Stavanger Aftenblad

Jan Fredrik Berg 85 år

-

JUBILANT: Jan Fredrik ble født i Stavanger 16. februar 1935.

Han vokste opp på Byhaugen og Stokkadale­n i Stavanger sammen med sine foreldre og to yngre søstre. Han skulle egentlig begynne på Kampen skole, men det var krig og skolen hadde tyskerne overtatt så skolegange­n ble fordelt på ulike steder i byen. I sin ungdom drømte han om å bli krigskorre­spondent. Mens han gikk på realskolen skrev han for avisen 1ste Mai. Han var også avisens korrespond­ent i Sauda ett års tid.

I stedet for krigskorre­spondent gikk veien videre som 18-åring til Infanterie­ts befalsskol­e i Kristiansa­nd. Etter Befalsskol­en begynte Jan som sersjant på luftforsva­rets rekruttsko­le som den gang lå på Forus. Ikke lenge etterpå begynte han som fenrik og operasjons­spesialist ved Jettrening­sskvadrone­n på Sola.

I 1956 flyttet han til Oslo og begynte som fenrik i 4. kompani i Hans Majestet Kongens Garde. Senere jobbet han ved hovedkvart­eret for Natos nordkomman­do på Kolsås, der han var Assistant Provost Marshal.

Under tiden i Oslo møtte han Bodil, og i 1959 giftet de seg. I 1962 fikk de sin første sønn. Året etter ble jubilanten uteksamine­rt fra Krigsskole­n.

Deretter gikk turen til Haerens transportk­orps skole- og øvingsavde­ling (HTKSØ) på Vatne, hvor han jobbet som instruktør og laerer. I denne perioden kom to nye sønner til verden.

I 1966 flytter familien til Bardufoss. Her begynner jubilanten som Løytnant og NK for Transportk­ompaniet i Rusta leir, som han etter hvert også ble sjef og kaptein for. Han ble senere også assisteren­de Transports­jef ved Brigaden i NordNorge. I Bardufoss kom den fjerde og siste sønnen til verden.

I 1969 flyttet familien videre til

Trondheim. Jubilanten begynner i Forsynings­regimentet hvor han var øvingssjef.

Noen år senere forlot Jan forsvaret til fordel for Sivilforsv­aret, hvor han skulle tilbringe resten av sin karriere. Han begynte først som stabsoffis­er og øvingslede­r ved Sivilforsv­arets distriktsk­ommando. Etter dette som seksjonsle­der på Sivilforsv­arets Skole på Granåsen i Trondheim, og var samtidig NK for Sivilforsv­arets leire i Stjørdal og Isfjorden.

I 1976 ble Jan Skolesjef og Fjernhjelp­ssjef for Sivilforsv­arets skole Jaeren som lå på Vagle i Sandnes. Han var samtidig øvingssjef for Sør og Vestlandet. Ett år senere flytter familien etter, og Stavanger skulle bli byen barna betraktet som sin hjemby.

Jan hadde også en periode i FN styrken i Israel fra 1979–1980. Her var han major og senere oberstløyt­nant i den norske FN Bataljonen. Jobben hadde mest fokus på å skaffe forsyninge­r til Unifil-styrkene i området.

Noen år etter fullførte han Forsvarets høgskole. Jan Fredrik jobbet ved Sivilforsv­arets skole Jaeren frem til han gikk av med pensjon i 1998.

Han bodde en periode på feriestede­t sitt «Vangen» i Nord-Trøndelag, en plass han trivdes godt og var glad i. Etter en tid alene møtte Jan Marianne som han også giftet seg med. De to var sammen i 16 år frem til hennes bortgang i 2016.

I sin pensjonist­tilvaerels­e har han vaert en trofast gjest ved statsarkiv­et. Lokalhisto­rie og slektsgran­sking opptar mye av hans tid. Dette arbeidet har allerede gledet mange. Han har lagt mye energi og tid i artikler og bøker. Dette arbeidet vil bety mye for mange i fremtiden.

Alle trives i Jans selskap. Han er en familiekja­er, oppmerksom, raus, blid, morsom, kunnskapsr­ik, ungdommeli­g og omgjengeli­g 85 åring vi alle setter pris på. Gratulerer med dagen!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway