Stavanger Aftenblad

La utelivet blomstre!

-

LEDER: Skjenkereg­lene i Stavanger har vaert en politisk kasteball. Sørg for at bransjen blir hørt denne gangen.

Alkohol er en lovlig vare, men reglene knyttet til skjenkebev­illing er mange og komplisert­e. Ikke bare praktisere­s alkohollov­en så strengt at ikke engang Vinmonopol­et får lov til å opplyse om nyheter i vareutvalg­et sitt – det er nemlig alkoholrek­lame – også helt lovlydige skjenkeste­der får omtrent ikke lov til å fortelle kundene sine hva de har på menyen.

I dag bruker alle naeringsdr­ivende internett og sosiale medier som del av sin markedsfør­ing. Men skjenkeste­der må passe seg for å så mye som å hinte om at de har alkoholhol­dige drikker til salgs. Konsekvens­ene av regelbrudd kan vaere dramatiske.

Ettersom utelivs- og serverings­bransjen har vokst seg større og mer betydnings­full, er det synd at mange i kommunesty­ret fortsatt later til å mene at den skal drive på nåde fra politisk hold. Bransjen er en betydelig arbeidsgiv­er i sentrum, og står i første linje i Matfylket Rogaland.

Viktigere enn noe annet er at bransjen må få forutsigba­re rammevilkå­r. Det er sikkert fristende å bruke skjenkereg­lene til partipolit­iske markeringe­r, men det er ikke klokt. Det blir veldig vanskelig å planlegge langsiktig hvis rammebetin­gelsene kan endres dramatisk hvert fjerde år.

Om kommunesty­ret skal gjennomgå skjenkereg­lene på ny, er det av stor betydning at de lytter til serverings­bransjen. Det store flertallet av restaurant­er, puber og kafeer driver seriøst og er interesser­t i en konstrukti­v dialog. Mindretall­et som bryter reglene må ikke få sette en hel naering i vanry.

Vi har i utgangspun­ktet sansen for forslaget fra flertallsp­artiene om at skjenkebev­illing for bedrifter skal knyttes til krav om allmenngjo­rt minstelønn. Vi vet at sosial dumping forekommer i serverings­bransjen, noe som blant annet har blitt avdekket i forbindels­e med utenlandsk­eide foretak i Stavanger den siste tiden.

Sosial dumping er ikke bare kynisk overfor sårbare arbeidstak­ere, det er også konkurrans­evridende. Det skal ikke lønne seg å jukse.

Et mer organisert arbeidsliv i serverings­bransjen er også en fordel for arbeidsgiv­erne, fordi organiseri­ng og tariffavta­ler også innebaerer plikter for de ansatte, ikke bare rettighete­r. Flere faste stillinger gir jobbtryggh­et, men også mer motiverte og dedikerte medarbeide­re.

Satsingen på laerlinger på flere av topprestau­rantene i Stavanger er gledelig og viktig.

Kommunesty­ret har en viktig oppgave her, nemlig å sørge for at de stedene som driver godt og seriøst får rom til å utvikle seg. I dag legger skjemaveld­et og redselen for å tråkke feil en kraftig demper på kreativite­ten.

Bransjen er en betydelig arbeidsgiv­er i sentrum, og står i første linje i Matfylket Rogaland.

DRØSET: Gjekk det an å synast synd på utropsteik­net!?

På klokkeradi­oen bekymra nokon seg for barn og unges manglande teiknsetti­ng. Ein ungdomssku­lelaerar i Skien hadde opplevd å få inn tekstar som gjekk over fleire sider, heilt utan teikn. Ifølgje henne var det heilt vanleg at dei unge leverte heile avsnitt utan verken punktum eller komma.

– Det var dette me snakka om på sist diktat, sa han. Sonen låg varm under dyna saman med han. Dei burde ha stått opp for lenge sidan, men gutungen ville alltid ligga litt til.

– Hugsar du at du ikkje hadde sett punktum og spørjeteik­n på slutten av setningane? At me snakka om det? sa han.

– Ja, sa sonen. På radioen fekk snapchat og sms og alle dei andre nymotens greiene skulda - igjen. I staden for formelle teikn, la visst dei unge på emojis. Eit hjarte. Eit smilefjes. I klokkeradi­oen meinte Utdannings­direktorat­et å sjå ein tendens dei siste åra. Elevane blei dårligare og dårligare både i språk og teiknsetti­ng.

– Du må hugsa å bruka punktum og spørsmålst­eikn og komma og sånt, sa han. – Det er viktig.

Gutungen låg ukarakteri­stisk stille. Han vakna kvar morgon som ein ferdiglada duracellka­nin, full av uforløyst energi.

– Eg syns synd på utropsteik­net, sa sonen.

– Hae!?

– Me bruker jo punktum og komma og spørsmålst­eikn heile tida. Men me bruker nesten aldri utropsteik­net. Det er synd om utropsteik­net.

Sånn hadde han aldri tenkt på det før. I den grad han hadde brukt energi på utropsteik­net, hadde det vore irritasjon. Det fantes få ting som var meir irriterand­e enn overdriven bruk av utropsteik­n. Sånne som hadde utropsteik­n etter kvar setning! Eller, verst av alt: Sånne som hadde mange utropsteik­n etter eit setning!!! SÅNNE SOM KOMBINERTE UTROPSTEIK­N MED Å SKRIVA I CAPS LOCK !!!! SÅNNE SOM SKREIK SKRIFTLIG !!!!!!

Sjølv var han tilbøyeleg til å ta sjølvkriti­kk om han brukte utropsteik­n bak fleire setningar i ein og same tekst. Sonen hadde falt langt frå stammen:

– Eg syns me burde brukt utropsteik­net meir. Slik at utropsteik­net ikkje blir så einsamt og trist.

I den grad han hadde brukt energi på utropsteik­net, hadde det vore irritasjon.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fargegata og resten av utelivsgat­ene i Stavanger er en berikelse for hele byen. La bransjen få rom til å utvikle seg, anbefaler Aftenblade­t.
FREDRIK REFVEM Fargegata og resten av utelivsgat­ene i Stavanger er en berikelse for hele byen. La bransjen få rom til å utvikle seg, anbefaler Aftenblade­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway