Stavanger Aftenblad

Kvelertak-sanger på ... engelsk?

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

PLATE: Eksperimen­tering, litt tilfeldigh­eter og to gjestevoka­lister har ført til at Kvelertak har et par sanger på engelsk på «Splid».

Leif Tore Lindø

Kvelertak har vaert tilbake hos amerikaner­en Kurt Balou, mannen som produserte deres debutalbum.

– Han er enormt god til å få oss til å jobbe. Vi er en kaotisk gjeng, og vi ville ha en som represente­rte ryddighet, effektivit­et og litt orden i rekkene, alt vi ikke er. Men fremfor alt: Han lager enormt gode plater, har et fantastisk studio og var med på å forme Kvelertak-lyden, sier gitarist Vidar Landa.

Mye er som før i bandet, men «Splid» er første album med ny vokalist (Ivar Nikolaisen) og ny trommis (Håvard Takle Ohr).

– «Splid» er et tøft, norsk ord som passet som platetitte­l. Så har det vaert interne ting i bandet som kan relateres til tittelen. Ivar har flere ganger kommentert at det tidvis er en heftig temperatur hos oss. Vi ser en verden som preges av splid og det er personlige historier til folk i bandet som også har litt splid i seg. Det passet rett og slett veldig godt.

Landa forteller om et album der noe heller i pop-retning, «Ivar synger nesten noen steder», og der festen i starten sakte glir inn i store, episke og tyngre sanger mot slutten.

Hilser hjem

«Rogaland» er, ifølge Landa, en klem-ogslag-hyllest til hjemfylket.

– Nå er ikke alle i bandet fra Rogaland lenger, og flere har flyttet til andre steder. Den sangen er en gøyal, kanskje litt ironisk, hyllest til måten ting blir forvalta på. Utgangspun­ktet er at Ivar er veldig glad i å gå tur i heia, og der går det jo for seg for tiden.

En annen hjemlig referanse er en sang som kretser rundt et skjelett som tidligere sto utstilt på museet i Stavanger. I 1859 døde Even Olsen Tagholdt mens han sonet en livstidsdo­m for drap. Mange år senere dukket skjelettet hans opp i Stavanger museum. Der ble det både forsket på og utstilt. Historien om Tagholdt-mannen har blitt en Kvelertak-sang.

Kvelertak har hold seg slavisk til norske tekster, men på «Splid» er det et par sanger på engelsk.

– Ivar (Nikolaisen, vokalist siden 2018) har stort sett sunget på engelsk i andre band. Det er mange argumenter mot, men vi ble litt gira på å teste det ut i Kvelertak. Noen ting blir fungerer godt på engelsk, selv om vi nok vil holde oss mest til norsk.

Et annet argument for å gå for et verdensspr­åk var å kunne utvide repertoare­t av gjestevoka­lister. På «Discord» er Nate Newton fra Converge med, og Troy Sanders fra Mastodon er med på «Crack Of Doom».

– Akkurat den biten blir mye lettere med låter på engelsk. Vi kunne gjort gjestene på engelsk og Ivar på norsk, men det blir for mye sirkus. Forklaring­en på engelsk ligget et sted mellom eksperimen­tering, litt tilfeldigh­eter og to gjestevoka­lister.

Landa understrek­er at flørten med engelsk ikke er gjort for å tilpasse seg videre satsing i utlandet.

– Jeg kan forstå at noen vil spekulere i det. Til det kan jeg bare si: Vi tar veldig lite hensyn til sånne ting. Akkurat der blir vi bare verre og verre. Norsk har vaert et varemerke for oss, og for alt jeg vet mister vi litt av det. Sånne ting bryr vi oss ikke om. Vi lager det vi synes er bra, og da tror vi at mange vil like det.

Store navn på gjestelist­en

– Kommer det mer engelsk fra Kvelertak, eller blir det med dette?

– Ting forandrer seg hele tiden, så det er umulig å si. Vi har ingen plan om å konvertere til engelsk. Så er det ikke alltid sånn at alt i Kvelertak går helt etter planen.

Om de to gjestevoka­listene sier Landa følgende:

– Nate (Newton) fra Converge er en venn av bandet. Vi har vaert på turné med dem, og vi synes det var enormt kult at han ville vaere med på en låt.

Troy Sanders er nok et enda større navn. Bassisten og sangeren i Mastodon svarte ja på flekken da han ble spurt om å vaere med.

– Mastodon har backet Kvelertak fra første plate. Det har vaert veldig stas. Så er det noe helt annet å vaere med oss på plate enn å name-droppe oss i et intervju. Både Troy og Nate hadde virkelig lyst, og de la ned en vanvittig jobb i studio. Helt strålende, sier Landa.

 ??  ?? Kvelertak har byttet mannskap siden sist de ga ut plate. I dag består bandet av Vidar Landa, Marvin Nygaard, Håvard Takle Ohr (fra 2019), Ivar Nikolaisen (fra 2018), Bjarte Lund Rolland og Maciek Ofstad.
Kvelertak har byttet mannskap siden sist de ga ut plate. I dag består bandet av Vidar Landa, Marvin Nygaard, Håvard Takle Ohr (fra 2019), Ivar Nikolaisen (fra 2018), Bjarte Lund Rolland og Maciek Ofstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway