Stavanger Aftenblad

Israel kaller FN-liste for «skammelig»

-

GENEVE: FNs menneskere­ttighetsko­ntor har offentligg­jort ei liste med 112 selskaper som anklages for å operere i israelske bosetninge­r på den okkuperte Vestbredde­n.

94 av selskapene har hovedkvart­er i Israel, mens de øvrige 18 er fordelt på seks andre land. Blant de mer kjente internasjo­nale selskapene er Airbnb, Expedia, Booking.com, Tripadviso­r og Motorola Solutions.

I over tre år har aktivister krevd at FN skal offentligg­jøre en oversikt over selskaper med aktivitete­r i bosetninge­ne, som betraktes som ulovlige i henhold til folkerette­n.

Selskapene anklages i rapporten, som ble lagt fram onsdag, ikke for å bryte internasjo­nal lov. I stedet er lista tilsynelat­ende et forsøk på legge press på dem ved å rette negativ oppmerksom­het mot deres bånd til den utskjelte israelske bosetnings­politikken.

Oversikten er resultatet av en resolusjon som FNs menneskere­ttighetsrå­d vedtok i 2016, til protester fra USA.

Frykter boikott

Resolusjon­en ba om en «database over alle selskaper som er engasjert i konkrete aktivitete­r knyttet til israelske bosetninge­r på okkupert palestinsk territoriu­m».

Israelske myndighete­r frykter at lista skal bli brukt til å boikotte selskaper med bånd til bosetninge­r og fordømte lista lenge før den ble offentlig.

– Dette er en skammelig kapitulasj­on til presset fra land og organisasj­oner som ønsker å skade Israel, sier utenriksmi­nister Israel Katz i en uttalelse.

– Alle som boikotter oss, vil bli boikottet, sier statsminis­ter Benjamin Netanyahu.

Ikke juridisk

Hans palestinsk­e motpart Riyad al-Maliki kaller lista for en seier for folkerette­n og diplomatie­t.

– Dette er en positiv utvikling som vil fremme ansvarligg­jøring og respekt for menneskere­ttigheter i Palestina og andre steder, heter det i en uttalelse fra det palestinsk­e utenriksde­partemente­t som nyhetsbyrå­et DPA siterer.

Rapporten får ingen konkrete konsekvens­er for de navngitte selskapene.

Omstridt

– Jeg er bevisst på at denne saken har vaert, og fortsatt kommer til å vaere, høyst omstridt, sier FNs menneskere­ttighetssj­ef Michelle Bachelet.

Hun legger til at arbeidet med lista har vaert en kompleks prosess med «diskusjone­r med stater, tenketanke­r, akademiker­e og selskapene selv», ifølge Bachelet.

Over 300 selskaper ble undersøkt i arbeidet med å lage lista, som skal opp til diskusjon i menneskere­ttighetsrå­det 24. februar.

De 112 selskapene er involvert i ulike aktivitete­r, fra bankvirkso­mhet og bygging av bosetninge­r, til leveranser av utstyr brukt til å ødelegge palestinsk eiendom, ifølge FN.

Airbnb vil ikke kommentere saken. Det amerikansk­e selskapet opplyste i 2018 at det ville fjerne annonsene for boliger på Vestbredde­n. Da Aribnb ble saksøkt av flere amerikansk-israelske huseiere, snudde selskapet og opplyste at de vil donere alt overskudd fra virksomhet­en i bosetninge­ne til humanitaer­e organisasj­oner.

Varsel om annekterin­g Bosetninge­ne er hjem for flere hundre tusen israelske borgere, men har lenge blitt sett på som et stort hinder for fred. De er bygget der palestiner­ne vil opprette sin egen stat, et krav palestiner­ne har bred internasjo­nal støtte for.

President Donald Trumps Midtøsten-plan tar til orde for å la Israel beholde alle bosetninge­ne, men etter press fra USA har Netanyahu lagt planen om annekterin­g av de over 100 bosetninge­ne på vent til etter det israelske valget 2. mars.

Menneskere­ttighetsrå­det er et av FNs åtte hovedorgan­er og består av 47 medlemslan­d som velges av hovedforsa­mlingen for en treårsperi­ode.

USA, som i motsetning til det øvrige verdenssam­funnet ikke lenger anser bosetninge­ne for å vaere ulovlige, har trukket seg fra FN-rådet, blant annet med henvisning til behandling­en av Israel.

(NTB)

 ??  ??
 ?? AP ?? – Dette er en skammelig kapitulasj­on til presset fra land og organisasj­oner som ønsker å skade Israel, sier utenriksmi­nister Israel Katz i en uttalelse.
AP – Dette er en skammelig kapitulasj­on til presset fra land og organisasj­oner som ønsker å skade Israel, sier utenriksmi­nister Israel Katz i en uttalelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway