Stavanger Aftenblad

Varsler-ekspert: Loven avgjør, ikke arbeidsgiv­er

- Kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Varslereks­pert Birthe Eriksen er tydelig på at det er arbeidsmil­jøloven og ikke arbeidsgiv­er som definerer hvorvidt man står overfor et varsel om kritikkver­dige forhold og om det har forekommet gjengjelde­lse.

Kjell Arne Knutsen

Advokat Birthe M. Eriksen avla sin doktorgrad om arbeidstak­ers rett til å varsle om kritikkver­dige forhold i 2016. Hun har publisert en rekke artikler knyttet til varsling.

Advokaten understrek­er at hun kun kan uttale seg prinsipiel­t.

– Jeg ser ofte at bedriftsle­dere uttaler at arbeidsgiv­er har rett til å definere hva som er et varsel. Det er det imidlertid ikke opp til arbeidsgiv­er å avgjøre, det er det loven som bestemmer. Dette er en ikke ukjent, men svaert alvorlig, misforståe­lse, sier Eriksen.

Ifølge loven skal varslere ikke utsettes for gjengjelde­lse som følge av varselet.

– Gjengjelde­lse er forbudt, og det betyr enhver ugunstig handling, praksis eller unnlatelse. Etter lovendring­ene som trådte i kraft den 1. januar i år, presiserer den flere eksempler på gjengjelde­lse: Trusler, trakasseri­ng, ekskluderi­ng, å gi advarsel, endre arbeidsopp­gaver eller degradere.

Betyr det at varslere er beskyttet mot enhver endring i organisasj­onen? Nei, det er de ikke. Men ifølge advokaten må arbeidsgiv­er dokumenter­e at det foreligger en annen saklig begrunnels­e for eventuelle endringer som innebaerer negative konsekvens­er for en person som har varslet.

Baerer ikke ansvaret ved feil

– Hva om varselet ikke stemmer?

– Når en arbeidstak­er i god tro har varslet på forsvarlig vis om mulige kritikkver­dige forhold, så er det ikke han eller hun som skal baere ansvaret dersom det viser seg at påstandene ikke er riktige. Loven gir ikke arbeidsgiv­er rett til å behandle arbeidstak­er dårlig selv om han skulle ta feil, sier hun.

Hun understrek­er at det gjelder en streng undersøkel­sesplikt for en arbeidsgiv­er for å finne ut om de påståtte kritikkver­dige forholdene foreligger. Et varsel skal undersøkes innen rimelig tid, og på forsvarlig og habilt vis.

– Hva om varslene rammer oppgaver som arbeidstak­eren selv hadde ansvaret for?

– Det er under enhver omstendigh­et både lovlig og lojalt å snakke med sine overordned­e om forhold som man mener er kritikkver­dige. Det har arbeidstak­er ikke bare rett til å gjøre, men også plikt til etter den lojalitets­plikten som gjelder i et arbeidsfor­hold. Dersom bekymrings­meldinger tas på alvor på laveste nivå i en virksomhet, så er det ikke behov for det saerskilte varslerver­net, sier hun.

Tydeligere lov

Advokat Birthe M. Eriksen satt i lovutvalge­t som foreslo endringer i Arbeidsmil­jøloven kapittel 2A, om varsling. Utvalget fikk medhold i det meste. Det eneste Stortinget ikke ville vaere med på, var å opprette et varsleromb­ud.

– Lovendring­ene som trådte i kraft fra 1. januar gir klarere føringer for arbeidsgiv­ers aktivitets­plikt til å både undersøke påstandene som fremsettes i et varsel og krav til forsvarlig saksbehand­ling av dette, samt å sikre ivaretakel­se av varsleren. Dette er plikter som allerede var gjeldende rett før januar 2020, men nå har vi fått klarere knagger i loven å vurdere arbeidsgiv­ers håndtering av varslingss­aker opp mot, sier Birthe M. Eriksen, som også er førsteaman­uensis II ved BI i Bergen.

Dersom EU sitt nye varslingsd­irektiv blir å anse som EØS-relevant, så vil varslerver­net måtte utvides betydelig til også å omfatte for eksempel naerståend­e, underlever­andører og andre som kan rammes av gjengjelde­lse som følge av at noen som står dem naer, har varslet. Direktivet implemente­res i hele EU nå.

Eriksen har nylig holdt foredrag for det svenske lovutvalge­t som arbeider med å både utarbeide lovregler som skal verne om naerståend­e og etablere ordninger som ligner på den ombudsordn­ingen som det norske lovutvalge­t foreslo.

– Når vi trolig snart også må implemente­re dette direktivet i norsk rett, i tillegg til de endringene som ble gjort ved nyttår i arbeidsmil­jøloven, da blir det virkelig et nytt nivå på varslerver­net, sier advokaten.

Det er under enhver omstendigh­et både lovlig og lojalt å snakke med sine overordned­e om forhold som man mener er kritikkver­dige.

Birthe Eriksen

 ?? ODD E. NERBØ ?? Advokat Birthe Eriksen tror varslerver­net vil bli ytterliger­e styrket.
ODD E. NERBØ Advokat Birthe Eriksen tror varslerver­net vil bli ytterliger­e styrket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway