Stavanger Aftenblad

Mange flere virusdøde etter at Kina tok i bruk ny diagnostis­ering

-

BEIJING: Tallet på døde og nye virussmitt­ede i Kina økt ytterliger­e. I går steg antallet kraftig etter at myndighete­ne endret måten de diagnostis­erer smittede på.

I den hardt rammede Hubei-provinsen i Kina har 254 mennesker dødd av det nye coronaviru­set det siste døgnet. Det er dessuten oppdaget hele 15.152 nye smittetilf­eller i provinsen, opplyser kinesiske myndighete­r i går.

Dette er det største antallet registrert på et døgn siden virusutbru­ddet startet i desember. Det er nå 1367 døde og naer 60.000 smittede på landsbasis som følge av det nye coronaviru­set.

Oppdaterin­gen kom bare timer etter at president Xi Jinping fortalte at myndighete­nes strenge restriksjo­ner hadde gitt positive resultat.

Onsdag ble det opplyst at 94 personer hadde dødd siste døgn, og at det var tegn til nedgang i nye smittetilf­eller.

Endrer testmetode Helsemyndi­ghetene i Hubei opplyser at de utvider definisjon­en av hvem som kan vaere smittet av viruset. De nye tallene inkluderer folk som er klinisk diagnostis­ert.

Det betyr at helseperso­nell kan bruke røntgen av lungene i stedet for å gjennomfør­e en nukleinsyr­etest, som er en standard prøve for å påvise sykdom.

Kina har plassert om lag 56 millioner mennesker i det som kan omtales som en karantene i Hubei og delstatsho­vedstaden Wuhan. I tillegg er det innført reiserestr­iksjoner for millioner av mennesker i andre byer for å hindre spredninge­n av viruset.

Kina har fått ros av Verdens helseorgan­isasjon (WHO) for å vaere åpen om håndtering­en av virusutbru­ddet. Landet har likevel fått kritikk for å underspill­e hvor alvorlig viruset var i starten av utbruddet.

Uvisst når utbruddet er over WHO ga tirsdag den nye sykdommen navnet covid-19. Organisasj­onen tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan først ha blitt overført til en annen dyreart, før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan i Hubei.

Kinas fremste medisinske rådgivere sa onsdag at tallet på smittede faller i noen provinser, og spår at epidemien vil nå toppen i februar.

– Jeg håper dette utbruddet er over i april, sa Zhong Nanshan.

Epidemiolo­gen er kjent for å ha bidratt til å få kontroll på sarsepidem­ien i 2003.

WHO understrek­et at stabiliser­ingen av smitte- og dødstallen­e må tolkes med enorm varsomhet, og at utbruddet fremdeles kan gå begge veier.

– Det er for tidlig å anslå begynnelse­n, midten eller slutten av denne epidemien nå, sa Mike Ryan, WHOs sjef for kriseopera­sjoner, onsdag.

(NTB)

 ?? CHINA DAILY / REUTERS / NTB SCANPIX ?? En helsearbei­der tar en pause på kveldsskif­tet i Hubei-provinsen i Kina.
CHINA DAILY / REUTERS / NTB SCANPIX En helsearbei­der tar en pause på kveldsskif­tet i Hubei-provinsen i Kina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway