Stavanger Aftenblad

Gullingen skisenter utsatt for sabotasje

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

SULDAL: Forholdene var perfekte i bakkene rundt Gullingen skisenter lørdag morgen; sola skinte og nysnøen hadde lagt seg. Så smalt det i skitrekket.

– Dette er sabotasje og haerverk. Politiet er på vei og saken er politianme­ldt, sier Jan Nilsen ved Gullingen skisenter i Suldal.

– Skadene kunne blitt langt større enn de heldigvis ble og det kunne endt med fare for liv og helse, sier Nilsen.

Han forstår ikke hvem som kan ha interesse av å ødelegge på denne måten. Ha kan ikke tro at vedkommend­e har forstått rekkevidde­n av handlingen sin. Han aner ikke hvem som står bak, men sier at haerverket var mulig å gjennomfør­e for en voksen uten hjelp.

Trekket er kun åpent i helgene, så sabotasjen må vaere gjennomfør­t i løpet av den siste uka, en gang etter at trekket stengte sist søndag.

Politiet bekrefter at de har vaert på åstedsbefa­ring. Det ser ut til at skadeverke­t er en villet handling, uttaler politiet.

Ødela en perfekt lørdag

Denne lørdagen var det meldt om nydelige snøforhold flere steder i Rogaland, blant annet på Gullingen. Da skiheisen skulle åpne sto det allerede hundre alpinkjøre­re klare i kø. Skuffelsen var stor da anlegget kort tid etter oppstart måtte stenge på grunn av sabotasje.

Nilsen anslår at flere hundre hadde planlagt en dag i trekket på Gullingen denne dagen.

– I stedet skiftet mange til langrennss­ki eller brukte akebakken her i naerheten.

– Det er utrolig trist på en slik dag med drømmeforh­old ute. Vi har nysnø, sol og masse snø. Det er synd at noen klarer å ødelegge en perfekt dag, sier Nilsen.

Ingen personskad­e

– Vi er først og fremst veldig glade for at ingen kom til skade, sier daglig leder ved Gullingen skisenter, Jan Nilsen.

Det kunne gått så mye verre da de ansatte startet skiheisen lørdag morgen. Kort tid etter oppstart hørte de et smell. Det var en av snorboksen­e som holder tallerkene­ne i heisen, som ble revet av og skadet wiren.

– Det viste seg at noen hadde stripset fast en snorboks med en ståltråd. Da tallerkenh­eisen ble startet opp, kom snorboksen i skvis og ble slitt av wiren. Wiren ble fliset opp og skadet. Hadde wiren gått helt av, kunne skadene blitt langt større, sier Nilsen.

Kostbar reparasjon

Han vet ikke når skaden vil vaere reparert. Han frykter at det kan ta tid. Reparatøre­ne må vaere sertifiser­te og godkjent av taubanetil­synet. Derfor må de sannsynlig­vis hentes inn fra andre deler av landet. Det tar tid og det blir dyrt.

Siden saken er politianme­ldt går Nilsen ut ifra at det blir en forsikring­ssak.

På Facebook la Gullingen ut denne meldingen lørdag morgen:

«Hei. Vi vet ikke hva som har skjedd. Når vi startet trekket for å kjøre sikkerhets­runden smalt det. En snorboks ble rykket av wire og det resulterte i brudd på wire. Denne må nå spleises før trekk kan starte. Under bruddet fant vi ståltråd. Vi har ikke slik ståltråd i heisen og det kan virke som at noen har sabotert oss med å binde fast snorboks til mast. Dette er jo livsfarlig. Men, heldigvis har vi rutiner for kontroll slik at ingen var i trekker. Håper vi får reparert dette til neste helg og vinterferi­estart.»

 ?? FELIX ANDRÉ SKULSTAD ?? Denne lørdagen var det meldt om nydelige snøforhold, blant annet på Gullingen. Da skiheisen skulle åpne sto det allerede hundre alpinkjøre­re klare i kø. Skuffelsen var stor da anlegget måtte stenge på grunn av sabotasje.
FELIX ANDRÉ SKULSTAD Denne lørdagen var det meldt om nydelige snøforhold, blant annet på Gullingen. Da skiheisen skulle åpne sto det allerede hundre alpinkjøre­re klare i kø. Skuffelsen var stor da anlegget måtte stenge på grunn av sabotasje.
 ?? FELIX ANDRÉ SKULSTAD ?? En snorboks ble rykket av. Det resulterte i brudd på en wire. Denne må nå spleises før trekket kan starte igjen.
FELIX ANDRÉ SKULSTAD En snorboks ble rykket av. Det resulterte i brudd på en wire. Denne må nå spleises før trekket kan starte igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway