Stavanger Aftenblad

Stoltenber­g sier Iraks regjering vil at Nato fortsetter treningsop­pdrag

-

BRUSSEL: Iraks regjering ønsker at Natos treningsop­pdrag i landet fortsetter, sier alliansens generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.

Stoltenber­g har en rekke ganger sagt at Nato er i Irak etter invitasjon fra landets myndighete­r og bare kan utføre sitt oppdrag så lenge alliansen er velkommen.

På en pressekonf­eranse i Brussel i går sa Stoltenber­g at den irakiske regjeringe­n fortsatt vil ha Nato der, til tross for at nasjonalfo­rsamlingen nylig vedtok en resolusjon om å kaste ut utenlandsk­e styrker fra landet.

Rundt 500 personer er en del av Natos program for opplaering og rådgivning for å styrke kapasitete­n til irakiske sikkerhets­styrker. Alliansen ønsker å øke sin innsats i Irak. I første omgang vil det trolig skje ved at alliansen overtar oppgaver som i dag utføres av den USA-ledede koalisjone­n for å bekjempe IS.

Russland og Afghanista­n Ellers var det russiske missiler og situasjone­n i Afghanista­n som var i sentrum på dag to av alliansens forsvarsmi­nistermøte.

– Vi har diskutert utfordring­en russiske missiler utgjør, inkludert SSC-8-missilene som førte til at INF-avtalen brøt sammen, forteller Stoltenber­g. Avtalen om mellomdist­ansemissil­er opphørte i fjor etter gjentatte russiske brudd.

– Utplasseri­ngen av SSC-8-rakettene føyer seg inn i et mønster vi har sett over flere år, der Russland har investert tungt i moderne våpensyste­mer. Det inkluderer missiler som kan baere både konvensjon­elle stridshode­r og atomstrids­hoder, noe som øker risikoen for feilberegn­inger og misforståe­lser, forklarte Nato-sjefen.

Han vil unngå et nytt våpenkappl­øp og gjentar at det ikke er aktuelt å svare med å speile russerne rakett for rakett.

– Alvorlig

På møtet opplyste Stoltenber­g at dersom også nedrustnin­gsavtalen START ryker, er det første gang siden 1972 at Russland ikke er bundet av noen avtaler om våpenkontr­oll.

– Det er et alvorlig bilde. Derfor er det viktig at man legger ressurser i å forlenge den avtalen, og at vi får et internasjo­nalt engasjemen­t for å skape nye avtaler, sier forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) etter møtet.

Han sier Nato vil ha en rolle der, men at det er mange land som må inkluderes. Da de opprinneli­ge nedrustnin­gsavtalene ble inngått, var det i praksis bare to aktører som gjaldt – USA og Sovjetunio­nen

– sier statsråden, som mener det viktigste nå er å forlenge START-avtalen, som ble inngått mellom nettopp de to landene.

Håper på samtaler

I går ettermidda­g var alle partnere som bidrar i Afghanista­n, invitert til å diskutere situasjone­n i landet. Stoltenber­g forventet i forkant av møtet at alle vil fortsette arbeidet for langsiktig sikkerhet og stabilitet.

– Dette er i vår interesse, i tillegg til å vaere bra for afghanerne. Vi gikk inn etter 11. september for å hindre at landet igjen skal bli en frihavn for internasjo­nal terrorisme. Den beste måten å sikre det på er ved å finne en varig fredsløsni­ng.

Nato-sjefen gjentok sin støtte til USAs samtaler med Taliban og sa at ethvert tiltak som kan føre til mindre vold, er velkomment.

– Vi håper samtalen kan lede til en fredsprose­ss og åpne for samtaler mellom partene i Afghanista­n, sa Stoltenber­g. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway