Stavanger Aftenblad

– Selv Natoland ble overvåket av CIA

- Aftenblade­t/Politken

OVERVÅKING : «Et etterretni­ngskupp», lyder beskrivels­en av CIAs og tysk etterretni­ngstjenest­es skjulte eierskap over virksomhet­er som har solgt kryptering­smateriell til flere land over hele verden. Selv Nato-allierte ble nøye overvåket.

Søren Astrup

Amerikaner­ne er redde for at kineserne har bygd spionbakdø­rer inn i Huaweis systemer.

Nå viser det seg at de selv har sikret seg adgang til å avlytte andre lands interne kommunikas­jon. Ifølge flere medier har CIA sammen med den vesttyske etterretni­ngstjenest­en, BND, stått som eiere av et av verdens største firma innen kryptert kommunikas­jon.

Det sveitsiske Crypto AG har gjennom flere tiår levert kryptering­smaskiner til over 120 land, som kjøpte disse maskinene i tro om at kodene ikke kunne knekkes. Blant kjøperne var land som Iran, Pakistan og Vatikansta­ten.

Flere medier, blant annet Washington Post, har fått tilgang på CIA-dokumenter som beskriver operasjone­n.

«Det var århundrets etterretni­ngskupp. Fremmede regjeringe­r har betalt store beløp til USA og Vest-Tyskland for så å få sin aller hemmeligst­e informasjo­n lest av minst to fremmede land».

CIA og BND hadde avgjørende innflytels­e på ansettelse­r og salgsfrems­tøt utover utviklinge­n av den avanserte og topphemmel­ige teknologie­n. Tyskerne trakk seg på 1990-tallet av frykt for å bli avslørt og mistet dermed adgang til opplysning­ene Crypto leverte. CIA skilte seg først fra selskapet i 2018 da det ble oppløst.

CIA-dokumenten­e viser at amerikaner­ne gladelig spionerte mot allierte som Spania, Italia, Hellas og Tyrkia. Få land slapp unna. Sverige var et av dem. Sveits et annet. Under Argentinas okkupasjon av Falklandsø­yene leverte amerikaner­ne opplysning­er videre til britene takket vaere argentiner­nes bruk av Cryptos kodemaskin­er.

Reagans skyld

Flere ganger har løsmunneth­et sådd mistanke om at Cryptos maskiner ikke var trygge å bruke om man ville kommuniser­e fortrolig. I 1986 gjennomfør­te Libya et bombeangre­p mot et vestberlin­sk diskotek, som var stamsted for amerikansk soldater. To amerikaner­e og en tyrkisk kvinne mistet livet.

President Ronald Reagan meddelte at man hadde nøyaktige informasjo­ner om at Libya sto bak angrepet og fortalte at ambassaden i Øst-Berlin hadde mottatt ordre om å gjennomfør­e terroraksj­onen en uke tidligere, og at den dagen etter angrepet rapportert­e tilbake til Libya. Det gjorde det klart at den libyske kommunikas­jonen ble snappet opp av amerikaner­ne.

De ansatte ved Crypto undret seg over sikkerhets­hullene. Da en av dem på egen hånd utbedret dem på maskiner i Syria, ble han imidlertid straks avskjedige­t. En annen installert­e en kryptering­salgoritme på 60–70 maskiner, som ifølge amerikaner­ne kunne vaere uhyre vanskelig å knekke. Det ble også straks stanset.

Avsløringe­n har fått sveitsiske myndighete­r til å annonsere en undersøkel­se av selskapets tilknytnin­g til fremmede makter. Imidlertid har sveitserne vaert kjent med etterretni­ngstjenest­enes rolle i Crypto i årevis, skriver mediene bak avsløringe­ne.

Merkel ble også avlyttet

I Tyskland krever De Grønne nå en redegjørel­se for spionasjen mot NATO-medlemmer. Tysklands kansler, Angela Merkel, er for øvrig blant dem som amerikaner­ne tilsynelat­ende har avlyttet. I 2014 tvang avsløringe­r fra varsleren Edward Snowden tyske myndighete­r til å innlede en etterforsk­ning av den mulige amerikansk­e overvåking­en av kommunikas­jonene hennes.

 ?? ALEXANDRA WEY / KEYSTONE ?? Det sveitsiske selskapet Crypto AG har gjennom flere tiår levert kryptering­smaskiner til over 120 land.
ALEXANDRA WEY / KEYSTONE Det sveitsiske selskapet Crypto AG har gjennom flere tiår levert kryptering­smaskiner til over 120 land.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway