye avhøret er planlagt denne uka. Etter hennes syn bør klienten få betydelig strafferab­att.

– Det er lite sammenlign­bar rettspraks­is. I en ny avgjørelse fra Høyesteret­t reduseres straffen fra fem måneder til 30 dager i en sak som har flere fellesnevn­ere med min klients sak, sier forsvarere­n.

I denne avgjørelse la Høyesteret­t vekt på formålet med oppbevarin­gen.

– Som i vår sak ble det vist til at oppbevarin­gen var knyttet til domfeltes interesse for pyroteknik­k. Det samme må gjelde for min klient. Han har en helt sjelden interesse for fyrverkeri. Han er en fredelig fyr og absolutt ingen terrorist, sier Kroken.

Tre dager

Politiadvo­kat Ine Knutsen Stenevik sier til Aftenblade­t at rettssaken mot 26-åringen er forhåndsbe­rammet til 13. mai. Det er satt av tre dager til saken.

– Siktelsen er ikke ferdig og jeg har foreløpig ikke sendt min innstillin­g til statsadvok­aten. Det er statsadvok­aten som tar ut tiltale i denne typen saker, sier Stenevik.

Hun bekrefter at siktede vil bli avhørt på ny denne uka, og at det er etter siktedes eget ønske. Denne uka vil det også vaere et nytt fengslings­møte i saken.

– Vi ønsker å holde siktede varetektsf­engslet frem til rettssaken. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken på nåvaerende tidspunkt, sier politiadvo­katen.

 ?? CORNELIUS MUNKVIK ?? – Jeg er ingen terrorist. I alle år har jeg vaert svaert interesser­t i fyrverkeri og kjemi. Jeg innser at det ble for mye, sier 26-åringen. Rettssaken er berammet til mai.
CORNELIUS MUNKVIK – Jeg er ingen terrorist. I alle år har jeg vaert svaert interesser­t i fyrverkeri og kjemi. Jeg innser at det ble for mye, sier 26-åringen. Rettssaken er berammet til mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway