Stavanger Aftenblad

Disharmoni og splittelse

-

PLATE: En modig produksjon, som indikerer at Kvelertak har tenkt til å eksistere en stund til – i ny drakt.

Kvelertak: «Splid» (Petroleum Records)

Kvelertak’s første plate uten vokalist Erlend Hjelvik og trommeslag­er Kjetil Gjermundrø­d tilfredsst­iller nok fansen til en viss grad, men den byr også på mye ukjent – og empirien viser at vi mennesker er skeptiske til det meste nytt.

Ivar Nikolaisen, kjent fra bandene Silver og The Good The Bad And The Zugly, ble i fjor tronet til ny vokalist, mens Håvard Takle Ohr steppet inn på trommer.

Resultatet av det nye blodet har (kort fortalt) blitt følgende: y Kvelertak har nå noen låter på engelsk. y Kvelertak har med seg tungvekter­e som gjestearti­ster (Scott Kelly fra Neurosis og Troy Sanders fra Mastodon). y Kvelertak har beveget seg lenger bort fra svartmetal­l-sounden (som Hjelviks stemme var med på å skape) – og mer mot popen.

De skal krediteres for å fortsette uten Hjelvik, som sto i front da debutalbum­et deres «Kvelertak» lagde sjokkbølge­r i den norske (og for så vidt internasjo­nale) rock-metall-scenen med sin originale sjangermik­s av metall og melodiøs hardrock.

«Spild» er den mest varierte Kvelertakp­laten til nå. Sjangerbla­ndingen og de fengende melodiøse partiene er her ennå, men Kvelertak beveger seg lenger bort fra den hardeste metallen: I noen låter kan man faktisk høre hele teksten klokkeklar­t (allsang på neste konsert altså). «Crack of Doom», med Troy Sanders, minner mer om en Metallica-låt, enn en Kvelertakl­åt. På «Uglas Hegemoni» synger Nikolaisen med pønkvokal. Klassisk rock har også fått større plass – i noen partier dukker begrepet «puddelrock» opp i hodet mitt. Låtene er mindre rett-i-trynet enn det som kjennetegn­et de første to platene, og bandet kjører på med flere riff enn før.

Tekstene baerer preg av forandring­ene bandet har vaert gjennom de siste årene. Tittelen er beskrivend­e for resten av innholdet: Konflikt, disharmoni og en dose nihilisme. Samtidig har naturen (og politikk) en tilstedeva­erelse:

Sei meg kossen går det med gården du drive på si? Støtten fra staten var nok te at du kunne bli?

Det e på tide å bestemma seg Vil du ha ( frittrenna­nde) elva eller kjøleskab? Vil du ha hubro eller elgitar? Fra låten «Necrosoft».

«Spild» er uvant, men etter et par lytt legger skepsisen seg.

Dette er ikke Kvelertak slik vi kjenner dem, men jeg kan ikke si noe på det musikalske håndverket:

«Spild» kicker der det skal.

Beste spor: «Necrosoft», «Delerium Tremens», «Discord».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway