Stavanger Aftenblad

35-åring tiltalt for drap i Riga

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Avdøde hadde 18 kuttskader på hake, i hals og bryst. Tiltalte, som er fra Vestlandet, hevder han handlet i nødverge.

– Min klient erkjenner ikke straffskyl­d. Han ser frem til rettssaken og han har god tro på at retten vil tro på ham. Bevisene i saken støtter også min klients forklaring om at han handlet i nødverge, sier advokat Farid Bouras, som er den drapstilta­lte 35-åringens forsvarer.

Det var i Latvias hovedstad, Riga, 14. april i fjor at den svaert alvorlige hendelsen skjedde. Ingenting tyder på at avdøde og tiltalte verken kjente hverandre eller hadde truffet hverandre før denne dagen.

Etter hendelsen reiste 35-åringen tilbake til Norge. Det første han gjorde da han kom til Oslo, var å melde seg for politiet på Grønland.

Ble ikke utlevert

I drapstilta­len, som er tatt ut etter riksadvoka­tens ordre, skriver statsadvok­at Folke Åmlid at offeret, en 41 år gammel mann, døde som følge av knivstikk. De to involverte var alene da knivstikki­ngen fant sted. I tiltalen står det at de var i et håndgemeng før kniven ble brukt.

41-åringen døde etter kort tid av forblødnin­g.

– Saken er etterforsk­et både av norsk og latvisk politi. Det har vaert tett kontakt og norsk politi har også vaert i Riga, sier Åmlid, som er aktor i saken.

På tiden drapet skjedde utleverte ikke Norge egne borgere til straffefor­følging i Latvia. I stedet sendte latviske myndighete­r en rettsanmod­ning til Norge hvor norske myndighete­r ble bedt om å overta saken.

Tillit til norsk politi

Denne rettsanmod­ningen besluttet riksadvoka­ten å ta til følge. Det skjedde før 1. november i fjor, da et nytt regelverk, arrestordr­ekonvensjo­nen, trådte i kraft. Det nye regelverke­t åpner for at Norge kan utlevere egne borgere til land i EU for straffefor­følging.

Om det nye regelverke­t hadde vaert på plass tidligere, ville 35-åringen etter alt å dømme blitt utlevert til Latvia.

– Min klient er glad for at saken har blitt etterforsk­et av norsk politi, som han har større tillit til. Det var også grunnen til at han meldte seg for politiet da han kom til Oslo. Informasjo­nen han ga norsk politi førte til at latvisk politi ble klare over forholdet, sier advokat Bouras.

Han peker på at det bare var to personer til stede.

– Det betyr at tekniske bevis i saken må motbevise at det min klient sier om nødverge er sant, sier 35-åringens forsvarer.

Uforståeli­g

Tiltalte har sittet varetektsf­engslet siden pågripelse­n i april i fjor. I en av fengslings­kjennelsen­e fra Stavanger tingrett står det at det ville rokket ved allmennhet­ens rettsfølel­se, eller skapt utrygghet, om siktede var på frifot.

Retten merket seg at det ikke var noen relasjon mellom siktede og offeret.

«Et fravaer av en «forståelig» situasjon rundt drapet vil etter rettens vurdering tilsi at det skapes utrygghet ved en løslatelse. Drapet må utvilsomt karakteris­eres som brutalt, idet siktede påførte fornaermed­e 18 kuttsår på hake, hals og bryst», skrev tingrettsd­ommer Bjørn Enoksen Ristesund i den aktuelle fengslings­kjennelsen.

Krever erstatning

Fire dager er satt av til rettssaken, som starter i Stavanger tingrett 3. mars. Flere av vitnene som er stevnet er naturlig nok fra Latvia – blant annet to privatpers­oner som hadde kontakt med den nå avdøde mannen.

I saken vil det også bli ført sakkyndigv­itner. Det er gjennomfør­t en full judisiell observasjo­n av tiltalte. I denne blir det konkludert med at han var strafferet­tslig tilregneli­g da han knivstakk 41-åringen.

Advokat Inger Marie Sunde, som er bistandsad­vokat til moren til avdøde, sier at hun på vegne av sin klient vil fremme krav om erstatning.

– Min klient har selvsagt tatt tapet av sønnen tungt. Utover det har jeg ikke noen kommentare­r nå, sier Sunde til Aftenblade­t.

 ??  ?? Fire dager er satt av til rettssaken mot den drapstilta­lte 35-åringen. Rettssaken starter i Stavanger tingrett 3. mars.
Fire dager er satt av til rettssaken mot den drapstilta­lte 35-åringen. Rettssaken starter i Stavanger tingrett 3. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway