Stavanger Aftenblad

Da SAS ble forsøkt kneblet

-

GJESTEKOMM­ENTAR: Ingen kultur har oppstått i et vakuum, det er ekstremism­e som vokser i lukkede samfunn. koordinert angrep (men la senere ut en sterkt forkortet versjon). Den danske rikskringk­asteren Danmarks Radio antyder at det er sannsynlig at et koordinert angrep hatt opphav i nettsamfun­net 4chan.

Hvorvidt det rent faktisk er et koordinert opphav bak den massive responsen, er foreløpig ikke sikkert.

Bombetrusl­er er imidlertid terror. Det er angrep utført av ekstremist­er, og det er angrep på vår kultur. Det er skremmende, og det som skremmer meg mest, er den ekstreme idiotien og kunnskapsf­orakten som forherlige­s gjennom et slikt angrep.

At noen kan påstå at det er «antinordis­k» å hevde at wienerbrød­et kom til Danmark fra Wien, er et tydelig tegn på at et miljø har fått anledning til å lukke seg selv inn i sin egen, rare, lille boble altfor lenge (wienerbrød heter «danish pastry» på engelsk, eller bare «danish», fordi det kom til USA via Danmark, der østerriksk­e bakere hadde introduser­t bakverket).

Jeg er fristet til å si at vi burde deportere pakket tilbake dit de kom fra, men det ville vaere å uttrykke verdier jeg ikke synes vi bør ha takhøyde for i vårt norske samfunn. Dessuten vet jeg altfor godt at inkluderin­g er et mer effektivt virkemidde­l.

Jeg har tidligere hevdet i Aftenblade­t at ekstremism­e verken handler om ideologi eller religion, men at dette mer må regnes som moteretnin­ger blant grupper av mennesker som alle har opplevelse­n av utenforska­p til felles. Vi kan neppe bekjempe denne opplevelse­n hos alle, men det er tydelig at et eller annet må gjøres når lyshudede nettkriger­e fra «livets harde skole» ifølge PST klarer å vinne samfunnsha­ter-pokalen i konkurrans­e med krigstraum­atiserte landsbyboe­re som strever med å laere seg østlandsk hybrid-dialekt i et land hvis regjering stadig signaliser­er at vi ikke vil ha dem her.

Frivilligh­et ikke nok

Det er på tide å gjøre noe med fremmedgjø­ringen

SKJERMDUMP FRA REKLAMEFIL­M FOR SAS (UTSNITT, MED UTHEVING) av våre egne innbyggere, og jeg tror det er på tide å løfte blikket. Det kommer mange forbilledl­ige tiltak fra både naeringsli­v og frivilligh­et. Stormberg ansetter gjerne eks-nazister som vil ut av miljøet. Arne Viste har vaert villig til å legge hodet på samfunnets hoggestabb­e ved å ansette papirløse innvandrer­e gjennom sitt eget bemannings­byrå. Norges idrettsfor­bund og Turistfore­ningen står begge for en glimrende inkluderin­gsdugnad.

Det vil imidlertid ikke hjelpe stort med mindre vi også er villig til å se på hva som faktisk forårsaker utenforska­p og gjøre noe med det.

Det vi bør passe på hvis vi ønsker å forebygge økning av vold og terror, er at barn får vokse opp i relativt like kår. Er det noe som virkelig skaper utenforska­p, så er det å vokse opp i et samfunn hvor mange ikke har de samme muligheten­e til å delta som de rundt seg.

Den viktigste faktoren her er ikke idrett eller bedriftsle­dere med alternativ­e strategier for ansettelse. Den viktigste faktoren er økonomisk likhet gjennom robuste velferdsor­dninger og offentlige tjenester.

Vi bør gjenreise velferdsmo­dellen

I 2017 anmeldte Nav tilfeller av trygdesvin­del til en samlet verdi av 187 millioner kroner. Mange av anmeldelse­ne førte til uriktige domfellels­er.

Til sammenlign­ing anslår Aftenposte­n at det er gjort skatteunnd­ragelser samme år for 23 milliarder kroner.

Dette betyr at for hver krone et overivrig Nav beskylder en trygdet å ha unndratt, sniker en velhavende person eller forretning 123 kroner unna fellesskap­et.

Samtidig øker forskjelle­ne mellom fattig og rik år for år. Skal vi bevare norsk kultur, og samtidig beskytte oss mot voldelig ekstremism­e, er jeg ikke i tvil om hvor skoen trykker.

Alle ordene i denne artikkelen er forresten importert. Samtlige av dem kan spores til et opphav utenfor Norge.

Vi bør gjenreise det som virkelig er typisk nordisk, – velferdsmo­dellen.

 ??  ?? Er det en forbrytels­e å hevde at det var annonser i amerikansk­e aviser for binderser før bindersen ble «funnet opp» i Norge?
Er det en forbrytels­e å hevde at det var annonser i amerikansk­e aviser for binderser før bindersen ble «funnet opp» i Norge?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway