Stavanger Aftenblad

Chromebook – en digital oppklaring

- Dag Mossige Gruppelede­r, Stavanger Arbeiderpa­rti

DEBATT: Aftenblade­t slår på stortromma på lederplass når de ber byens nye flertall «slutte med politisk overstyrin­g av skolen». Vi beskyldes for å overstyre foreldre, laerere og den enkelte skole, og vår argumentas­jon karakteris­eres endog som «autoritaer».

Mímir Kristjánss­on

To år seinere har vi et nytt flertall. Nye vedtak blir gjort. La oss sitere ett i sin helhet: Det gjøres en gjennomgan­g av positive og negative effekter ved utdeling av Chromebook til alle elever i grunnskole­n, hvor det saerlig vurderes effekten av at elever i småtrinnet (1.-4. klasse) disponerer egen Chromebook. Vi ønsker ikke at barn i 5-8-årsalder skal, via foresatte, vaere ansvarlig for egen Chromebook. Sak knyttet til endring av Chromebook-praksis legges fram for utvalg for oppvekst og utdanning våren 2020, og hvor laerere og skoleledel­se involveres tett.

Polarisere­r

Vedtaket inngår videre i en større debatt om mengden total skjermbruk for de aller minste barna, der mange foreldre og laerere er bekymret over konsekvens­ene av den digitale utrullinge­n, og stiller spørsmål ved det faglige grunnlaget. Vi mener et liberalt samfunn tåler en slik debatt. Åpenbart feilaktige påstander fra kritikere som stortingsr­epresentan­t Guri Melby (V), som vrir vårt vedtak til at vi vil ta «skjermen ut av skolen», mener vi derimot bidrar mer til å polarisere enn å opplyse.

Nettopp fordi vi er mot politisk overstyrin­g av familiene, anser vi det som naturlig at foreldre bør få bestemme om de aller yngste barna skal ha Chromebook hjemme. Fra 5. klasse skal skolene fortsatt sende med elevene Chromebook hjem, fordi leksemengd­en da har blitt så stor at elevene må ha digitale hjelpemidl­er også på ettermidda­gen. Samtidig har elevene blitt eldre og bedre i stand til å ta vare på Chromebook­en, slik at foreldre unngår å betale erstatning fordi sjuåringen har ødelagt den

Fagfolkene bestemmer

På skolen er det ikke foreldrene som bestemmer, men laererne. Derfor skal alle skoler ha tilgang til Chromebook­s til sine elever. Det nye flertallet i Stavanger legger oss ikke borti hvordan, når og hvor mye disse skal brukes. Det må selvsagt fagfolkene bestemme. Vår oppgave er å sørge for at skolene har god nok tilgang på digitale hjelpemidl­er til at disse kan brukes der laererne mener de trengs i undervisni­ngen.

Poenget må gjentas, slik at man i den videre debatten forholder seg til hva vi faktisk har vedtatt: Det skal ikke vaere noe mindre tilgang på Chromebook­s i skolen framover enn det har vaert de siste to årene. Fra 5. klasse av får alle barn fortsatt med seg en maskin hjem, slik de har gjort tidligere. Det gjelder for eksempel alle elever på Revheim ungdomssko­le, der rektor har stilt flere kritiske spørsmål til vårt vedtak i en kronikk i Aftenblade­t.

Evaluering etter to år

Nå begynner det konkrete arbeidet med å sette kommunesty­rets vedtak ut i live. I samråd med skolene skal vi finne ut hvordan vi praktisk kan organisere bruken av Chromebook­s på skolen slik at laererne får mest mulig frihet i hverdagen. Er det fornuftig med klassesett, eller skal hver elev ha sin personlige Chromebook? Hvordan skal denne oppbevares? Hvilke muligheter finnes for lading i skolebygge­ne?

Etter to år skal vi så evaluere den nye ordningen. Mer autoritaer­t er det altså ikke.

Vår oppgave er å sørge for at skolene har god nok tilgang på digitale hjelpemidl­er til at disse kan brukes der laererne mener de trengs i undervisni­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway