Stavanger Aftenblad

Sildetyngd­e utenfor Egersund.

-

Fra Egersund meldes idag til «Aftenblade­t»: Det er fremdeles storm og uvaer. Silden staar taet ved land, og hvalen blev igaar set like ved indseiling­en til Nordre Egerøy. Endel fiskere, som hadde sat sine garn torsdag, trak dem igaar, og enkelte fik optil 150 kasser. Silden blev avsat her for en pris av 12,10 og ned til 5 kroner kassen. Prisen blev saa lav, fordi fangsten kom saa overrasken­de. Der har vaeret ikke saa litet redskapsta­p vaa grund av uvaeret. Fisket foregaar vaa straekning­en fra Egerøy og nordover Jaeren. En fisker som ikke fik trukket sine garn fortaeller at de var fulde av sild. Fiskerne har ikke kunnet gaa ut idag paa grund av voldsom storm. Der ligger nu 400 fiskefartø­ier i Egersund, som venter paa gunstig vaer for at gaa ut og hente ind silden som der øiensynlig er overflod av.

FOR 75 ÅR SIDEN, 14. FEBRUAR 1945

Churchill, Roosevelt og Stalin offentligg­jorde mandag kveld en felles erklaering der de bebuder omfattende aksjoner for å «nedkjempe,besette og avvaepne Tyskland og eliminere den tyske generalsta­b for alltid». Av erklaering­en framgår at

“de tre store” har vaert samlet til et 8 dagers møte i byen Jalta på Krim. Også de 3 lands utenriksmi­nistre, generalsta­bsjefer og andre rådgivere var til stede. Ifølge erklaering­en tar de allierte sikte på å tillintetg­jøre alle tyske militaere innretning­er og anlegg, øve kontroll over den tyske industri og dømme de såkalte krigsforbr­ytere. Det nasjonalso­sialistisk­e parti og dets organisasj­oner skal «oppheves». Videre er man blitt enig om å opprette et «etterkrigs-Polen» og snarest mulig gjenoppret­te «den jugoslavis­ke stat».

FOR 50 ÅR SIDEN, 14. FEBRUAR 1970

Etter at Strand kommunesty­re på grunnlag av eit greitt og kortfatta ordskifte i går hadde vedteke å kjøpa tomteareal for ein halv million kroner, tok det monaleg lengre tid for kommunesty­remedlemme­ne å verta samde om eit tilskot til musikk korpsa på Jørpeland og Tau. Saerleg drog ordskiftet ut etter at temaet «nord og sør i Strand» dukka opp. Det lukkast ikkje å halda det borte frå skulekorps­debatten, trass i at fleire representa­nter minna om at denne striden ikkje hadde noko der å gjera. Det vart så ein del snakk att og fram om kva som hadde skjedd før i tida, og det fekk ordføraren til å tenkja på «fedrenes misgjernin­ger som skal hjemsøke etterkomme­rne».

FOR 25 ÅR SIDEN, 14. FEBRUAR 1995

Mens politiet i Stavanger jaktet på helgens innbruddst­yver, fant sju år Lars Joar Hognestad gull og sølvtøy som trolig stammer fra en innbruddss­erie på Sunde i Stavanger i fjor sommer. Spennende å vaere detektiv, synes førsteklas­singen. Tyvegodset fant han under en torv like ved undergange­n til Sunde skole i går ettermidda­g. Etterpå ga han alt til politiover­konstabel Einar Johannesse­n fra Stavanger politikamm­er.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway