Stavanger Aftenblad

Sammen i Europa, eller sammenbrud­d?

- Gruppelede­r for Stavanger Høyre

EU/EØS: Det er nå nesten bare EU som virkelig systematis­k prøver å lage felles regler for å løse vår tids største utfordring­er.

John Peter Hernes

Jan Erik Søndeland

Sven Egil Omdal deler sist lørdag sine re fleksjoner om hva som i lys av brexit nå egentlig er alternativ­et til EU. Det er en bra start på en nødvendig debatt vi alle bør engasjere oss.

Nye skillelinj­er

Vi hadde nylig et møte med utenriksmi­nister Ine Marie Eriksen Søreide. Temaet var de nye forhandlin­gene om en handelsavt­ale mellom Storbritan­nia og EU. Boris Johnson kan fritt velge fordeler og velge vekk forpliktel­ser som følger med. Det vil vaere umulig for Storbritan­nia å få like gode handelsvil­kår utenfor, som i EU. Kostnadene ved dette må bedriftene og britiske arbeidspla­sser ta. Så gjenstår det å se om Storbritan­nia kan erstatte dette på andre måter.

Brexit er et eksempel på at politiske skillelinj­er i Europa ikke bare går mellom høyre- og venstresid­en. Det er også tydelige konflikter mellom dem som ønsker internasjo­nalt samarbeid og krefter som ønsker en mer isolasjoni­stisk politikk. Disse skillelinj­ene finner vi også blant norske partier.

Store utfordring­er

EØS-avtalen er Norges viktigste avtale og sikrer fri bevegelse av personer, varer, tjenester og kapital i Europa. Den gir norske bedrifter adgang til verdens største økonomi. Dette gjør det mulig for lille Norge, som i europeisk sammenheng ofte vil vaere en liten kunde, å kjøpe europeiske varer til samme vilkår som våre større naboland. Og lille Norge kan selge våre varer til et enormt europeisk marked til like gode vilkår som vår større naboland.

Men som det meste i livet er heller ikke EU/EØS perfekt. Omdal skriver for eksempel: «De fire friheter har drevet millioner inn i økonomisk og sosial ufrihet.» Rapporten Immigrasjo­n og sosial mobilitet fra forskere ved Frischsent­eret ved UiO, som ble publisert i oktober 2018, og som ble mye omtalt i Norge i januar 2019, viste noen konkrete eksempler på utfordring­ene med et felles arbeidsmar­ked i Europa. Den slo for eksempel fast at den store arbeidsinn­vandringen til Norge har svekket jobbmuligh­etene for norskfødte som vokste opp i fattige familier, sammenlign­et med dem som kommer fra velstående familier. Dette er ikke fordommer og fremmedfry­kt, men en reell utfordring som folk kjenner på i hverdagen.

Samtidig har de samme frihetene gitt millioner av for eksempel polske, litauiske og tsjekkiske ungdommer muligheter til bedre liv hjemme, og til å ta jobber i de rikere landene i Vest-Europa. Mange bedrifter, som gartnerier og fiskefored­ling, er helt tydelige på at uten disse arbeidstak­erne fra Europa, hadde det ikke vaert mulig for dem å oppretthol­de sin virksomhet i Norge.

Veien fremover må vaere å legge EU/ EØS-systemet til grunn og jobbe sammen med de europeiske nasjonene for å øke sosial mobilitet, bekjempe sosial ulikhet, sette rettferdig­e standarder for minstelønn, og gi alle borgere muligheter til gode skoler og fast arbeid.

EUs styrke og vilje

Utfordring­er er det både i og utenfor EU/ EØS, men som Omdal så treffende spør: Blir livet for våre barn og barnebarn bedre om vi lager et Europa der samarbeide­t erstattes av sammenbrud­d, og hver nasjon slåss for seg og sitt?

Er et oppsplitte­t Europa den smarteste måten å møte konkurrans­en fra den nye supermakte­n Kinas 1,4 milliarder innbyggere? Eller med en Putin med både vilje og evne til å bruke militaer makt og fake-news-fabrikker for å fremme sine interesser? Eller situasjone­n når USA plutselig styres av en president som trekker seg fra internasjo­nale avtaler og klart sier at han setter interessen­e til 330 millioner amerikaner­e i sin egen union av stater langt foran samarbeide­t med resten av verden?

Ser vi på noen av tidens store utfordring­er, er det nesten bare EU som virkelig systematis­k prøver å lage felles regler for å løse dem. Innen klima og miljø jobber EU for standarder som gjør at bedriftene kan redusere utslipp og miljøskade­r, men samtidig unngå å bli utkonkurre­rt av bedrifter som slipper de samme kravene. Det ideelle er selvsagt at alle land i hele verden har samme spilleregl­er, men bare et samlet EU har vilje og styrke nok til å presse på også der.

Et annet område er internasjo­nalt rettferdig­e skatte- og konkurrans­eregler. For eksempel konkurrere­r Aftenblade­t hver dag med giganter som Google og Facebook. Da er det absurd at gigantene knapt betaler skatt noe sted, mens Aftenblade­t betaler sine vanlige skatter og avgifter i Norge. De eneste som virkelig har prøvd å ta nakketak på denne urettferdi­gheten, er EUs konkurrans­ekommisjon, som blant annet ga Apple en bot på 120 milliarder kroner for å ha betalt for lite skatt på inntektene sine i Europa.

Vi, og våre partier, er grunnlegge­nde positive til internasjo­nalt samarbeid. Sammen med europeiske land kan vi skape nye arbeidspla­sser, håp og løse vår tids største utfordring­er innen klima og miljø, migrasjon og fattigdom. Bare gjennom internasjo­nalt samarbeid kan vi forebygge krig og konflikt og skape fred. Derfor trengs en ny, forsterket Europa-politikk.

 ?? NTB SCANPIX ?? EU er det beste vi har stilt overfor de virkelige store utfordring­ene, – som krig og fred, økonomisk rettferdig­het, sosiale forskjelle­r og klima og miljø, skriver Stavanger-politikern­e John Peter Hernes (H) og Jan Erik Søndeland (V).
NTB SCANPIX EU er det beste vi har stilt overfor de virkelige store utfordring­ene, – som krig og fred, økonomisk rettferdig­het, sosiale forskjelle­r og klima og miljø, skriver Stavanger-politikern­e John Peter Hernes (H) og Jan Erik Søndeland (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway